Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
astom napisał:
dlaczego nieopłacalne? dodam, że nawet jeśli zapadnie wyrok skazujący to wejdzie to i tak w wyrok łączny bo obydwie kary podlegają łączeniu..

Ponieważ kiedy wyrok zostanie wprowadzony do wykonania podczas odbywania przez niego kary pozbawienia wolności to będzie odbywał karę z "sumy kar" i z tej sumy będą liczone również jego uprawnienia do warunkowego zwolnienia.

Niejednokrotnie jest tak, że po nowym obliczeniu kar (w tym jednej wprowadzonej w trakcie odbywania kary) skazany ma już uprawnienia formalne do warunkowego zwolnienia - a co za tym idzie, Sąd może zwolnić Go warunkowo "od razu".

Przykład:

Skazany ma orzeczone 3 lata pozbawienia wolności (uprawnienia po 1/2 kary) - odbył już 2,5 roku. Wpływa nowy wyrok 2 lat pozbawienia wolności - od razu ma uprawnienia formalne (ponieważ z sumy kar 5 lat odbył już 1/2 kary czyli 2,5 roku). Jeśli wtedy Sąd Go zwolni, to będzie "rozliczony" ze wszystkich kar.

Jeśli zaś po 2,5 roku byłby zwolniony warunkowo i po tym fakcie zapadłby wyrok skazujący na 2 lata pozbawienia wolności - skazany musiałby "czekać" w zakładzie karnym (co najmniej) 12 miesięcy (78 kk) na uprawnienia do warunkowego zwolnienia.

Ostatnia edycja:
czy oby na pewno z 'sumy kar' będzie liczone uprawnienie do wpz? mogę prosić na to jakiś podkład w kodeksie..

czy prokurator tylko na podstawie o matactwo w sprawie może skierować go do aresztu czy są jeszcze jakieś inne powody?

astom napisał:
czy oby na pewno z 'sumy kar' będzie liczone uprawnienie do wpz? mogę prosić na to jakiś podkład w kodeksie..

Na pewno, przeczytaj art. 79 1 kodeksu karnego.

astom napisał:
czy prokurator tylko na podstawie o matactwo w sprawie może skierować go do aresztu czy są jeszcze jakieś inne powody?

Tak. Matactwo jest powodem do zastosowania tymczasowego aresztowania (art. 249 i 258 kodeksu postępowania karnego)

Ostatnia edycja:
pytanie brzmiało czy coś poza matactwem może być powodem do przeniesienia skazanego z zk do aś?

astom napisał:
pytanie brzmiało czy coś poza matactwem może być powodem do przeniesienia skazanego z zk do aś?

A przeczytałaś podany przeze mnie przepis - art. 249 § 1 kodeksu postępowania karnego? Bo tam masz - czarno na białym - napisane, "za co" można zastosować tymczasowe aresztowanie. Przeczytaj także (przede wszystkim) Art. 258 kodeksu postępowania karnego.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
A przeczytałaś podany przeze mnie przepis - art. 249 § 1 kodeksu postępowania karnego? Bo tam masz - czarno na białym - napisane, "za co" można zastosować tymczasowe aresztowanie.

edytowałeś a ja czytałam tego posta przed edycją gdzie nie było jeszcze tego przepisu.. ale dzięki ;]

witam, mąż miał wokandę w lipcu a dziś odbyło się zażalenie jednak nić to nie zmieniło. kiedy może mieć kolejną wokandę? za trzy miesiące liczone od dziś czy od pierwszej wokandy?

A wiesz to z własnego doświadczenia czy skąd ? W przypadku odwołania się od warunkowego zwolnienia,zostaje wydany "nowy wyrok" i od tego terminu są liczone kolejne 3 m-ce.

Witam , niby z wokandami jest lekko a co do czego przychodzi to nikt nie wychodz z wokandy.. zastanawiam sie po co sa te wokandy?! jak i tak nikt nie daje szansy...
Mój facet mial 2 wokande i odmowa..
ale cale szczescie ze zostaly 4 miesiace.

Karolinka152 napisał:
Witam , niby z wokandami jest lekko a co do czego przychodzi to nikt nie wychodz z wokandy..

Jak to nikt?????
To, że Twój przestępca nie zasłużył na ta łaskę nie oznacza, że inni nie otrzymują wpz ...

forg napisał:
Jak to nikt?????
To, że Twój przestępca nie zasłużył na ta łaskę nie oznacza, że inni nie otrzymują wpz ...

zapewne otrzymują skoro takie coś w ogóle istnieje i karolina nie miała na myśli "nikt" w sensie dosłownym , ale jak zwykle ktoś musi łapać za słówka ... eh !

Wiktoria To nie jest łapanie za słówka, tylko precyzyjna odpowiedź na pytanie. Zadała jednoznaczne pytanie i taką samą dostała odpowiedź. A jeżeli chodziło jej o coś innego, to już jej wina, że źle skonstruowała pytanie.

Kate586 napisał:
A wiesz to z własnego doświadczenia czy skąd ? W przypadku odwołania się od warunkowego zwolnienia,zostaje wydany "nowy wyrok" i od tego terminu są liczone kolejne 3 m-ce.

wiem to z własnego doswiadczenia i jestem tego pewna w 100%, jak nie wierzysz niech osoba zainteresowana zapyta wychowawce chociażby....

poza tym sąd drugiej instancji nie wydaje nowego wyroku a jedynie podtrzymuje pierwszej instancji.

No dobrze,w takim razie na korzyść skazanego,bo nie wydłuża mu się ten czas ze względu na odwołanie. Nie miałam na myśli "nowego wyroku" w sensie dosłownym... Chodziło o podtrzymanie lub nie.

Witam.

Mój maz odsiaduje kare 3.5 roku pozbawienia wolnosci. Na chwile obecna odsiedzial juz 2lata z tej kary. Własnie przeczytalam o zmianach w kodeksie karnym, ze jako recydiwista moze starac sie przedterminowe warunkowe zwolnienie po odsiedzeniu 1 roku z tej kary. Co sadzicie na ten temat???? Mozna by sie starac???

mandarynka190988 napisał:
Własnie przeczytalam o zmianach w kodeksie karnym, ze jako recydiwista moze starac sie przedterminowe warunkowe zwolnienie po odsiedzeniu 1 roku z tej kary.

Możesz wskazać co takiego przeczytałaś?

Ostatnia edycja:
''Nowe rozwiązanie polega na zniesieniu wymogu odbycia przez skazanego co najmniej 6 miesięcy kary (w wypadku recydywistów – 1 roku), jako przesłanki ubiegania się
o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Dotychczasowe rozwiązanie jest krytykowane, jako niesłusznie pogarszające sytuację osób skazanych na krótkoterminowe kary pozbawienia wolności (do 6 miesięcy), które w ogóle nie mogą korzystać z warunkowego zwolnienia.''
Zmiany w stosowaniu warunkowego przedterminowego zwolnienia - Aktualności - Prawo karne - Wieszjak.pl

No to totalnie nie zrozumiałaś tego, co przeczytałaś. Przeczytaj raz jeszcze - w szczególności akapit wcześniej tego, co cytujesz.
Nie wspomnę, ze wystarczyłoby, gdybyś przeczytała z uwagą część tego tematu, w którym się znajdujemy.

Reasumując - można być warunkowo zwolnionym po określonym w przepisach ułamku kary. I już. Nie ma innych ograniczeń jeśli chodzi o długość kary.

Odpowiedź na pytanie brzmi - maż nie może opuścić zk po odsiedzeniu roku.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót