Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
no wiem bo to chyba nawet ja pytalam :) ..ale dzisiaj pani adwokat powiedziala ze od zazalenia i zglupialam...

a pani adwokat niech najpierw poczyta odpowiednie przepisy, polecam lekturę art. 161 kkk ( a zwłaszcza & 3), gdzie wszystko "czarno na białym jest napisane"!:ok:

A ja mam takie malutkie pytanko: podkoniec kwietnia złożyliśmy wniosek o pwz i do dzisiejszego dnia czekamy na termin. Jak długo czeka się na termin na wokandę? Bo mineło już 37 dni i jeszcze nic nie wiadomo kiedy będzie stawał?

Oraz czy takie powiadomienie o tym terminie otrzymuje tylko więzień? Czy dyrektor zk też?
Przedewszystkim na jakiej zasadzie to funkcjonuje, ta cała procedura?

Czytając wszystkie 93 stron nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, albo poprostu przeoczyłam? Bardzo uprzejmie proszę o info. Z góry serdecznie dziękuje.:)

berghasky napisał:
A ja mam takie malutkie pytanko: podkoniec kwietnia złożyliśmy wniosek o pwz i do dzisiejszego dnia czekamy na termin. Jak długo czeka się na termin na wokandę? Bo mineło już 37 dni i jeszcze nic nie wiadomo kiedy będzie stawał?

Oraz czy takie powiadomienie o tym terminie otrzymuje tylko więzień? Czy dyrektor zk też?

Ok 1-1,5 miesiąca. Powiadomienie dostaje więzień. Dyrektor na pewno też (może tylko w inny sposób), bo przecież musi uczestniczyć w posiedzeniu :)

Moniak napisał:
Ok 1-1,5 miesiąca. Powiadomienie dostaje więzień. Dyrektor na pewno też (może tylko w inny sposób), bo przecież musi uczestniczyć w posiedzeniu :)

Tak dla ścisłości: osadzony wie o posiedzeniu w sprawie pwz, gdy do zakładu karnego przychodzi "wokanda" (a więc wykaz nazwisk, sygn.akt tych osób których wnioski będą rozpatrzone na posiedzeniu), sąd penitencjarny nie wysyła pisma do osadzonego! Nie słyszałem aby w posiedzeniu wyjazdowym sądu penitencjarnego uczestniczył dyrektor (zasadą jest udział 3 osób: sędzia, prokurator i przedstawiciel zakładu karnego)

ps. proponowałbym telefon do sekretariatu VI wydziału penitencjarnego sądu okręgowego i zapytanie o termin rozpatrzenia wniosku o pwz

Ostatnia edycja:
Marcinmajster, wydaje mi się, że sąd wysyła zawiadomienie do skazanego. Właśnie trzymam takie zawiadomienie w ręku, czyli rozumiem, że najpierw takie "świstki" wysyłane są do ZK a potem rozdawane skazanym?

marcinmajster napisał:
Nie słyszałem aby w posiedzeniu wyjazdowym sądu penitencjarnego uczestniczył dyrektor (zasadą jest udział 3 osób: sędzia, prokurator i przedstawiciel zakładu karnego)
A jednak. ;)

Ostatnia edycja:
primum non nocere napisał:
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rozpatrywaniem podczas wokandy wniosku o przedterminowe zwolnienie, złożonego przez kuratora ? Czy są przez to większe szanse ?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

zawsze zwiększa to szansę, ale to nie jest reguła!

witajcie
mam pytanie odnosnie woknad. czy jesli skazany jest w zk( grochów- został przewiezony bo bedzie miał sprawe w sadzie) nie jest jego jednostka docelowa w odbywaniu kary i złozył wniosek o wpz i jesli nie bedzie już potrzebny do dyspozycji sadu i zostanie poraz kolejny przewieziony w miejsce tym razeam mam nadzieje dolelowe to jak to jest z tą wokandą co sie dzieje z papierami, które wysłał do sądu o wpz. czy musi poraz kolejny pisac o wokande czy termin rozprawy przyjdzie w miejsce skad wysłał i cofną z tego zk spowrotem i wyznacza nowy termin. czy jak to jest, ktos wie

moze ktos z was sie orientuje jak to jest jesli moj Ł. ma kilka wyrokow w zawieszeniu - niektore z nich zostaly odwieszone a inne chca owiesic, ale jesli udaloby mi sie przeciagnac w czasie te sprawy na ktorych beda u odwieszac wyroki do czasu kiedy by wyszedl na warunek to czy wowczas sa szanse na to by mu jednak nie odwieszali (tego co teoretycznie bym odwlekala w czasie)? wiem ze juz co po niektorych pytalam ale musze miec pewnosc czy to by sie udalo :)

passat napisał:
witajcie
mam pytanie odnosnie woknad. czy jesli skazany jest w zk( grochów- został przewiezony bo bedzie miał sprawe w sadzie) nie jest jego jednostka docelowa w odbywaniu kary i złozył wniosek o wpz i jesli nie bedzie już potrzebny do dyspozycji sadu i zostanie poraz kolejny przewieziony w miejsce tym razeam mam nadzieje dolelowe to jak to jest z tą wokandą co sie dzieje z papierami, które wysłał do sądu o wpz. czy musi poraz kolejny pisac o wokande czy termin rozprawy przyjdzie w miejsce skad wysłał i cofną z tego zk spowrotem i wyznacza nowy termin. czy jak to jest, ktos wie

z tego co ja wiem to papiery pojda za twoim lobuzem obojetnie gdzie by nie byl

Nurtuje mnie pytanie czy to ,że ktoś sam nie zgłosił sie do odsiadki tylko został doprowadzony do AŚ ma wpływ na decyzję o warunkowym zwolnieniu.?;-)

kasias999 napisał:
Nurtuje mnie pytanie czy to ,że ktoś sam nie zgłosił sie do odsiadki tylko został doprowadzony do AŚ ma wpływ na decyzję o warunkowym zwolnieniu.?;-)

Zalezy od wielu czynników. Głównie od ,, widzimisię" sędziego. Jedni mówią że tak, inni , że nie.

kasias999 napisał:

nie ma to znaczenia raczej...chyba ze przy przepustkach...

dominika87gd napisał:
moze ktos z was sie orientuje jak to jest jesli moj Ł. ma kilka wyrokow w zawieszeniu - niektore z nich zostaly odwieszone a inne chca owiesic, ale jesli udaloby mi sie przeciagnac w czasie te sprawy na ktorych beda u odwieszac wyroki do czasu kiedy by wyszedl na warunek to czy wowczas sa szanse na to by mu jednak nie odwieszali (tego co teoretycznie bym odwlekala w czasie)? wiem ze juz co po niektorych pytalam ale musze miec pewnosc czy to by sie udalo :)
Teoretycznie ma szansę, że po wyjściu na warunkowe mu nie odwieszą reszty wyroków.

z tego co ja wiem to jeśli już skazany zostaje zwolniony
(mówimy oczywiście o przedterminowym zwolnieniu)
to są duże szanse że sąd nie wsadzi go np. za miesiąc z powrotem do pierdla ...
jeśli oczywiście nic nie narozrabia i będzie się wywiązywał z zadań mu powierzonych
przez sąd penitencjarny (kurator itp.)

kasias999 napisał:
Może mieć i to duże. Szczególnie w sytuacji gdy następstwem nie zgłoszenia był list gończy. Na każdej wokandzie jest prokurator. Jak to zauważy w aktach to mogą być problemy. Również dyrektor może to wyeksponować w opinii jako uchylanie się od odbycia kary. Ale może być też tak że nikt tego nie zauważy :)

kasias999 napisał:

nie ma reguły. wszystko zależy od sędziego. Ja się sam zgłosiłem i nie miałem żadnego "ulgowego" traktowania, choć wiem, że Ci co byli ściagani listami gończymi mieli za to wytykane. Warto więc, w chwili kiedy osadzony podpisuje opinię zk (do pwz) aby informacja, o fakcie dobrowolnego wstawienia się do zakładu karnego celem odbycia kary pozbawienia wolności, była zawarta w tejże opini. Dla przypomnienia opinie taką sporządza wychowawca, i zawsze jest mozliwość jej poprawy, przed podpisaniem (jak pamiętam w 3 egzemplarzach)..:what:

dzieki wielkie... (wszytskim) za odpowiedz :) kurcze teraz to daliscie mi duuuuza nadzieje ze zobacze moje miska szybciej :D

Mam pytanie, moj chłopak dostał w czasie przepustki mandat za jazdę na motorze! w lipcu staje na wokande z wniosku dyrektora! Interesuje mnie czy to wykroczenie będzie miało wpływ czy dostanie warunkowe zwolnienie! I czy zk będzie wiedział o tym wykroczeniu? Dodaje że mój chłopak pracuje na wolności, nawet jest grupowym, ma wnioski nagrodowe, wychodzi na przepustki! CZEKAM NA ODPOWIEDZ

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót