Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kotik3 Takie rzeczy są bardzo istotne, tym bardziej, że każdy skazany musi sobie zapracować na "zaufanie" wychowawcy/dyrektora itd. Nie informując o zmianie miejsca zamieszkania, złamał (nie dotrzymał) warunków przepustki. Nie ma co się więc dziwić, że teraz będzie musiał się znowu starać. Kurator zajmuje się czynnościami, które są w jego obowiązku. A o wyjście z ZK ma się starać dany skazany. Mógł myśleć wcześniej jak postępuje, a jak nie wiedział powinien się dopytać, to nie wstyd, nie boli. Każdy ma natomiast szanse na wyjście z wpz. cały szkopuł polega na tym, że nie każdy dostaje. Zaświadczenie z uczelni i pracy oczywiście, że jest ważne i ma znaczenie. ;)

kotik3 napisał:
Witam
Moj chłopak aktualnie odsiaduje kare pozbawienia wolności w ZK w Uchercach Mineralnych.
Dzien przed przepustka zmienil miejsce przebywania na przepustce poniewaz mieszka daleko od zakladu i nie oplacalo sie tak daleko jechac na krotka przepustke i zapomnial o tym poinformowc zaklad.
Własciwie to nie wiedzielismy ze bedzie miec to tak duze znaczenie jednak mialo i teraz ma zawieszone przepustki.
W zwiazku z tym na wystapienie od ZK nie moze raczej liczyc poniewaz nie dotrzymal warunkow przepustki.
Czy kurator sadowy moze mu jakos pomoc wyjsc z pierwszej wokandy (b. dobry kontakt)
Dodam ze ma wyrok 20 miesiecy za narkotyki, prawo do wokandy przypada w maju, ma zaswiadczenie z uczelni o tym ze jest studentem oraz ma zaswiadczenie ze pracuje nie wiem czy to ma jakies znaczenie.
Ma dobra opinie wolnosciowa jest to jego pierwsze zetkniecie sie z prawem.
Juz dowiedzialam sie ze moze to miec wplyw na wyjscie z pierwszej wokandy jednak czy sa jakies szanse?
Bardzo prosze o odpowiedz.
Jak ja wychodziłem dwa lata temu na przepustkę dowódca zmiany na bramie zapytał się gdzie się udaję z moją partnerką. Powiedziałem, że tu i tu ;) podbiłem przepustkę na komendzie i wszystko było OK. Dostałem wpz. Kurator może wystąpić o wpz a jak i sam napisze to sąd z Krosna może go puścić. Choć nie na 100 procent.

sylwia892ooo A dlaczego odwiesili mu te zawiasy?

poniewaz mial zlecona terapie i nie zawsze niestety na nia chodzil poniewaz pracowal;/

Mógłby ktoś wstawić link/i do orzecznictw o wpz?? Szukam i nie moge nic znaleźć ... Pozdrawiam!

angelkaaa napisał:
Mógłby ktoś wstawić link/i do orzecznictw o wpz?? Szukam i nie moge nic znaleźć ... Pozdrawiam!

Szukaj na stronach internetowych Sądów Apelacyjnych

nie znam się na tyle że biegle chodze po stronach sądów , naprawdę szukam juz po raz 3 tego i nic nie moge znaleźć , moglby ktos byc tak uprzejmy i wstawić link??

czy mógłby mi ktos powiedziec czy jesli cofnieto warunkowe zwolnienie poniewaz nie wywiazal sie z zalecen sadu (nie popelnil w tym czasie zadnego przestepstwa) to czy to jest recydywa i ma grupe R?

sylwia892ooo napisał:
czy mógłby mi ktos powiedziec czy jesli cofnieto warunkowe zwolnienie poniewaz nie wywiazal sie z zalecen sadu (nie popelnil w tym czasie zadnego przestepstwa) to czy to jest recydywa i ma grupe R?
Chyba nie.

właśnie też tak mysle, no bo recydywa to jest powrotność do przestępstwa o ile sie nie mylę...ale chciałam się upewnić...dziękuję za pomoc

Witajcie, jestescie moją ostatnią deską ratunku!!
Nigdzie nic nie moge znaleśc , ludzie różnie mówią..
Mianowicie , mój Narzeczony we wrzesniu 2012 kończy 20 lat , od 2 lutego 2012 odsiaduje wyrok - 2 i pół roku .
Czy ze względu że jest Młodociany , może starac się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po odbyciu 1/3 kary ? Nie był wcześniej karany. :(

a.w napisał:
Czy ze względu że jest Młodociany , może starac się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po odbyciu 1/3 kary ? Nie był wcześniej karany. :(

Nie po 1/2.

guest_user napisał:
Jeżeli ww. skazany jest w warunkach art. 64 kk i pokrewnych to Twoja odpowiedź wprowadza w błąd.

Przecież a.w napisała;
''Nie był wcześniej karany.''
Więc art.64 kk nie ma tu zastosowania.

Może art. 64 nie ma zastosowania. Nie zmienia to faktu, że Twoja odpowiedź wprowadza w błąd. Sąd może ograniczyć prawo do warunkowego przedterminowego zwolnienia. Wystarczyło, byś napisał tylko jedno słowo. "Nie". No ale ja wiem, że precyzyjne odpowiadanie na pytanie jest trudną sztuką.

Wiem Forg ,że sąd może ograniczyć prawo do WPZ.
Swoją drogą nie spotkałem się jeszcze z ograniczaniem WPZ przy krótkich wyrokach.
Zwykle ma to zastosowanie przy wyższych karach.

Sytuacja wygląda nastepujaco.
W grudniu 2010 roku złożyłem wniosek o przedterminowe warunkowe zwolnienie. Do dnia dzisiejszego sędzia sądu penitencjarnego odkłada tenże wniosek na półke. Co 3 miesiące wystepuje z zapytaniem do wydziału karnego odnośnie mojej sytuacji (jest nie zmienna od 14 lat) i odkłada z powrotem na półke.

Moje pytanie jest takie: Czy Sąd Penitencjarny może zawiesić kare jeśli skazany przebywa na wolności? A jeśli tak, to na jakiej podstawie.

witam ma pytanko czy moj chłopak przebywajać w wiezieniu dostał wyrok na 18 miesiecy po ilu miesiacach moze pisac o wokande?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót