Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
realna szansa

Po jakim czasie jest realna szansa na wyjście z wokandy za przestępstwa z art.280&1 i pobicie z zakładu otwartego. Kary jakie odbywam to 3,6 roku.

Przeniosłam post - M.

Mój był skazany z art 280 § 2 i inne podobne i wyszedł z trzeciej wokandy z ZK półotwartego (w sumie po łącznym 8 lat i 4 mies wyszedł po 5 latach). Ale to zależy od sądów. Mirek załatwił sobie ZK gdzie sądy łatwiej puszczają dlatego tak "szybko" wyszedł. A wy już macie wokandę? Ale ten czas leci...

Witam.
Mój ex-chłopak, obecnie przebywający w ZK w Kaliszu, poprosił mnie o pomoc,ale ja nie mam pojęcia co mogę zrobić. Postaram się przedstawić sprawę, jednak muszę przyznać, że nie za bardzo się w niej orientuję. Mianowicie K. w listopadzie 2004 r. trafił do ZK (najpierw Sieradz i od stycznia bieżącego roku Kalisz). Łączny wyrok 6 lat z hakiem. W październiku minie 3/4 kary. Jakiś czas temu zbili mu wyrok na niecałe 6 po czym za chwilę spowrotem dołożyli mu tyle samo za kilkanaście grzywien,więc koniec przypada na 05.10.2010. K. chciałby starać się o warunkowe zwolnienie jednak po przeczytaniu postów czarno to widzę, gdyż np.nie miał przepustek, z tego co wiem nie pracuje, a to podobno pomaga. Jeśli byłaby szansa starania się o warunkowe to kiedy? Czy K.musi odsiedzieć jeszcze połowę tego nowego wyroku za grzywny czy to wszystko traktowane jest łącznie i już mógłby się starać? Wspomniał coś o zaświadczeniu...Rozumiem,że chodzi o zaświadczenie od ewentualnego przyszłego pracodawcy?

Musi dodać sobie wszystkie wyroki i z sumy wyroków obliczyć sobie kiedy przysługuje mu warunkowe. Pierwszy raz karany o warunkowe może się starać po 1/2 odbycia kary, a skazany z art 65 k.k. Po 3/4 kary. Recydywista po 2/3 albo 3/4 kary. A zaświadczenie jakie to nie mam pojęcia. Może być i od przyszłego pracodawcy. Wypytaj się dokładnie o co mu chodziło

Moniak napiszę dla informacji żeby inni wiedzieli :ok:
art. 78 § 2 k.k. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.

Nie bardzo rozumiem, nie bardzo wiem jak to obliczyć ... Mój chłopak jest recydywistą , dostał karę 2 lat , czyli może stanąć przed wokando po 6 miesiącach a potem po roku? Czy jak to jest ? :what:

sprawdz czy podchodzi pod art 62§ 1 czy art 62 § 2. Potem zależnie który art podziel karę do odbycia na 2/3 lub 3/4 i wyjdzie ci kiedy może się starać o warunkowe

Ewcia to art 64 § 1 albo 2 (nie art 62)
O warunkowe w przypadku 2 lat może starać się po odbyciu 16 albo 18 miesięcy w zależności który art recydywy ma.
Ale jeszcze pytanie czy jest to recydywa sądowa czy penitencjarna??? Bo jeśli penitencjarna to normalnie po połowie kary (czyli po 12 miesiącach) może się starać o warunkowe

Czesc Wszystkim...Moj chlopak przebywal w areszcie sledczym 3,5 tyg. we Warszawie i dzisiaj go przewiezli do wiezienia w Poznaniu do odbycia polowy kary mu zostalo 1 mies. i 2 tyg. to wiec jak to jest z tym warunkowym zwolnieniem czy zaklad karny mu wtstapi po tak krotkim okresie czyli po 2 tyg o warunkowe zwolnienie , bo te pismo pisze sie do sadu miesiac przed odbycia polowy kary...prosze o odp...z gory dziekuje

O warunkowe można się starać po odbyciu przynajmniej 6 miesięcy kary. W przypadku mniejszej kary warunkowe nie przysługuje.

moj chlopak mial wyrok 1 rok i 6 miesiecy wpolsce odsiedzial 6 miesiecy i kilkanascie dni i wyrok mial zawieszony i mu odwiesili i pozostalo mu do odbycia polowy kary 1 mies. i 2 tyg. od 7 maja przebywal w areszcie sledczym we warszawie i dzisial go przewiezli do poznania czy on moze sie starac o te warunkowe zwolnienie..prosze o odpowiedz

jeżeli jest pierwszy raz karany to po polowie może starać się o jej warunkowe zawieszenie

No tak teraz już rozumiem :) bo wcześnie trochę namieszałaś
Raczej ZK po tak krótkim czasie, nie znając skazanego, nie wystąpi z wnioskiem o warunkowe zwolnienie. Skazany sam może złożyć wniosek.

On ten wyrok dostal za wyludzenie kredytu ok 30.000 tys zl to jak sam napisze ten wniosek o warunkowe zwolnienie to raczej na male szanse na wyscie na wolnosc ...ja pisalam pisma do sadu bo go zamkneli a ja bez pracy i wogole bez srodkow do zycia a nodadalek jestem w angli z dzieckiem jednorocznym..moj chlopak dostal europejski nakaz aresztowania i go z angli sciagli do polski..Jak Panstwo mysla jakie moj chlopak ma szanse wyjsc na wolnosc ...prosze o odpowiedz z gory dziekuje

Szanse są zawsze. Tak pół na pół... Ale bardzo rzadko wogóle ktoś wychodzi z pierwszej wokandy
Wielka prośba nie odbiegajmy od tematu bo się bałagan robi i forum jest mało czytelne. Na luźną rozmowę zapraszam na specjalnie stworzony do tego "Temat wolny"

Hej szanse sa tak jak kolezanka napisala pól na pół ale tzeba byc dobrej mysli bo ja tez to przezywalam niedawno i wiem jak to jest tak czekac a nic nie wiedziec.Moj chlopak wyszedl po pierwszej wokandzie i jestem stego powodu bardzo szczesliwa :) Ale pamientaj trzeba caly czas wierzyc ze wszystko sie uda za pierwszym razem.Niech stara sie o prace bo to bardzo pomaga,niech bierze kazda okazje zwiazana z czyms zrobienia np.sprzatanie,pranie itp.A to napewno mu pomoze na wokandzie bo oni tez na to inaczej patrza i biora to pod uwage.Najlepszym rozwiazaniem jest zeby o wokande staral sie sam dyrektor zakladu wtedy jest duza szansa na wyjscie ale o to ,to trzeba sie niezle postarac tak jak wczesniej napisalam praca itp.Trzymam kciuki zeby wszystko sie udalo :)

Dziekuje Ci bardo ze cos mi napisalas nie wiem czy bedzie mial jakas prace gdyz on jest w tym zakladzie karnym bardzo krotko jest zaledwie 5 dni a do polowy kary mu zastalo 1 miesiac i niecale 2 tyg. wiec on bedzie musial sam zlozyc wniosek o te warunkowe zwolnienie bo watpie ze zaklad karny o nie wystopi nie znajac wieznia,,,wiec strasznie sie martwie ze moze tam zostac dluzej.A czy moglabys mi powiedziec kiedy bedzie wiadomo ze sad sie zgodzi go wypuscic na wolnosc..z gory dziekuje za wszystkie odp..

Jeśli ktoś dostanie przepustkę prędzej niż 6 miesięcy odbywania kary to nie może starać się o takie zwolnienie tak ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót