ellq
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 21
Super! Dzięki za bardzo przydatne informacje i pozdrawiam
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
żródło http://www.hfhrpol.waw.pl/pliki/zwolnienia.pdfAdwokat Mikołaj Pietrzak podniósł, iż wśród przedstawicieli warszawskiej palestry panuje
stereotyp, iż obecność obrońców na posiedzeniach sądów penitencjarnych niczego nie
zmienia. Wskazał, iż jego doświadczenie pokazuje, że jeżeli stanowisko administracji zakładu
karnego jest pozytywne, to stanowisko obrońcy jest zbędne. Natomiast jeżeli stanowisko
administracji jest negatywne, to niezależnie ile, by nie przedstawił dokumentów jako obrońca
na istnienie pozytywnej prognozy kryminologicznej (choćby zaświadczenia od potencjalnego
pracodawcy o chęci zatrudnienia skazanego w przypadku udzielenia mu warunkowego
zwolnienia), to ani razu nie usłyszał, by sąd ustosunkował się do złożonych dokumentów,
natomiast w reakcji miało miejsce przytaczanie przesłanek nie związanych zupełnie z art. 77
kodeksu karnego. Biorąc pod uwagę tryb, tempo, czy też dogłębność rozpoznania każdej
sprawy, to jest to instrument gorzej wykorzystywany niż posiedzenia w przedmiocie
tymczasowego aresztowania, które również nie cieszą się dobrą sławą.
ellq napisał:Czesc wszystkim!
Słuchajcie moje drogie Panie i Panowie. Jestem tutaj od niedawna i przeczytałam już chyba wszystkie posty związane z tym bądź co bądź niefajnym tematem Tylko nie wiem jak to się wszystko ma do mojego przypadku;/ Napiszę tylko, że mój M. znajduje się w Suwałkach
Mam kilka pytań tj.
1. Gdzie odbywa się taka sprawa? W sądzie czy na terenie zakładu? Naprawdę nie wiem Jeśli to sąd to czy np w jego przypadku Sąd Okręgowy w Suwałkach?
2. Jakie tam są warunki udzielania takich wokand tzn. czy wiecie może czy Sąd tam należy do tych łaskawszych?
3. Czy w przypadku obecności adwokata konieczna jest obecność ubiegającego się o "wolność" i czy w ogóle dobry adwokat (zrobił łączny z 8 lat do 4 więc chyba dobry,co?) podnosi szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku.
4. Dlaczego nie miał komisji "przedwokandowej" (czytałam,że takie coś ma miejsce miesiąc przed ubieganiem się przedterminowe). Czy to zły znak?
To chyba wszystko.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie!
jolmec napisał:WITAM ,
proszę o informację czy syn ,ktory odbywa kare od maja 2009r.(wyrok 22 m-ce )jeszczce jedna sprawa w toku (poszkodowany odwołał oskarzenie -ale brak jesczce wyroku) przebywa na P2 czy moze sie starac o wczesniejsze warunkowe zwolnienie(wczesniej niz po polowie odbytej kary),gdyz jestem inwalidka I grupy,a on wspomagal mnie finansowo.Czy informacja ,iz syn po wyjsciu na wolnosc ma zapewnione miejsce pracy ,moze wspomoc argumenty?
Czy gdy podczas odsiadywania kary 22 m-cy,kolejne 8 m-cy w zawieszeniu -kiedy zapadnie kolejny wyrok w zawieszeniu w innej sprawie to czy moga je odwiesic??
Proszę nie wprowadzać w błąd.paulinaksiazek1 napisał:pani jolmes syn moze pisac o warunkowe zwolnienie a umotywowac tym ze pani jest inwalidka i potrzebuje pani jego pomocy a jeszcze niech nappisze pani do centrali podanie o zwolnienie syna i tak samo umotywuje ul rakowiecka 64 warszawa ale chyba 64 nie pamietam jak ja pisalam oni musza dac pani odpowiedz pisemna i wtedy jest pani pewna ze sprawy nie odłoża na polke