Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czesc, jestem tu nowy i wybaczcie, nie czytałem wszystkich.....60 podstron tego tematu, wiec odniose sie do tego co wiem (nie wiem co bylo poruszane, a co nie) na temat warunkowego zwolnienia.

Otoz oplata za wniosek w przedmiocie warunkowego zwolnienia wynosi 45złotych w znakach SĄDOWYCH, o skarbowych zapominamy.
Po drugie, jesli osadzony w ZK nie ma pieniedzy w depozycie (nie mylic z zelazną kasą) moze zlozyc wraz z wnioskiem o warunkowe zwolnienie wniosek o zwolnienie z oplaty od tego wniosku. Wnioski te w 99,9% sa rozpatrywane pozytywnie, wystarczy ze osadzony nie ma pieniedzy do dyspozycji.

Wniosek o warunkowe zwolnienie moze skladac skazany, prokurator, obronca albo kurator. Zona, konkubina, siostra matka ojciec itp. niech sie nie trudzą, takie wnioski rozpatrywane są zgodnie z art. (nie pamietam ktorym) Kodeksu Postepowania Karnego.

Gdy juz osadzony wysle wniosek, Wydzial Penitencjarny Sądu Okręgowego żąda opinii o skazanym z jednostki penitencjarnej. Administracja ZK ma 14 dni na sporzadzenie takiej opinii i zazwyczaj maksymalnie wykorzystuje ten czas. Gdy juz Sąd ma opinię, wyznacza termin posiedzenia w jednsotce penitencjarnej. Najwieksze szanse na wyjscie z ZK maja osadzeni, ktorym pozostał krotki okres do konca kary, byli skazani za przestepstwa o mniejszej szkodliwosci spolecznej czynu, nie grypsują, pracują. Ogolnie najlepiej jakby z wnioskiem wystapila Dyrekcja zakladu karnego.

Jesli ktos ma pytania konkretniejsze co do postepowania w w/w sprawie, smialo piszcie:)

Teraz co do samego wiezienia (troche moze offtop, ale licze ze wybaczycie)
Widzialem piate przez dziesiate, ze wczesniej byla mowa o podgrupach w AŚ/ZK.

Wyrozniamy takie typy:
P-1/p pierwsza literka "P" oznacza tak zwaną "petke" czyli osobę pierwszy raz karaną, moze byc tez na tym miejscu "R", ktora oznacza recydywę, osobą ktorys raz przebywajaca w ZK, moze tez byc literka "M" oznacza ona malolata, mlodocianego

cyferka 1- typ ZK zamknietego, 2- polotwartego, 3-otwartego, druga zaś literka po ukosniku to p-indywidualny program oddzialywania, z- zwykly system odbywania kary, t-system terapeutyczny

Odnoszac sie w tej kwestii do warunkowego zwolnienia, dobrze zeby potencjalny kandydat uczestniczyl w programie indywidualnego oddzialywania.

Dodam, ze o zwolnieniu z oplaty od wniosków o warunkowe zwolnienie, przerwe w karze, odroczenie wykonania kary mowi art. 623 kpk. Oto jego treść:

Art. 623.Sąd zwalnia osobę w całości lub w części od wyłożenia kosztów podlegających uiszczeniu przy wnoszeniu pisma procesowego, jeżeli wykazała ona, że ze względu na jej sytuację rodzinną, majątkową i wysokość dochodów wyłożenie ich byłoby zbyt uciążliwe.
Źródło: Kodeks Postępowania Karnego

witam cię Murinus:) a powiedz mi czy Ja jako konkubina mogę też napisać jakieś pismo w sprawie zwolnienia warunkowego???

Marinus na temat grup jest oddzielny temat.

Wydaje mi się że nie ma sensu powtarzać w kółko tego i samego bo wszelkie info jest zawarte w temacie. A jeśli komuś zależy żeby się wszystkiego dowiedzieć wystarczy przeczytać temat i jest się prawie że ekspertem.

Magducha raczej nie będzie to brane pod uwagę ale możesz napisać coś w rodzaju poparcia. Czy weźmie to pod uwagę sąd? Szczerze wątpię

Magducha nie może....
Jak mówi kodeks karny, poza samym skazanym:
Art. 161. § 2. Wniosek o warunkowe zwolnienie może złożyć również dyrektor zakładu karnego lub sądowy kurator zawodowy.
Zreszta Murinus napisał:
Zona, konkubina, siostra matka ojciec itp. niech sie nie trudzą, takie wnioski rozpatrywane są zgodnie z art. (nie pamietam ktorym) Kodeksu Postepowania Karnego.

Barbie napisał:
Marinus na temat grup jest oddzielny temat.

Masz rację, obiecuje nie popełnić ponownie tego błędu:)

Magducha, co do pisma to mozesz napisać, ale takie pisma nic nie dają, niestety. Wszystko lezy w dobrej woli skazanego. Grunt to nie siedziec, nie obijac sie pod celą, a wziaść sie w garsc, byc grzecznym, pracowac na wnioski nagrodowe, podpisac indywidualny program oddzialywania i wypelnic zadaina przez niego nalozone, pojsc do pracy i po polowce kary (niektorzy po 2/3 albo 3/4) napisac o warunkowe zwolnienie.

A czy można kupić gdzieś te znaczki opłaty sądowej?( może w jakimkolwiek sądzie) i później podac je na widzeniu?

Tak myśle czy mojemu uda sie z tą wokanda...mówią że za pierwszym razem to raczej nie.a on jeszcze nie złozył wniosku o wokande bo narazie to wędruje sobie po zk.jak złozy wniosek to minie nastepne 2 miesiące i wtedy tylko 2 miesiace mu się zostanie do końca...ciekawe czy dostanie ..za pierwszym razem ..

To nie ma znaczenia czy pierwsza wokanda, czy druga, czy piąta, czy dziesiąta. Byłem świadkiem gdy ktoś dostał warunkowe z pierwszej wokandy, a i widziałem takich co próbują bo 10 razy i nic. Jeśli spełnia wszystkie przesłanki określone w art. 771, 78 kk to bedzie git:)

Ostatnia edycja:
Marinus, z ostatnim zdaniem nie mogę się zgodzić. Nawet jeżeli spełnia przesłanki z art.77 i 78 sąd zawsze może odmówić ze względu na "zbyt długi okres do końca kary". Inaczej, nie wiem, czy może, ale tak często robi.

Moniak napisał:
Marinus, z ostatnim zdaniem nie mogę się zgodzić. Nawet jeżeli spełnia przesłanki z art.77 i 78 sąd zawsze może odmówić ze względu na "zbyt długi okres do końca kary". Inaczej, nie wiem, czy może, ale tak często robi.

Oni tak często mówią ale w uzasadnieniu takie słowa raczej być nie mogą skazany miałby wszelkie szanse wygrać w apelacji. Ale oczywiście, że nawet jesli sakzany spełnia wszelkie przxesłanki i zachowuje wzorowo to "sąd może" a nie musi więc jak nie chce to itak nie zwolni warunkowo...

oczywiscie Sąd może odmówić z uwagi na odległy koniec kary, ale nie jest to ustawowa przesłanka mowiąca o tym, że skazany nie moze opuscić zakładu karnego za sprawą dobrodziejstwa warunkowego zwolnienia.

No i nie napisałem, że gdy spełni przesłanki z art. 77 i 78 kk to na pewno wyjdzie, napisałem ze bedzie git w takim sensie ze spelnienie tych warunków daje mu naprawde dobrą prognoze do wyjscia.

Ja szczerze Wam powiem, ze znam wiele przypadkow nawet nie kilka a wiele, kiedy Sad zgodzil się na wyjscie przy pierwszej wokandzie. Z doświadczenia wiem, że moze nie jest to oficjalnie ale Sędzia patrzy za co skazany jest karany, czy jest to "bzdura" typu alimenty (nie chce urazac nikogo z Pan ktore wciaz walcza o nie;) ) czy tez jakies przestępstwo poważniejsze. oczywiscie raczej nie mowi sie tego głośno za patrzą za co "siedzi", ale tak to jest. Wydaje mi się, że trochę trudniej jest z wokandą u wielokrotnego rycydywisty.. Takie jest moje zdanie. Wiec nie ma reguly ze na pierwszej wokandzie się nie uda, bo to nieprawda..

Wiele czynników wpływ na wpz: Postaram się wymienić kilka najistotniejszych:
1. Stanowisko dyrektora zk. Bez zdecydowanego poparcia dyrektora, a co gorsze przy zdecydowanym jego sprzeciwie marne szanse na wyjścię. Jest coś takiego jak wniosek z urzędu dyrektora o wpz. Uzyskanie takiego wniosku to wg mnie 90% sukcesu.
2. Charakter przestępstwa i wymiar kary. To nie prawda że nie bierze się tego pod uwagę i ze nie mówi się o tym oficjalnie. Przestępstwa, które są zbrodniami, są zdecydowanie ostrzej traktowane niż występki.
3. Uprzednia karalność, powrotność do przestępstwa i wcześniejsze korzystanie z dobrodziejstwa wpz.
4. Okres pobytu na wolności po wcześniejszym korzystaniu z wpz i sposób zachowania w okresie próby, w szczególności czy były w tym czasie popełniane kolejne przestępstwa.
5. Informacje zawarte na temat osoby skazanego w tak zwanym wywiadzie środowiskowym z miejsca zamieszkania
6. Sytuacja rodzinna, mieszkaniowa, praca po ew. zwolnieniu oparcie w rodzinie.
7. Zachowanie w trakcie odbywania kary pw. Ilośc nagród i kar, rodzaj popełnionych wykroczeń dyscyplinarnych, praca w zk, powrotność z ewentualnych przepustek
Te czynniki są analzowane przez administrację zk i zostają opisane w opinii o skazanym, którą kieruje się do S.Pen. wraz z wnioskiem o wpz.

Recedes napisał:
Wiele czynników wpływ na wpz: Postaram się wymienić kilka najistotniejszych:
1. Stanowisko dyrektora zk. Bez zdecydowanego poparcia dyrektora, a co gorsze przy zdecydowanym jego sprzeciwie marne szanse na wyjścię. Jest coś takiego jak wniosek z urzędu dyrektora o wpz. Uzyskanie takiego wniosku to wg mnie 90% sukcesu.
2. Charakter przestępstwa i wymiar kary. To nie prawda że nie bierze się tego pod uwagę i ze nie mówi się o tym oficjalnie. Przestępstwa, które są zbrodniami, są zdecydowanie ostrzej traktowane niż występki.
3. Uprzednia karalność, powrotność do przestępstwa i wcześniejsze korzystanie z dobrodziejstwa wpz.
4. Okres pobytu na wolności po wcześniejszym korzystaniu z wpz i sposób zachowania w okresie próby, w szczególności czy były w tym czasie popełniane kolejne przestępstwa.
5. Informacje zawarte na temat osoby skazanego w tak zwanym wywiadzie środowiskowym z miejsca zamieszkania
6. Sytuacja rodzinna, mieszkaniowa, praca po ew. zwolnieniu oparcie w rodzinie.
7. Zachowanie w trakcie odbywania kary pw. Ilośc nagród i kar, rodzaj popełnionych wykroczeń dyscyplinarnych, praca w zk, powrotność z ewentualnych przepustek
Te czynniki są analzowane przez administrację zk i zostają opisane w opinii o skazanym, którą kieruje się do S.Pen. wraz z wnioskiem o wpz.

Słuszne uwagi. Ja stawiam na pkt 1, 6 i 7 - wg. mojej skromnej osoby PIORYTETY!

Witam!!!
Potrzebuje pilnie pomocy. Czy o warunkowe zwolnienie można sie starac jeżeli ma sie trudna sytuacje rodzinna taka jak matka nie pracuje utrzymuje mnie i siostre z alimentów, moja siostra jest chora na serce bedzie miala w nieglugim czasie operacje, chce ukonczyc szkole od wrzesnia, moja narzeczona jest w ciąży a mam wyrok 2 lata i 3 miesiace w tym odsiedziane 6 miesiecy i 6 dni. Czy ta sa odpowiednie argumenty do tego zebym mial takie prawo. prosze pomużcie mi!!!!!

micha18111 na podstawie informacji które podałeś trudno coś wyrokować! Szczerze mówiąc, czarno to widzę! Ale przecież mogę się mylić!:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót