Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja 22 dziękuje za wszystko!! bardzo sie tym martwię, bo wokanda za 1,5 miesiaca i ciagle mysle czy zk sie o tym dowie!

dominika87gd napisał:
powiedzcie mi prosze - jak to jest z warunkowym zwolnieniem z ktorym wystepuje ZK? jak to wyglada? o

była już o tym mowa w niniejszym wątku! nie ma ŻADNYCH gwarancji, że sąd udzieli zgody na pwz! :(

mój chlopak taz mowil, że jak wystepuje z wnioskiem zk to są spore szanse na pwz!!

ja też jestem tego zdania:)przeważnie dają:)

Dzień dobry.:)
Przeczytałem pani wątek.napisze co mogę poradzić.
Więc tak - Każdy skazany czy przebywający w areszcie jest zobowiązany do tego aby starać się o warunkowe zwolnienie.Takie jest jego prawo.Może pani skorzystać z prawnika jeżeli jest taka potrzeba, ale to zależy od tego jak się zachowuje więzień bo na zwolnienie idzie się za dobre sprawowanie.
Pozdrawiam

A tego nie wiedziałam, że to jest obowiązek????????????

tez mi sie wydaje ze sa spore szanse ale chodzi mi o to czy ZK wystepujac do sadu o pwz to robia to rowno po polowie czy np tak jak adwokaci ze np pisza to troszke wczesniej ze mniej wiecej wokanda jest tuz po polowie - wiecie o co mi chodzi...?

Dominika, różnie z tym jest. Przeważnie wniosek o wpz jest składany jeszcze przed upłynięciem połowy kary (ale nie ma na to reguły). Jednak na pewno jak ZK wystąpi, to są o wiele większe szanse na warunkowe, niż w przypadku kiedy skazany sam pisze.

nie ma reguły czy zaraz po połowie kary będzie wokanda! w przypadku mojego M. trochę sie to przeciągneło, 13 maja minęła mu połowa, wniosek dotarł z zk do sądu pod koniec maja a wokanda będzie dopiero w lipcu, bo w czerwcu wszystke terminy są już zajete!!!
Ale dużo zależy od wychowawcy, jak wcześniej przygotuje wniosek i wysle go przed połową to na termin czeka się ok 3 tyg!

Na 3 m-ce przed terminem wpz powinna być dokonana weryfikacja potrzeb postpenitencjarnych, a na m-c przed ocena postawy przed Komisją Penitencjarną. Termin wysłania najczęściej wynika z wytycznych jakie przekazuje Sędzia Penitencjarny obsługujący daną jednostkę.

Czy jezeli więzień ma wdrożony program to ma więkze szanse na wpz lub przepustki??

kasias999 napisał:
Czy jezeli więzień ma wdrożony program to ma więkze szanse na wpz lub przepustki??
Powiem tak: powinno tak być. Często jednak skazani zachowują się ewidentnie w sposób instrumentalny i to niestety nie trudno zauważyć. Przykład: pomimo braku wykształcenia przez większość wyroku konsekwentnie odmawiają podjęcia nauki, a na rok przed wpz zapisują się do szkoły, która powinna trwać dwa lub trzy lata. Na co liczą? Ano na to że jako uczeń prędzej otrzymają wpz. Powinni do tego wpz przystępować jako absolwenci. Często podobnie bywa z przyjęciem programu. Generalnie moje odczucie jest jednak takie, że skazani uczestniczący w programie nie są odpowiednio doceniani w odniesieniu do tych, którzy w tym nie uczestniczą. Powiem więcej - systemy programowanego oddziaływania to wielka fikcja i powinno się od tego jak najszybciej odejść.

no i znowu muszę Ci przyklasnąć :-)
racja racja ...

program jak program przy przepustkach myśle że ZK bierze najbardziej pod uwagę:
- czy rodzina odwiedza skazanego
- czy bliscy chcą go w domu
- czy może liczyć na ich pomoc materialną
itp. itd.

czy po wyjściu ma szansę na pracę? jaki ma stosunek do popełnionego przestępstwa?:brawo:

ooooo właśnie Marcin przypomniał o czymś bardzo ważnym ...
Moderacja - rada niezgodna z par. 8 regulaminu forum - Janusz M.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mój mąż spełnie wszystkie przytoczone przez Was warunki. Mam nadzieję ,że się uda. Ale to dopiero w e wrześniu. Teraz modlę się o przepustki:):o

Mam pytanie zamkneli mojgo chlopaka wyrok jest prawomocny siedzi za grzywne.Gzywna jest juz wplacona,wzielam adwokata czy on mi pomoze czy nie?prosze o pomoc

kochani, kolejna sprawa "podslyszana" w zk :)
czy do zwolnienia z zk wystarczy powolanie sie na art. 77 & 1 kk ???

Mysle ze gdyby tak bylo to z wokandy wyszedlby kazdy... nie uwazasz tak?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót