Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
po 6miesiącach ale przejrzyj cały wątek to będziesz wszytko wiedziała

a co do przepustek to jest osobny wątek :)

Ja poprostu jestem w tych tematach zielona a chciałabym wiedzieć jak najwięcej a powiedz mi jest jakaś możliwość żeby go nie przenieśli do innego zakładu karnego?

No jest możliwość musi napisać stosowne pismo do dyrektora zakładu bodajże bądź do wychowawcy o tym poczytasz w wątku 'przeniesienie bliżej miejsca zamieszkania'

a mam jeszcze pytanko czy jak wejde na widzenie to moge dac mu karte telefoniczna i zdjęcia?bo jak dzwonil to powiedzial zebym to przywiozla ale jak wczoraj przyjechalam to nie moglam wejsc gdyz stwierdzil,ze nie ma mnie na liscie a wiem ze napewno mnie wpisał.ale może dlatego ze było to przed świetami(tak mi powiedzial strażnik)wiec jestem ciekawa czy bede mogla wejsc teraz w poniedzialek

ja słyszałam że o warunkowe zwolnienie może już pisać po 2,3 miesiącach odsiadki,bo tak mojemu chłopakowi powiedziała jego kuratorka?naprawdę tak jest?

Jak na razie nic takiego nie ma. O warunkowe zwolnienie skazany (pierwszy raz karany) może się starać po połowie kary, ale nie wcześniej, jak po odbyciu 6 miesięcy kary.

a jak jest w przypadku jak miał zawiasy i popełnił w tym czasie to samo i sam się stawił do zakładu ma do odsiedzenia 10 miesięcy to chyba w najlepszym razie może z miesiąc wcześniej wyjść?

Nie.
Musi być co najmniej pół roku odsiedziane
Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64§ 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

Nie ma wyjątków

czy ktos wie jakie są szanse na opuszczenie ZK przeróbka z pierwszej wokandy ( mały wyrok, razem rok i sześc mieś, nie grypsujący, rodzina- zona nie pracująca i syn, duzo wniosków nagrodowych, zero kwitów, ale trwająca sprawa w toku w której tez bedzie mały wyrok (rok albo zawiasy)) ??

iwona-25 napisał:
czy ktos wie jakie są szanse na opuszczenie ZK przeróbka z pierwszej wokandy ( mały wyrok, razem rok i sześc mieś, nie grypsujący, rodzina- zona nie pracująca i syn, duzo wniosków nagrodowych, zero kwitów, ale trwająca sprawa w toku w której tez bedzie mały wyrok (rok albo zawiasy)) ??
Kolejna sprawa w toku istotnie zmniejsza szansę na uzyskanie wpz.

Recedes: Zmniejsza czy eliminuje? Jak zmniejsza to mnie pocieszyłeś :)

dariak_85 napisał:
Recedes: Zmniejsza czy eliminuje? Jak zmniejsza to mnie pocieszyłeś :)
Myslę, że istotny jest "ciężar gatunkowy" tej kolejnej sprawy, jak równiez to czy Sąd Pen. będzie o niej wiedział.

czy w areszcie w wałbrzychu mozna dostac przepustke okolicznościowa???

wiecie moze po jakim czasie moj M. moze starac sie o wpz jesli ma 2x po 6msc i niedlugo mu "dorzuca" jeszcze poltora roku?
adwokat mi powiedzial ze kazdy wyrok jest traktowany jednostkowo - czyli ze musialby odsiedziec te 2x6 i ewentualnie polowe tego poltora rocznego
a tu spotkalam sie ze stwierdzeniem ze odrazu (z automatu) sie wszystko sumuje...
wiec jak to w koncu jest bo juz zglupialam :/

Każdy wyrok jest traktowany jednostkowo - czyli każdy odsiaduje się odrębnie, ale do wpz i przepustek sumuje się kary. Czyli jeśli ma 2 x po 6 mies + 1, 5 roku, to całość kary wyniesie 2, 5 roku. Jeśli jest pierwszy raz karany, to możliwość starania się o warunkowe po 14, 5 miesiąca.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót