Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ale zrozum, że wystarczyło, że sędzia miał coś do dyrektora zk i np. nie puścił tych co mieli poparcie z zk a wypuścił tych bez poparcia i już twoje domniemanie leży w gruzach...

niestety - poszukaj w innych wątkach, ja mogę coś powiedzieć o zk z południa Polski.

Mam takie pytanie:
Kiedy można ubiegać się o wpz jeżeli dostało się wyrok 6 miesięcy pozbawienia wolności?

Marlenka_89 napisał:
Mam takie pytanie:
Kiedy można ubiegać się o wpz jeżeli dostało się wyrok 6 miesięcy pozbawienia wolności?
Ludzie wystarczy zajrzeć do kodeksów (znaleźć je w najpopularniejszej wyszukiwarce stron internetowych) i wszystko robi się jasne.

hej,ma ktoś jakiś wzór o wzp,bo na necie są ale jakoś dalszej części nie mogę sama napisać,a i jak to jest,bo podobno taki wniosek może składać skazany,kurator,albo obrońca i że to jest odpłatne,ale słyszałam to że jeśli składa rodzina to mogą wniosek odrzucić i trzeba czekać trzy miesiące na następną wokandę,a jak ma to złorżyć sam osadzony jak nie ma kasy?

Zajrzyj do kodeksu to zobaczysz kto może złożyć wniosek. Oczywiście, że jest opłata za taki wniosek w znakach sądowych. W uzasadnionych przypadkach sąd może zwolnić skazenego z opłaty.

Jeżeli chodzi o samego skazanego, to musi opłacić 50 zł.

rudozielona napisał:
Jeżeli chodzi o samego skazanego, to musi opłacić 50 zł.

Wiem,ale tych pieniędzy nie można mu podać do ręki,a jak wpłace na konto to połowe mu zabiorą na żelazna kasę,a czy można przesłać mu znaczki skarbowe?

Ptasior napisał:
Zajrzyj do kodeksu to zobaczysz kto może złożyć wniosek. Oczywiście, że jest opłata za taki wniosek w znakach sądowych. W uzasadnionych przypadkach sąd może zwolnić skazenego z opłaty.

Wszyscy tylko o kodeksach,a może napisał by ktoś napisał z własnego doświadczenia,kodeksy to ja czytałam,ale czy ja jako jego przyszła żona mogę takie cos złożyc

moniura1980 napisał:
Wiem,ale tych pieniędzy nie można mu podać do ręki,a jak wpłace na konto to połowe mu zabiorą na żelazna kasę,a czy można przesłać mu znaczki skarbowe?
Zależy. Nie w każdym zk można dawać pieniądze do ręki na widzeniu. A nie pracuje na terenie zakładu?

a czy można przesłać mu znaczki skarbowe?
Można przesłać w liście znaczki opłaty sądowej
ale czy ja jako jego przyszła żona mogę takie cos złożyc
No niestety nie. Możesz napisać takie poparcie do jego wniosku i przesłać do sądu po tym jak on złoży wniosek.
Nie w każdym zk można dawać pieniądze do ręki na widzeniu.
A w którym można? Legalnie?

Ostatnia edycja:
rudozielona napisał:
Zależy. Nie w każdym zk można dawać pieniądze do ręki na widzeniu. A nie pracuje na terenie zakładu?

Nie bo on jest tam dopiero od pieciu dni

moniura1980 napisał:
hej,ma ktoś jakiś wzór o wzp,bo na necie są ale jakoś dalszej części nie mogę sama napisać,a i jak to jest,bo podobno taki wniosek może składać skazany,kurator,albo obrońca i że to jest odpłatne,ale słyszałam to że jeśli składa rodzina to mogą wniosek odrzucić i trzeba czekać trzy miesiące na następną wokandę,a jak ma to złorżyć sam osadzony jak nie ma kasy?

parę postów wcześniej podałam link tylko poszukać, ale po co????....

http://www.docu.pl/przedterminowezwolnienie.htm

co do opłaty to nie zapominajmy też o opcji zwolnienia z kosztów....

moniura1980 napisał:
to mam juz jako zakładkę,zle jak motywować własnymi słowami,czy ja i dziecko(które nie jest jego)przez sąd bedzie uznane jako rodzina?

jeśli udowodnisz, że tworzycie/liście wspólne gospodarstwo domowe, że Was utrzymywał zanim poszedł siedzieć to są na to większe szanse, ale nikt nie siedzi w głowie sędziego rozpatrującego wniosek....

z tego co JA wiem to w przeważającej części przyznawany jest kurator, ale to nie boli i nie musisz się upierać przy sobie.

mysz821130 napisał:
jeśli udowodnisz, że tworzycie/liście wspólne gospodarstwo domowe, że Was utrzymywał zanim poszedł siedzieć to są na to większe szanse, ale nikt nie siedzi w głowie sędziego rozpatrującego wniosek....

z tego co JA wiem to w przeważającej części przyznawany jest kurator, ale to nie boli i nie musisz się upierać przy sobie.

Wiem jedno,czy ja,czy kurator,on bedąc ze mna niczego nie zrobi,ale chcę wziąść za niego odpowiedzialnośc bo mu ufam,a mozna zmienic kuratora,tzn on jest zzm w szcz,a mieszka u mnie czy sad mu przydzieli kuratora z mijego rejonu?

czy sad mu przydzieli kuratora z mijego rejonu?
Tak sąd mu przydzieli kuratora tam gdzie mieszka. Tylko musi to zgłosić. Ja tak zrobiłem i wszystko było OK :) Podlegałem pod sąd w Sandomierzu więc po wyjściu zadzwoniłem do kuratora do Sandomierza i przedstawiłem sytuację, że nie mieszkam w rejonie działania tego sądu tylko w Tarnobrzegu. Został o tym fakcie poinformowany sąd okregowy w Kielcach i dostałem kuratora z Tarnobrzega.

Ostatnia edycja:
jak dla mnie to kuratora moze miec i przez dwadziescia lat:)

moniura1980 napisał:
jak dla mnie to kuratora moze miec i przez dwadziescia lat :)
Tylko, że niewiadomo jak trafi. Jak będzie miał okazję wyjechać za granicę do pracy a kurator mu nie zezwoli to co?

Ptasior napisał:
Tylko, że niewiadomo jak trafi. Jak będzie miał okazję wyjechać za granicę do pracy a kurator mu nie zezwoli to co?

do tej pory mial taka kuratorke ktora mu pozwalała

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót