Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Adwokat Mikołaj Pietrzak podniósł, iż wśród przedstawicieli warszawskiej palestry panuje
stereotyp, iż obecność obrońców na posiedzeniach sądów penitencjarnych niczego nie
zmienia. Wskazał, iż jego doświadczenie pokazuje, że jeżeli stanowisko administracji zakładu
karnego jest pozytywne, to stanowisko obrońcy jest zbędne. Natomiast jeżeli stanowisko
administracji jest negatywne, to niezależnie ile, by nie przedstawił dokumentów jako obrońca
na istnienie pozytywnej prognozy kryminologicznej (choćby zaświadczenia od potencjalnego
pracodawcy o chęci zatrudnienia skazanego w przypadku udzielenia mu warunkowego
zwolnienia), to ani razu nie usłyszał, by sąd ustosunkował się do złożonych dokumentów,
natomiast w reakcji miało miejsce przytaczanie przesłanek nie związanych zupełnie z art. 77
kodeksu karnego. Biorąc pod uwagę tryb, tempo, czy też dogłębność rozpoznania każdej
sprawy, to jest to instrument gorzej wykorzystywany niż posiedzenia w przedmiocie
tymczasowego aresztowania, które również nie cieszą się dobrą sławą.
żródło http://www.hfhrpol.waw.pl/pliki/zwolnienia.pdf

ellq napisał:
Czesc wszystkim!
Słuchajcie moje drogie Panie i Panowie. Jestem tutaj od niedawna i przeczytałam już chyba wszystkie posty związane z tym bądź co bądź niefajnym tematem Tylko nie wiem jak to się wszystko ma do mojego przypadku;/ Napiszę tylko, że mój M. znajduje się w Suwałkach
Mam kilka pytań tj.
1. Gdzie odbywa się taka sprawa? W sądzie czy na terenie zakładu? Naprawdę nie wiem Jeśli to sąd to czy np w jego przypadku Sąd Okręgowy w Suwałkach?
2. Jakie tam są warunki udzielania takich wokand tzn. czy wiecie może czy Sąd tam należy do tych łaskawszych?
3. Czy w przypadku obecności adwokata konieczna jest obecność ubiegającego się o "wolność" i czy w ogóle dobry adwokat (zrobił łączny z 8 lat do 4 więc chyba dobry,co?) podnosi szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku.
4. Dlaczego nie miał komisji "przedwokandowej" (czytałam,że takie coś ma miejsce miesiąc przed ubieganiem się przedterminowe). Czy to zły znak?
To chyba wszystko.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie!

posiedzenie w sprawie pwz odbywa się na terenie zakładu karnego

o ile chodzi o suwałki, to osoby z podgrupy klasyfikacyjnej p-2/p - niestety rzadko wokandę otrzymują, natomiast ci co mają p-3/p - w 95% otrzymują pwz...:(

to, że nie twój "łobuz" nie miał komisji przedwokandowej może o czymś (lub wcale nie musi!!!) świadczyć! różnie to jest w poszczególnych jednostkach...

witam moj stawal na wokande i nie przeszedl jak mozna uzyskac warunkowe zwolnienie z zk białołęka dla grupy p2 pomocy blagam

a jeszcze jak mozna przekwalifikowac grupe np zp2 na p3:cool:

jolmec napisał:
WITAM ,
proszę o informację czy syn ,ktory odbywa kare od maja 2009r.(wyrok 22 m-ce )jeszczce jedna sprawa w toku (poszkodowany odwołał oskarzenie -ale brak jesczce wyroku) przebywa na P2 czy moze sie starac o wczesniejsze warunkowe zwolnienie(wczesniej niz po polowie odbytej kary),gdyz jestem inwalidka I grupy,a on wspomagal mnie finansowo.Czy informacja ,iz syn po wyjsciu na wolnosc ma zapewnione miejsce pracy ,moze wspomoc argumenty?
Czy gdy podczas odsiadywania kary 22 m-cy,kolejne 8 m-cy w zawieszeniu -kiedy zapadnie kolejny wyrok w zawieszeniu w innej sprawie to czy moga je odwiesic??

pani jolmes syn moze pisac o warunkowe zwolnienie a umotywowac tym ze pani jest inwalidka i potrzebuje pani jego pomocy a jeszcze niech nappisze pani do centrali podanie o zwolnienie syna i tak samo umotywuje ul rakowiecka 64 warszawa ale chyba 64 nie pamietam jak ja pisalam oni musza dac pani odpowiedz pisemna i wtedy jest pani pewna ze sprawy nie odłoża na polke

paulinaksiazek1 napisał:
pani jolmes syn moze pisac o warunkowe zwolnienie a umotywowac tym ze pani jest inwalidka i potrzebuje pani jego pomocy a jeszcze niech nappisze pani do centrali podanie o zwolnienie syna i tak samo umotywuje ul rakowiecka 64 warszawa ale chyba 64 nie pamietam jak ja pisalam oni musza dac pani odpowiedz pisemna i wtedy jest pani pewna ze sprawy nie odłoża na polke
Proszę nie wprowadzać w błąd.
O warunkowe zwolnienie, nie można się wcześniej starać jak po połowie kary! Jedynie co wcześniej można by pisać o przerwę w karze http://forumprawne.org/wieziennictwo/452-wniosek-o-udzielenie-przerwy-w-odbywaniu-kary-35.html

Temat o grupach jest tutaj http://forumprawne.org/wieziennictwo/988-o-co-chodzi-z-tymi-grupami-w-zk-np-p1-p2-p3-52.html

Ps: nie piszemy posta pod postem, używamy opcji edytuj

Poza tym pisanie do "centrali" w sprawie zwolnienia jest błędem, bo "centrala" w tej kwestii nie ma kompetencji i w najlepszym razie po prostu prześle wniosek do właściwego sądu penitencjarnego.

o to mi chdzilo tak pomagala mi centrala tylko podpowiadam pani jak ja robilam

Trudno to nazwać pomocą skoro wniosek można złożyć bezpośrednio do Sądu i zaoszczędzić na czasie.

a mam takie pytanko jesli moj konkubent stawal na wokande i nieprzeszedl jej a mamy dziecko razem ale corka nosi moje nazwisko a co moge zrobic by mu pomoc w jaki sposob mozna zrobic by dziecko nosilo jego nazwisko i czy to pomoze by mogl wyjsc prosze o rade

Witam!!!!!
Mój Mąż pierwsza wokande ma we Wrześniu. Jego wyrok to 2 lata i 3 miesiące, ma grupe P2. Przebywa obecnie w OZ Średnia Wieś to podlega pod Uherce. JAkie ma szanse na to żeby wyjśc z 1 wokandy. Został przyjety do szkoly do IV KL Technikum, za tydzień zostanie Ojcem i ma zaświadczenie że zostanie przyjęty do pracy. Grypsuje ale bierze udział w różnych konkursach nawet je wygrywa również je organizuje. Do Zk zgłosił sie sam po przerwie 1 rok i 8 miesiecy. Bardzo prosze o pomoc!!

Z tego względu, że grypsuje, z pierwszej wokandy może nie wyjść - bardziej nastawiałabym się na drugą. W Uhercach jest dosyć łaskawy sąd

Witam, mam pytanie czy jesli wytępuje kurator o pzw, to ZK może też odrębnie wystapić? Kierownik d/s penitencjarnych powiedział, że prosi o telefon p.kurator, żeby"uzgodnić wspólne stanowisko, żeby zakład nie wyszedł na głupka". Czy to dobrze ? Co to może oznaczać ? A mężowi powiedział tenże kierownik, że "jak wróci cały i zdrowy z przepustki, to będzie miał wystąpienie zakładu". Trochę się już pogubiłam. Jak to interpretować?

Dyrektor ZK może w każdej chwili złożyć swój wniosek, nawet obok wniosków innych uprawnionych (kuratora, obrońcy, skazanego). Może też nie składać swego wniosku, a jedynie na posiedzeniu poprzeć cudzy wniosek albo mu się sprzeciwić.

u nas jest tak ze mamy ponowne rozpatrzenie warunkowego zwolnienia (po zazaleniu w apelacji) teraz maz dostal wystapienie ZK i zostalo to dolaczone do naszej wokandy... (zawsze daje to wieksze szanse).

Czesc!
Mam pytanie tj. dlaczego adwokat chciał aby skazany znajdował się z w konkretnym (Suwałki) ZK? Poprosił M.aby napisał prośbę o przeniesienie go tam:rolleyes: Nie ma ten zakład pochlebnej reputacji jeśli chodzi o pwz.

Witam, proszę o podpowiedź, jakie argumenty mozna zawrzeć we wniosku o poparcie dla warunkowego zwolnienia.? O czym pisać, żeby nie było zbyt rozwlekle i śmiesznie, jak np. o uczuciach względem skazanego?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót