Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czarnulka2611 napisał:
to kiedy jest połowa kary po 6 m-cach pobytu w więzieniu czy po 5 m-cach pobytu?

Połowa kary wypada w tym dniu, kiedy do końca pozostało tyle dni/miesięcy/lat ile stanowi połowę kary.
Odejmij sobie od końca kary sześć miesięcy i będziesz wiedzieć.

ja wiem ile to jest pół.tylko niewiem czy ten 1 m-c pozwala na to np żeby skrócić kare z 12 na 11 i wtedy jest 5,5 m-ca połowa.czy normalnie 6 m-c odbycia kary i 5 m-cy do końca kary wtedy jest 11 m-cy. niewiem czy dobrze myśle? bo chyba zabardzo to komplikuje?:o

czarnulka2611 napisał:
skrócić kare z 12 na 11 i wtedy jest 5,5 m-ca połowa.czy normalnie 6 m-c odbycia kary i 5 m-cy do końca kary wtedy jest 11 m-cy.

Przecież napisałem, jak to obliczyć ... Ma wyrok 1 roku - czyli 12 miesięcy. Połowa to 6 miesięcy. Odejmij od końca 6 miesięcy i będziesz miała termin nabycia uprawnień.

Ostatnia edycja:
Proszę o wyjaśnienie mi jednej sprawy, bo nie chcę opowiadać głupot i szukam potwierdzenia u ekspertów.
Osadzony odbywa karę pozbawienia wolności przekraczającą 3 lata, czyli wedle nowelizacji może ubiegać się o warunkowe zwolnienie "nie częściej niż co pół roku" Ostatnia sprawa o warunkowe zwolnienie w Jego przypadku odbyła się w listopadzie 2011. Czy w wypadku wystąpienia dyrektora zakładu również obowiązuje okres 6 miesięcy licząc od listopada poprzedniego roku?

Witam
Mam pytanie czy Kurator ma prawo przesunąć o tydzień termin wyjścia z więzienia.
Mój partner miał wyjsć 9 lutego a sie dowiedział że kuratorka mu przesuneła wyjście o tydzień ,czy ma takie prawo ,mimo tego że nie jest jego kuratorką.

sie dowiedział że kuratorka mu przesuneła wyjście o tydzień
Chyba źle usłyszał albo nie zrozumiał... kurator nie ma "prawa" decydować o długości odbywania kary przez skazanego czy o okresie stosowania aresztu wobec t/a.

rozumiem tylko ze tak mu powiedzieli wiec jak można się dowiedzieć dlaczego mu przesunęli o tydzień więcej

Renata2000 na pewno nie jest to decyzja kuratora, od ustalania wielkości kary jest sąd.

a jako zona mam prawo zadzwonić do sądu penetracyjnego i się zapytać dlaczego przedłużyli mu wyrok czy to są informacje tylko dla skazanego

Telefonicznie możesz nie uzyskać informacji, skazany może dowiedzieć się u wychowawcy.

Witam
Mam pytanie czy Kurator ma prawo przesunąć o tydzień termin wyjścia z więzienia.
Mój partner miał wyjsć 9 lutego a sie dowiedział że kuratorka mu przesuneła wyjście o tydzień ,czy ma takie prawo ,mimo tego że nie jest jego kuratorką.
Jeśli 9 lutego był dniem końca jego kary to nawet sam Pan Bóg nie może tego wydłużyć. Może być np. zastosowany areszt na wniosek prokuratora. Jesli Twój mąż miał wyjść na wpz to zupełnie inaczej można zinterpretować. Prokurator mógł się odwołać od decyzji Sądu Penitencjarnego.
Proszę o wyjaśnienie mi jednej sprawy, bo nie chcę opowiadać głupot i szukam potwierdzenia u ekspertów.
Osadzony odbywa karę pozbawienia wolności przekraczającą 3 lata, czyli wedle nowelizacji może ubiegać się o warunkowe zwolnienie "nie częściej niż co pół roku" Ostatnia sprawa o warunkowe zwolnienie w Jego przypadku odbyła się w listopadzie 2011. Czy w wypadku wystąpienia dyrektora zakładu również obowiązuje okres 6 miesięcy licząc od listopada poprzedniego roku?
Tak. Mój kumpel stawał na wokandę w styczniu 2012 czyli po trzech miesiącach od ostatniej i sędzia go odroczył o kolejne trzy bo zmienił się kkw a ma wyrok ponad 3 lata. Kodeks zmienił się na niekorzyść skazanych i widzimy że "prawo działa wstecz".

Ostatnia edycja:
A jak prawo to jak się okazuje działające wstecz ma się do wystąpienia o wpz przez Dyrektora ZK? Czy również musi minąć pół roku?

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Okolice strony 366 tego tematu. Użytkownik zadał pytanie, zacytował stosowny przepis a moderator objaśnił.

Dziękuję, chora jestem nie miałam czasu czytać na bieżąco.

Jestem tylko bardzo ciekawa czy rzeczywiście z Zk stosują się do tego ,że przy wyroku powyzej 3 lat jak dyrektor złoży , to moze rownie dobrze zlozyc nastepny wniosek za miesiac ... Może ktoś na swoim przykladzie mial takie doświadczenie?? Mam wrażenie ze raczej narzucają 6 mc i koniec

Swoją drogą jest ciekawe z tym złożeniem wniosku przez Dyrektora ZK.

angelkaaa napisał:
Jestem tylko bardzo ciekawa czy rzeczywiście z Zk stosują się do tego ,że przy wyroku powyzej 3 lat jak dyrektor złoży , to moze rownie dobrze zlozyc nastepny wniosek za miesiac ...

Nie rozumiesz prostych zapisów w prawie? Może złożyć. A że tego nie robi z reguły to chyba oczywiste dlaczego. Skoro sąd penitencjarny znalazł jakiś powód do odmówienia udzielenia wpz a dyrektor się z tym zgodził (po apelacji albo bez niej) to do wyeliminowania tej przesłanki nie będzie się ośmieszał ponownym składaniem wniosku.

Wszyscy dobrze wiemy że jeśli Dyrektor złoży wniosek o WPZ to jest praktycznie pewne wyjście. No oczywiście Sąd może odmówić udzielenia WPZ jeśli znajdzie jakieś przesłanki, które jak ja myslę, muszą być poważne. Jakie? Nie wiem... Ja się nie spotkałem żeby wniosek złożony przez Dyrektora został rozpatrzony negatywnie. Forg oczywiście ma rację, ale zainteresowanym chodzi o to czy wniosek złożony przez Dyrektora może nie zostać rozpatrzony? W nowym artykule k.k.w. nie ma o tym mowy. Pisze tylko w art.161
§ 3.Jeżeli orzeczona kara lub suma kar nie przekracza 3 lat pozbawienia wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.
§ 4.Jeżeli orzeczona kara lub suma kar przekracza 3 lata pozbawienia wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 6 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu
A przecież
§ 2.Wniosek o warunkowe zwolnienie może złożyć również dyrektor zakładu karnego lub sądowy kurator zawodowy.
i tu nie ma zastosowania § 3 i § 4?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót