Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
AgusMCE90 napisał:
jeju teraz kompletnie nie wiem co robic adwokatka mowiłam zebym to dostarczyła no zobaczymy jak bedzie co mu nie zaszkodzi moze pomóc :) zrobie to co mi :serce: podpowiada ;)

Przede wszystkim zacznij od lektury art. 77 kodeksu karnego - to jedyna rzeczywista i przede wszystkim zgodna z prawdą odpowiedź, co musi spełnić skazany, aby Sąd był przekonany że jego zwolnienie będzie słuszną decyzją.

Jeśli szukasz oceny "praktycznej" warunkowego zwolnienia, nie sugeruj się poradami nie podpartymi argumentacją prawną tylko zerknij, jak w sprawie warunkowego zwolnienia orzekały inne Sądy - uzasadnienia postanowień (między innymi także do art. 77 i 78 kk) są zamieszczane na witrynach większości Sądów apelacyjnych.

Ostatnia edycja:
Czyli pozytywne wykorzystanie okresu próby po poprzednim zwolnieniu, nie przynaleznosc do podkultury wieziennej, terminowy powrót z przepustek, zapewnione zatrudnienie po opuszczeniu ZK, negatywne nastawienie do popełnionego przestepstwa, pozytywna opinia śąrodowiskowa, wyrobiony nawyk pracy, zapewnione stale miejsce zamieszkania i zatrudnienia a tym samym utrzymanie rodziny nie sa przesłankami do udzielenia WPZ?

A wiec maz ma stale miejsce zamieszkani jak i ma prace zapewniona. Ciekawi mnie ino jedno dlaczego sad nie zlecil wywiadu kuratora? Czy to zle?

AgusMCE90 napisał:
A wiec maz ma stale miejsce zamieszkani jak i ma prace zapewniona. Ciekawi mnie ino jedno dlaczego sad nie zlecil wywiadu kuratora? Czy to zle?
U mnie tez nie było nikogo na wywiad, wychowawca powiedzial mi ze nie musi byc przez sad zlecony taki wywiad aczkolwiek moze.

Jak rozmawialam z adwo to powiedziala ze jezeli MY sobie tego zyczym to moze napisac takie pismo ze wywiad ma byc. Ale wtedy bd musieli czekac kolejny miesiac na wokande. A powiedz mi czy to dobrze ze nie ma tego wywiadu?:rolleyes:

AgusMCE90 napisał:
Jak rozmawialam z adwo to powiedziala ze jezeli MY sobie tego zyczym to moze napisac takie pismo ze wywiad ma byc. Ale wtedy bd musieli czekac kolejny miesiac na wokande. A powiedz mi czy to dobrze ze nie ma tego wywiadu?:rolleyes:
A tego to ja nie wiem. Ja miałem cały czas kontakt z moją rodziną (listy. telefony, widzenia), miałem miejsce stałego pobytu, przysłane zaświadczenie od pracodawcy o zapewnionym przyjęciu do pracy, byłem grzeczny, bezkonfliktowy, powróciłem na czas z przepustki, nie byłem karany 13 lat, moja partnerka rozmawiała z wychowawcami osobiście i telefonicznie, pisała pisma. Administracja takie rzeczy widzi i notuje. Zresztą może i taki wywiad jest przeprowadzany, ale np. wśród sąsiadów a Ty o niczym nie wiesz.

hej:) mam pytanie, czy jeśli mój chłopak wysyła wniosek o wokande z wiezienia moga byc zielone znaczki z napisem oplata sadowa 10 zł ? kupiłam mu 4 , bo mówil ze jakies za 40 zł, a w kasie w sadzie pani powiedziała ze te, a moj chlopak mowil o jakis czerwonych za 45 zł czy to jest jakas roznica:rolleyes: ?

mam pytanie czy do wniosku o wpz mozna dolaczyc zaswiadczenie ze jestem w ciazy i grozi mi wczesniejszy poród ?? czy lepszy bylby wypis ze szpitala gdzie wszystko jest opisane?

anytka1992 napisał:
mam pytanie czy do wniosku o wpz mozna dolaczyc zaswiadczenie ze jestem w ciazy i grozi mi wczesniejszy poród ??

A jaki to ma wpływ na przesłanki do udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia wymienione w artykule 77 kodeksu karnego?

anytka1992 napisał:
mam pytanie czy do wniosku o wpz mozna dolaczyc zaswiadczenie ze jestem w ciazy i grozi mi wczesniejszy poród ?? czy lepszy bylby wypis ze szpitala gdzie wszystko jest opisane?
Wszystko możesz dołączyć co może wpłynąć na to że Twój facet po wyjściu nie wejdzie ponownie konflikt z prawem. Opieka nad małym dzieckiem to wielki obowiązek więc może pójdzie po rozum do głowy i nie popełni więcej przestępstwa. Jak dotąd nikt się nie wypowiedział do mojego postu odnośnie przesłanek do udzielenia wpz.

Ptasior napisał:
Jak dotąd nikt się nie wypowiedział do mojego postu odnośnie przesłanek do udzielenia wpz.

Widocznie nikt nie odczuwał potrzeby odpowiedzi na pytanie, które jest pytaniem retorycznym.

Napisał/a anytka1992
mam pytanie czy do wniosku o wpz mozna dolaczyc zaswiadczenie ze jestem w ciazy i grozi mi wczesniejszy poród ??
forg napisał:
A jaki to ma wpływ na przesłanki do udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia wymienione w artykule 77 kodeksu karnego?
A takie:
uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.
Widocznie nikt nie odczuwał potrzeby odpowiedzi na pytanie, które jest pytaniem retorycznym.
Bo nikt nie przyzna racji bandycie i przestępcy tylko napisze o art.77 kodeksu karnego.

AgusMCE90 Wniosek o zatrudnieniu po wyjściu, oraz że ma gdzie wrócić nie = się wyjściem z wpz. Także życzę powodzenia i oby upadek z wyżyn nadziei nie bolał :confused:

endorfinalna napisał:
AgusMCE90 Wniosek o zatrudnieniu po wyjściu, oraz że ma gdzie wrócić nie = się wyjściem z wpz. Także życzę powodzenia i oby upadek z wyżyn nadziei nie bolał :confused:
No nie równa się ale daje większe szanse na wyjście. A co skazany z tym zrobi to już jego sprawa nieprawdaż? Jak nie wykorzysta szansy to wróci do ZK i potem ciężko odbudować zaufanie.

Ptasior W niektórych przypadkach nie daje to nawet minimalnie większej szansy. :)
Owszem, od skazanego zależy jak się zachowuje w czasie odsiadki, czy jego poprawa jest prawdziwa i warta wpz. Aczkolwiek to nie on sam sobie daje wpz czy cokolwiek podobnego, tylko ludzie o tego. A to już wyższa szkoła jazdy.

forg napisał:

gdybym wiedziała nie pytałabym na tym forum... juz o nic nie wolno zapytac , bo juz wielkie oburzenie

Gdyby to nic nie dawalo to mi sie wydaje ze sady i SW by o to nie prosili, co nie? Adwokaci tez by o tym nie gadali. He? Powiem wam tak ja mysle ze bd dobrze, baa musi byc dobrze. Maz ma wzorowe zachowanie pelko pochwal ja sie kontaktowal z wychowawca. Juy nie mowie o tym ze jezdzilam do wychowawcy nie widzac sie z moim a to niebagatella 200km
Od miejsca naszego zamieszkania. Sam dyrektor podczas rozmowy ze mna powiedzial ze sa szanse na wyjscie mojego meza. Kontak z rodzina jest i z pracodawca od meza rowniez. Wiec mam nadzieje, a podobno nadzieja umiera ostatnia.:D:confused:

ja mam nadzieje ze będzie dobrze, a moge listownie mu wysłac to zaswiadczenie albo dac na widzeniu ?? czy nie za bardzo

mój mąż ma stałą pracę od trzech lat i również mieliśmy zaświadczenie, że jak tylko wyjdzie może przerwać urlop bezpłatny; ja się uczę i pracuję jedynie na pół etatu, mamy 17 miesięczną córkę i w związku z czym, finansowo nie najlepiej daje sobie rade, zadłużenie na mieszkaniu rośnie- do tego róznież były zaświadczenia, była bardzo dobra opinia z zakładu pracy, udokumentowane wszystkie opłaty które są bardzo wysokie, i na dodatek maż odbywał 8 miesiąc z 12... pochwały i wnioski nagrodowe również były, do tego mąż pracował na terenie zk i wpz nie dostał... a z wychowawcą również rozmiawiałam dość często + stały częsty kontakt z rodziną...
Nie ma reguły, Sędzia powiedział, że to są argumenty do przerwy a nie do wpz i kropka :/

Moze mieliscie po prostu pecha:-( ja sie boje tego dnia, ehh.
Adwo jedzie na wokande moze to cos da bo napewno nie zaszkodzi:-D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót