Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
u nas też był obrońca, a kiedy staje na wokandzie? Ale najlepiej jest się nie nastawiać, teraz już to wiem niestety z doświadczenia... Lepiej jest się miło zaskoczyć, niż ogormnie rozczarować...

6 marca ma wokande. wiem nie nastawiam siei jestem podobnego zdani jak ty ;)

art. 77 kodeksu karnego
§ 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

Mam pytanko: co to znaczy:
1. gdy jego postawa
2. właściwości i warunki osobiste
3. sposób życia przed popełnieniem przestępstwa
4. iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego
5. w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa

Ptasior napisał:
Mam pytanko: co to znaczy:
1. gdy jego postawa
2. właściwości i warunki osobiste
3. sposób życia przed popełnieniem przestępstwa
4. iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego
5. w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa

Odpowiedź na swoje pytanie uzyskasz czytając orzecznictwo oraz komentarze do art. 77 kodekus karnego. W szczególności pomocny może okazać się:

Komentarz do art. 77 kodeksu karnego - A. Zoll, Kodeks karny. Część ogólna. Komentarz. Tom I. Komentarz do art. 1-116 k.k., Zakamycze, 2004, wyd. II.

anytka1992 napisał:
gdybym wiedziała nie pytałabym na tym forum... juz o nic nie wolno zapytac , bo juz wielkie oburzenie

To może zamiast po raz 21476437845375684365836487... pytać o to samo, użyłabyś opcji "szukaj"?

Ostatnia edycja:
powiem ci tak czytają to myślę iż... Mój maż ma ogromne szanse. Ptasiorku nie wiem jak ci to wytłumaczyć bo nie wiem jak to rozumieć. W Polskim prawie jest jedna zasada pisać tak aby nikt oprócz osób piszących to nie był w stanie tego zrozumieć:mad: :D

hmm przeczytam napewno moze okazac sie ze to cos da... Moze bardziej roumie ansze polskaie prawo :D:o

AgusMCE90 napisał:
W Polskim prawie jest jedna zasada pisać tak aby nikt oprócz osób piszących to nie był w stanie tego zrozumieć:mad: :D

Polskie uzasadnienia wyroków są napisane w języku polskim. Jeśli nie potrafisz ich zrozumieć to sygnał dla Ciebie, iż powinnaś uzupełnić braki w posiadanej wiedzy z zakresu języka ojczystego.

W bardzo kulturalny sposób mnie uraziłes :D nie jestem taka głupia na jaka wygladam ale dziekuje za wskazówki po prostu nie do konca czasami wszystko rozumie przeciez nie jestem alfa i omega ?

Odpowiedź na swoje pytanie uzyskasz czytając orzecznictwo oraz komentarze do art. 77 kodekus karnego.
A czemu Ty nie wyjaśnisz? Każdego kto o coś zapyta odsyłasz do treści art. 77 kk więc wyjaśnij.

Ptasior napisał:
A czemu Ty nie wyjaśnisz? Każdego kto o coś zapyta odsyłasz do treści art. 77 kk więc wyjaśnij.

Ile zapłacisz mi za poświęcony czas pisania elaboratu o warunkowym zwolnieniu? Ja na zrozumienie tych rzeczy poświeciłem sporo lat swojego życia, dlaczego zatem miałbym Ci to dawać "na tacy"?

Ponadto daję Ci możliwość udowodnienia, że potrafisz sprawnie funkcjonować w społeczeństwie (zapewne - zgodnie ze złożona przed Sądem deklaracją...). Sprawne życie w społeczeństwie oznacza także umiejętność samodzielnego radzenia sobie w różnych niekorzystnych sytuacjach (w tym wyszukiwania potrzebnych informacji).

Ostatnia edycja:
Ja to umiem robić ale powtarzam jak ktoś zapyta o coś w tym temacie np: "czy będzie dobrze jak doślę zaświadczenie", "czy będzie dobrze jak porozmawiam z wychowawcą" itd. itp to pojawia się tekst od Ciebie i od forga "art. 77 kk". Ja sam nie wiem co ustawodawca miał na myśli pod pojęciem "właściwości i warunki osobiste"? Dla mnie jest to rodzina, praca, stałe miejsce zamieszkania... Dla mojej partnerki (mgr resocjalizacji) znaczy to samo i asertwność w stosunku do byłych kumpli (chodź okradniemy kiosek - nie bo nie mam zamiaru siedzieć, bo mam rodzinę i potrafię na nią zapracować). Małolaty pytają bo są zakochane w swoich chłopakach i same nie potrafią znaleźć odpowiedzi na swoje pytania. Po to chyba jest tob forum żeby mądrzejszy wytłumaczył niedoświadczonemu co to znaczy.
Ile zapłacisz mi za poświęcony czas pisania elaboratu o warunkowym zwolnieniu?
Nic Ci nie zapłacę bo udzielasz się bezpłatnie, negatywnie. Za pozytywność chcesz kasę. Udzielasz się po to żeby (powtarzam się) pozbawić nadzieji osoby czekające na swoich bliskich, którzy popełnili błąd
Ponadto daję Ci możliwość udowodnienia, że potrafisz sprawnie funkcjonować w społeczeństwie
Ja udowodniłem Sądowi w 1996 roku że nie popełnię więcej przestępstwa (kradzieże) i tak się stało do 2009 jak dostałem wyrok za 209 kk ale i tak sąd mnie zwolnił po połowie odbytejb kary. A czemu(kilka postów wczesniej wyjąłem kilka zdań z uzasadnie nia postanowienia o wpz jednak do tego się nie odniosłeś)? Dlatego że przed zamknięciem miałem pracę, w czasie odbywania kary kontakt z rodziną, a po wyjściu zapewnioną pracę, powrót do domu i jakieś perspektywy na przyszłość a tym samym brak myśli o powrocie do przestępstwa. I to są dla mnie warunki osobiste.

Ostatnia edycja:
Ptasiorku dziekuje ci bardzo. Jestes tu naprawde pomocny. Ty nas nie odsylasz nigdzie, tlumaczysz spokojnie. Dzieki temu postowi co napisales mam nadzieje ze moj maz wyjdzie, poniewaz spelnia te wszystkie warunki sadu. Nie wiem czy sie Ciebie nie pytalam juz ale czy wiesz jak to jest na kleczkowskiej we Wroclawiu?

Ptasior napisał:
Ja sam nie wiem co ustawodawca miał na myśli pod pojęciem "właściwości i warunki osobiste"? Dla mnie jest to rodzina, praca, stałe miejsce zamieszkania... Dla mojej partnerki (mgr resocjalizacji) znaczy to samo i asertwność w stosunku do byłych kumpli (chodź okradniemy kiosek - nie bo nie mam zamiaru siedzieć, bo mam rodzinę i potrafię na nią zapracować).

No i widzisz jak łatwo możesz kogoś wpuścić na minę?? Twoja partnerka tak twierdzi?? "nie, nie okradnę kiosku bo nie chcę siedzieć"? Prawidłową postawą jest: "nie, nie okradnę kiosku bo przestrzegam norm społecznych i ustanowionego w tym kraju prawa". To o takie myślenie chodzi. Nie sztuką jest miłować prawo gdy ma się kij nad głową.

Część pan jest święcie oburzona, ze ich luby nie dostał wpz - przecież on wzorowo funkcjonuje w więzieniu, pracuje, dostaje wnioski nagrodowe i nagrody. Nie wiedzą jednak - bo niby skąd mają wiedzieć - że bardzo często ta postawa podyktowana jest albo kijem albo marchewką. Czyli pan staje się grzeczny, bo wizja wpz zagląda w oczy. A tymczasem tu chodzi o przewartościowanie swojego życia. O obrzydzenie dla przestępstwa nie dlatego, że prowadzi za kraty ale dlatego, że przestępstwo jest złe.

Witam. Mam prośbę mianowicie moja mama odbywa karę 1,8 roku za wyłudzenia. Niedługo zbliża się jej połowa kary i chciałbym wiedzieć jak w tej chwili wyglądają wokandy? W niedawno pozmieniały się przepisy a prosiła mnie żebym się zorientował.

davidstm1 napisał:
Witam. Mam prośbę mianowicie moja mama odbywa karę 1,8 roku za wyłudzenia. Niedługo zbliża się jej połowa kary i chciałbym wiedzieć jak w tej chwili wyglądają wokandy? W niedawno pozmieniały się przepisy a prosiła mnie żebym się zorientował.

Przesłanki materialne oraz formalne do warunkowego przedterminowego zwolnienia pozostały bez zmian. Znajdziesz je w art. 77 i 78 kodeksu karnego.

Chodzi mi raczej o to jak teraz wygląda wokanda. Bo wiem że nie trwa to trwa to tyle co kiedyś tylko nie wiem dokładnie ile co i jak i chciałbym się zorientować.

davidstm1 napisał:
Chodzi mi raczej o to jak teraz wygląda wokanda. Bo wiem że nie trwa to trwa to tyle co kiedyś tylko nie wiem dokładnie ile co i jak i chciałbym się zorientować.

Termin na rozpoznanie wniosku o warunkowe zwolnienie wynosi tyle samo, ile wcześniej - czyli czas niezbędny do prawidłowego rozstrzygnięcia.

Dla jednej osoby będzie to kilka dni, dla drugiej miesiąc albo dwa...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót