Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przepustka nie ma nic do rzeczy. O warunkowe można się starać nie wcześniej niż po 6 miesiącach, temat nieustannie wałkowany :)

przepraszam , pomyliłam się. Chciałam zapytać o to czy jeśli ktoś dostanie wcześniej niż przed 6 mies. odbywania kary PRZERWĘ to czy wtedy taka osoba nie będzie mogła wyjść na warunkowym. :what:

To może tutaj spróbuje. Mój facet ma kategorię P2P. Pracuje, chodzi na spotkania z psychologiem, z wychowawcą. Bierze udział we wszystkim co się w więzieniu odbywa. Nie sprawia żadnych problemów. Pracę dostał już po 1,5 miesiąca odbywania kary. Czy to wszystko dobrze rokuje na jego szybsze wyjście z więzienia? np po odbyciu połowy kary?

Dobrze rokuje, ale na warunkowe po połowie, się nie nastawiaj. Cuda oczywiście się zdarzają, ale dobre zachowanie, praca często niestety nie wystarczają. Ale tak trzymajcie :ok:

no to mnie pocieszyłaś:(

Myślałam, że to już i tak duży plus...

Z tego co czytałam to wielu nie dostaje pracy. A jeśli to po dłuższym czekaniu. On poddał się resocjalizacji, pracuje, myslałam że to to coś zmieni:(

Oczywiście, wszystko co wymieniłaś, działa na jego korzyść, ale wcale nie tak łatwo jest uzyskać warunkowe. Nie mam zamiaru Cię dobijać, tylko szkoda żebyś się nastawiała, że wyjdzie na pierwszej wokandzie. Wiele zależy od tego w jakim jest ZK i czy często sądy udzielają tam warunkowego. To tyle. Niech nadal pracuje i niech nadal się stara, bo to mu może tylko pomóc.

Jest w AŚ i nie chcą go nigdzie przenieść mimo, że miał z początku trafić do ZK. Nie wiem jak tam jest, on też nic się nie może dowiedzieć, bo każdy gada co innego...

Wiem, trzeba czekać:(

ja jeszcze dodam że ważnym aspektem jest to czy mu ZK wystąpi o warunek czy nie

hmm... to jak to jest? On występuje o warunkowe zwolnienie czy zakład?

jak zbliża się połowa kary twój powinnien stanąc na komisji penitencjarnej która zdecyduje czy mu ZK wystąpi o warunkowe zwolnienie czy nie
jeżeli ZK nie wystąpi to wtedy on sam musi złożyć wniosek

(ale jak to działa w ZK w którym przebywa napewno wie twój i wie jakie panują zasady i jakie są szanse że ZK wystąpi)

witam, dzis bylam na widzeniu i moj R. prosil zebym sie dowiedziala, bo podobno ma wejsc jakas nowa ustawa dotyczaca przedterminowego wyjscia. Moj R. jest w zakladzie polotwartym, i ma 8 miesiecy wyroku. wszyscy gadaja tam u niego w zakladzie, ze ma wejsc nowa ustawa na korzysc skazanego. bo w przypadku mojego R. on moze dopiero wyjsc po 6 miesiacach przy 8 miesiecznynm wyroku. podobno ta ustawa ma to zmienic, ze bezwzglednie, zawsze po polowie odbycia kary bedzie mozna wyjsc. czyli moj R. moglby po 4 miesiacach. SLYSZELISCIE COS O TYM??? NIE WIEM GDZIE MAM SIE DOWIEDZIEC CZY TO PRAWDA...

Może nie tak do końca plotka. Nasze więziennictwo ma 18miesięcy na zlikwidowanie przepełnienia w więzieniach. Żeby tego dokonać musi podjąc jakieś działania by temu sprostać. Najprostszym wydaje się zwiększenie ilości przedterminowych zwolnień. Jaką metodą to zrobią? Tego nikt nie wie. Przypuszczam, że więźniowie zapewne interpretują to w sposób dla siebie korzystny. Każda nadzieje dla nich to jest coś.

Na razie o żadnych konkretach w kwestii o której dyskutujecie nie słychać.

A nawet gdyby miało coś wejść w życie to, biorąc po d uwagę tok procesu legislacyjnego, podejrzewam, że R. seluni zdąży wcześniej doczekać końca kary ;)

Moj R. sie martwi, ze jezeli to bylaby prawda, ze po 4 miesiacach moglby wyjsc to powinien juz teraz pisac wniosek. siedzi juz 3 miesiace. i w sumie nie wiemy co robic. ja czytajac tutaj o wokandzie wnioskuje ze to zaklad pierwszy powinien wyjsc z takim wnioskiem o wokande.napiszcie mi czy lepiej czekac az zaklad wyjdzie z inicjatywa czy sam ma napisac. dziekuje wszystkim z gory

231189 , nie martw się , prawdą jest to że mało kto wychodzi po pierwszej wokandzie, ale pocieszające jest to że na drugą może wystąpić zaraz po trzech miesiącach jeżeli nie wyjdzie po pierwszej no ale nie jestem pewna czy wszędzie jest tak samo .Bardzo wielkie znaczenie ma to gdzie przebywa bo w niektórych zakładach się słyszy że tam prawie wszyscy wychodzą po pierwszej na warunkowym zwolnieniu.

selunia nie weszła żadna taka ustawa więc R musi pisac wniosek po 6 miesiącach (lub wcześniej chyba ok30dni wcześniej można składać wniosek - sprawdz wcześniejsze posty było to poruszane )
nie koniecznie sam ZK musi wystąpić z inicjatywą ja bym na to nie liczyła i niech R się próbuje sam dowiedzieć czy ZK mu wystąpi czy nie

druga sparawa ja bym się na waszym miejscu pożądnie zastanowiła czy na pewno chcecie korzystać z warunkowego zwolnienia skoro R ma tylko 8miesięcy do odsiedzenia
ponieważ znając prace sądów wniosek o warunkowe może być rozpatrywany np miesiąc po upłynięciu 6miesięcy więc w tym wypadku R zostanie tylko miesiąc do odsiadki , drugą rzeczą jest to że jak dostanie warunkowe zwolnienie dostanie również nadzór kuratora na pewno dozór będzie trwał dwa lata, i z tym mogą wiązać się nie dogodności ale to zalezy jakiego dostaniecie kuratora jeden będzie przychodził robić wywiad raz w miesiącu inny raz na 3 miesiące różnie bywa, również zgodnie z prawem aby wyjechać na dłużej za granicę R będzie musiał pisać proźbę do sądu
więc nie wiem czy nie lepiej przemęczyć się te 2 miesiące i miec już to wszystko z głowy .....

(mam nadzieję że w miarę jasno napisałam o co mi chodzi)

gooogi ja już nic nie wiem, on też. Każdy mówi mu co innego... :( już tyle razy słyszałam, że go w końcu przenoszą, że póki go nie zobaczę w innym więzieniu to nie uwierzę, że mówią prawdę. Też słyszałam o tej ustawie, co niby mają zwalniać przedterminowo. Pytanie czy to wejdzie w życie, czy obejmie to też mojego faceta.

W każdym ZK jest tak samo. Warunkowe po odbyciu połowy kary (w przypadku pierwszy raz karanego) ale nie krócej niż po odbyciu 6 miesięcy kary. O drugie, trzecie itd warunkowe można się starać po upływie 3 miesięcy. Dziewczyny poczytajcie wcześniejsze posty w tym temacie tam wszystko pisze. Polecam też kodeks karny wykonawczy :ok: (bez problemu znajdziecie w googlach) i art 77-81 kodeksu karneg.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót