Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kadi napisał:
Cokolwiek to niezbyt precyzyjne oczekiwanie.

Taka rozmowa na początku pobytu jest obowiązkowa i z pewnością została ze skazanym przeprowadzona.

kadi nie orientuję się dokładnie i nie wypiszę tu jakie są obowiązki i możliwości Wychowawcy, więc nie oczekuj ode mnie że rzucę tu jakiiś przepisami - powinien to i tamto.... Ale ogólnie to jest tam po to, aby pomagać w powrocie do normalności, tak? Chyba zgodzisz się, że mógłby i powinien zrobić coś więcej, niż przez 2 tygodnie odpowiadać - "nie mam czasu, jesteś tu za krótko żeby z tobą rozmawiać"? :rolleyes:

Taka rozmowa może i jest obowiązkowa, ale nie została przeprowadzona.
Po 6 dniach czekania A. sam do niego poszedł (wtedy dopiero go poznał) i usłyszał, że Wychowawca nie miał jeszcze czasu na zapoznanie się z jego kartoteką. Poszedł na drugi i następny dzień i to samo... potem usłyszał jeszcze, że jest za krótko aby o czymś rozmawiać, najpierw musi sam pokazać co sobą reprezentuje, ale to jakieś błędne koło, bo co ma pokazać, skoro oni tam całymi dniami nie oglądają personelu na oczy a Wychowawcy tym bardziej.

chcialabym jeszcze spytac co jaki czas mozna sie starac o warunkowe zwolnienie.jaka jest szansa ze dostanie sie je za 1wszym razem??
czekam niecierpliwie do kwietnia gdzy wtedy wlasnie moj łobuziak ma polowe kary :):o:o:o

jeśli sam wystepuje o wpz to co 3 miesiace ale jest jeszcze mozliwosc ze Zk wystąpi z wnioskiem o wpz a jakie szanse na 1wszej wokandzie ? 50% na 50 %

1305 postów do przeczytania w tym wątku!
To jest prawdziwe wyzwanie! :D
Ale póki przez to wszystko nie przebrnę... czy ktoś orientuje się i moze mi odpowiedzieć na takie pytanie:

Czy ja, jako osoba blisko związana ze skazanym (konkubina) mam jakiekolwiek szanse, żeby brać udział w tzw. wokandzie? Nie w roli obserwatora rzecz jasna, tylko kogoś, kto chciałby w czynny sposób pomóc w uzyskaniu pwz.
Bo rozumiem, że adwokat może być obecny?
Ale czy jest jakiś sposób, abym ja też mogła przy tym być?
Proszę o odpowiedź zorientowane w tym temacie osoby.

witam. chcialbym sie dowiedziec czy w trakcie przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolnosci (przerwa wynosi 6miesiecy zas kara 11 miesiecy)mozliwe jest staranie sie o jej calkowite zatarcie.znajomy odbyl 3miesiace w zk polotwartym jest rowniez zatrudniony w gminie.prosil mnie abym doradzil mu czy lepiej odbyc polowe kary i starac sie o przedterminowe zwolnienie czy odbyc pol roczna przerwe i wrocic do zk na nastepne pol roku.drugie pytanie odnosi sie do kwestii traktatu lizbonskiego a mianowicie do przeludnien w zakladach karnych...czy w zwiazku z wejsciem w zycie dnia 1 stycznia 2010 wzroslaby szansa na zatarcie odbycia reszty danej kary bedac w trakcie jej przerwania. aby przyblizyc sytuacje znajomy otrzymal kare pozbawienia wolnosci w postaci 11miesiecy w wyniku prowadzenia pojazdu w trakcie zakazu wynikajacego z prowadzenia pod wplywem alkoholu(zostal zatrzymany 4krotnie, mial rowniez stawic sie przed organem zas przebywal za granica). z gory dziekuje za pomoc w wyzej wymienionej kwestii. pozdrawiam Grzesiek.

warumkowe zwolnienie mozna otrzymac po polowie odbytej kary,natomiast mozna sie rowniez starac o przerwe w karze dostaje ja sie np.na trudne warumki rodzinne choroba czy tez inne ciezkie przypadki..

doniu818 napisał:
brat juz mial adwokata prywatnego i sobie to zlekcewazyl.teraz jestesmy ostrozniejsi.czy w zk potulice jest duza szansa na warunkowe zwolnienie?jakie warunki musi spelnic aby wyjsc na wolnosc?

w potulicach ja siedzi to ciezko wyjsc wiem jak moj maz siedzial strasznie,zeby wyjsc na wolnsc miedzy innymi musi sie dobrze zachwowywac w ZK miec dobra opinie,duzo odwiedzac ale takze jesli ma zone czy tez dziecko to oni moga tez pisac pisma,ja tez zrobiewszytsko aby maz byl w domu ....

Mam pytanie i mam nadzieje ze ktos mi udzieli na nie odp ,choc wiem ze bedzie je trudno zrozumiec ale wierzcie mi ze sama nic z tego nie rozumiem.
A wiec tak....
Osoba zatrzymana tydzien temu w wizenieniu po tak mysle otrzymaniu wyroku ,nie wiem niestety w jakiej kategori i niby na 1, roku skazania moze starac sie o przeniesienei do zakladu polotwartego w Debicy z Tarnowa?.Jest to 1 raz i pierwszy wyrok tej osoby?
O co w ogole chodzi ? jesli sie odmyslacie lub mieliscie podoban sytuacje pomozcie? pozdrawiam:*

Witam,
Od dłuższego czasu obserwuje i czytam forum i przyznam szczerze że uzyskałam tu wiele potrzebnych informacji,z których skorzystałam.obecnie mija prawie 9 miesięcy jak mój mąż jest w ZK ,odsiaduje wyrok 10 mc (odwieszony),14 mc (bezwzględny) i oprócz tego ma 2 wyroki nie wprowadzone gdyz obydwa sa w apelacji.W między czasie stawał na przerwe ze względu na zly stan zdrowia psychicznego lecz sad penitencjarny odrzucił wniosek tłumacząc się że mój mąż nie wymaga leczenia na wolności i zlozylismy zazalenie , uzupelniając wniosek, że oprócz zlego stanu zdrwia, mamy cięzką sytłację rodziną ponieważ ja utracilam pracę i wmiędzy czasie powstały zadłużenia,dostarczyliśmy również odpowiednie dokumenty oraz zaświadczenie o zatrudnieniu. Sąd Apelacyjny przyjął zażalenie wraz z wniosekiem o ponowne rozpatrzenie i Jutro jest wokanda.
Co prawda opinie są podzielone co do uzyskania przerwy.W związku z tym mam pytanie.
Czy jeżeli zostało przyjete zażalenie to mogę przypuszczać że mój mąż otrzyma przerwe ?
Proszę o opinie.

Przyjęcie zażalenia świadczy tylko o tym, że zostało ono złożone w terminie i przez osobę która miała prawo zażalenie złożyć. Nie świadczy o tym, że zażalenie zostanie uwzględnione.

BTW: W przyszłości proponuję o przerwie pisać w wątku o przerwie (jest taki), a nie o warunkowym przedterminowym zwolnieniu.

Rozumiem.
Tak zgadza się zażalenie składał adwokat ale w porozumieniu z nami bo sam nie ocenił sytuacji w jakiej jesteśmy.

prosze o pomoc, moj byly maż 4 listopada zostal doprowadzony do zk bialoleka, wczesniej nie dostal zadnego wezwania do stawienia sie w zk. ma wyrok 3miesiace i kilka dni, do 7 lutego, wyrok jest za jechanie na rowerze pod wplywem alkoholu, co mozemy zrobic, zeby skrocic ten pobyt, pierwszy raz jest w zk.prosze o pomoc

chciałabym aby mój miał taki...Ja wiem guncia ze dla Ciebie to wiecznośc ale przy tak małych wyrokach to nie lepiej odsiedziec i zapomniec że tam się było?:o

bardzo chetnie o tym zapomne, ale chyba jednak bym wolala, zeby byl troche wczesniej wolny, mamy corke 12 lat i dla calej naszej trojki jest to cos strasznego, tym bardziej ze jestesmy 10 lat po rozwodzi i od roku znowu razem

a ja jestem w 6 m ciąży i też bardzo bym chciała aby moj był przy mnie!A warunkowe to mu chyba nie przysługuje dasz rdę wytrzymasz jak my wszystkie.!

guncia1 napisał:
prosze o pomoc, moj byly maż 4 listopada zostal doprowadzony do zk bialoleka, wczesniej nie dostal zadnego wezwania do stawienia sie w zk. ma wyrok 3miesiace i kilka dni, do 7 lutego, wyrok jest za jechanie na rowerze pod wplywem alkoholu, co mozemy zrobic, zeby skrocic ten pobyt, pierwszy raz jest w zk.prosze o pomoc

Art. 78. § 1 kk. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.

imho, musi odsiedzieć karę do końca lub starać się o przerwę w karze.

Tylko po złożeniu wniosku o przerwe czeka się 3 miesiące na termin sprawy a wtedy ten człowiek będzie już wolny!

guncia1 napisał:
co mozemy zrobic, zeby skrocic ten pobyt, pierwszy raz jest w zk.

Prawdopodobnie nic nie możecie zrobić. Jeszcze bardziej pewne jest to, że można było zrobić wiele, by nie siedzieć (bo pewnie wyrok był w zawieszeniu) - ale z reguły większość to lekceważy.

Witam wszystkich.
Mam zapytanie, może ktoś spotkał się z takim problemem.
Mój mąż przebywa w ZK ale ma jednocześnie jedną sprawę w toku. Wiadomo, że do czasu zakończenia obecnej kary postępowanie się nie zakończy, nawet nie zostanie przedstawiony akt oskarżenia. Wydaje nam się, że ta sprawa wszystko komplikuje, również uniemożliwi warunkowe zwolnienie.
Czy może komuś z Was prokurator na Waszą prośbę wystawił pismo, że do dnia tego i tego postępowanie się nie skończy? Czy takie pismo coś da? Przecież na etapie prowadzenia postępowania można mówić tylko o domniemaniu popełnienia przestępstwa więc teoretycznie nie powinno to mieć wpływu na warunkowe.
Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

JEDNAzWIELU napisał:
Czy może komuś z Was prokurator na Waszą prośbę wystawił pismo, że do dnia tego i tego postępowanie się nie skończy? Czy takie pismo coś da?

Moim zdaniem żaden prokurator takiego pisma nie da.
A gdyby nawet teoretycznie dał to i tak w praktyce niczego to nie zmienia. To, że póki co można mówić o domniemaniu to jest oczywiste i bez takiego zaświadczenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót