Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
keczi napisał:
jeśli wycofał to dlaczego wyznaczono termin posiedzenia?

Bo nawet w wypadku skutecznego cofnięcia wniosku Sąd musi wydać orzeczenie kończące sprawę tego cofniętego wniosku. A orzeczenie to zapada na posiedzeniu.

Na marginesie dodam też, że zupełnie teoretycznie rzecz biorąc Sąd może udzielić zwolnienia także z urzędu więc nawet po cofnięciu wniosku (choć to raczej mniej prawdopodobna wersja zdarzeń).

Oj,chciałabym wierzyć w tę drugą wersję,ale myślę że to zbyt piękne aby było prawdziwe.Raczej nie wierzę w takie cuda!Jutro wszystko będzie wiadomo.

kadi czy słyszałeś coś może o zmianach w wpz, które mają wejść po 19 stycznia?

Nie słyszałem - ale do 19 stycznia niedaleko - pożyjemy, zobaczymy.

izuniaem napisał:
kadi czy słyszałeś coś może o zmianach w wpz, które mają wejść po 19 stycznia?

Wiem, że nie jestem Kadim i nie wiem czy po 19 stycznia, ale zmiany są następujące:
KK: Art. 78§ 1 i § 2 czyli to, co dobrze znamy:
wpz po 1/2 kary nie wcześniej niż po 6 miesiącach,
2/3 i 3/4 kary nie wcześniej niż po roku
- nie będzie już tych obostrzeń co do 6 miesięcy czy 1 roku - 1/2 to 1/2, 2/3 to 2/3, a 3/4 to 3/4.
Nie wiem czy jasno to napisałam, ale mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi:)

I Kodeks Karny Skarbowy:
Art. 42 § 1. Jeżeli sprawca skazany za umyślne przestępstwo skarbowe na karę pozbawienia wolności popełnił w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej roku tej kary umyślnie przestępstwo skarbowe tego samego rodzaju, sąd może go warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 37 § 1 pkt 2 i 5 można warunkowo zwolnić po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.

Zmiana:
Art. 42 § 1. Jeżeli sprawca skazany za umyślne przestępstwo skarbowe na karę pozbawienia wolności popełnił w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej roku tej kary umyślnie przestępstwo skarbowe tego samego rodzaju, sąd może go warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary.
§ 2. Skazanego określonego w art. 37 § 1 pkt 2 i 5 można warunkowo zwolnić po odbyciu trzech czwartych kary.

Ostatnia edycja:
A czy w trakcie skladania wniosku o warunkowe zwolnienie mozna skladac rowniez wniosek o przeprowadzenie mediacji?

Witam ! Obecnie odbywam karę w O.Z. Warszawa Bemowo, jeśli chodzi o warunkowe zwolnienia to jest tutaj fatalnie . VIII Wydział Penitencjarny S.O. Warszawa Praga nie udziela takich nikomu, mimo że dyrekcja zakładu sama występuję z wnioskami o warunkowe zwolnienia. Jedyna szansaw Sądzie Apelacyjnym który czesto uchyla postanowienia I instancji.Próbujemy ze swojej strony zainteresowac kogo można o tej sytuacji, bo przecież w.z. to nie koniec odbywania kary to po prostu kolejny krok w powrocie do społeczeństwa.Skoro zakład karny sam stara się o zwolnienie osadzonego to moim zdaniem decyzja sędziego który nie fizycznie kontaktu ze skazanym powinna byc jedna, a tutaj jest inaczej niż w całym kraju. Czy ktoś weryfikuje działalnosc wydziałów penitencjarnych? jesli tak to czemy nie widzi że 75% postanowień jest w II instancji uchylana...

Viking72 napisał:
Skoro zakład karny sam stara się o zwolnienie osadzonego to moim zdaniem decyzja sędziego który nie fizycznie kontaktu ze skazanym powinna byc jedna

Tu przesadzasz.
Szczególnie teraz, gdy zakłady karne próbują pozbyć się jak największej liczby skazanych z uwagi na przeludnienie - wnioski administracji bywają przesadnie optymistyczne, że tak się wyrażę.

W takim razie zadziwiające jest że większośc tych postanowień z S.O. Praga jest uchylana w Sądzie Apelacyjnym... To chyba o czymś świadczy..

Nawiązywałem tylko do Twojego pomysłu na "jedno rozstrzygnięcie" na wniosek Dyrektora ZK.

SA też zdaje się nie jest za "jednym rozstrzygnięciem" skoro nie wszystko uchyla ;)
(BTW: gdyby rozstrzygnięcie było tak oczywiste to SA raczej zmieniałoby decyzje Sądu I instancji, orzekając warunkowe zwolnienie, a nie uchylało je).

Może zle to ująłem bo terminy prawnicze nie są mi do końca znane, SA zmienia te postanowienia i orzeka w ponad 75% zażaleń zwolnienie warunkowe, a nieoficjalnie to wiemy że pomiedzy zakładem na Białołęce a S.O. Praga istnieje konflikt i stąd te problemy,dlatego ciężko tu mówic o obiektywnym rozpatrywaniu wniosków.

czy jezeli moj M. dostal kare 854 dni, 180 dni minelo mu na sankcji + teraz 101 to za ile dni moze stawac na pierwsza wokande ? 337 ? ;p chodzi mi moze bardziej o przyblizona date, nie taka szczegolna jest pierwszy raz karany.

dla tych co wolą mniej szczegolowo . kara to luty 2012 w zk jest od 30.09.2009 . 29 miesiecy . 6 przesiedzial na sankcji i 3 miesiace minelo . kiedy warunkowe ?

1 wokanda po odbyciu polowy zasadzonej kary to sobie oblicz

Marianooowa napisał:
czy jezeli moj M. dostal kare 854 dni, 180 dni minelo mu na sankcji + teraz 101 to za ile dni moze stawac na pierwsza wokande ? 337 ? ;p chodzi mi moze bardziej o przyblizona date, nie taka szczegolna jest pierwszy raz karany.

dla tych co wolą mniej szczegolowo . kara to luty 2012 w zk jest od 30.09.2009 . 29 miesiecy . 6 przesiedzial na sankcji i 3 miesiace minelo . kiedy warunkowe ?

Jeżeli może starać się o wpz po połowie kary to pierwszą wokandę w tej sprawie może mieć w październiku 2010 roku czyli jeszcze 10 miesięcy..
Wystarczyło podzielić 29 mscy na dwa i odjąć to od terminu końca kary.

Witam!!!
Czy ktoś wie ile czasu ma sad na ustalenie terminu wokandy i czy ten czas bedzie sie liczył od dnia w którym dostał wystapienie od Dyrektora ZK.
Dziekuje i Pozdrawiam

Temat stary i oklepany w różnych konfiguracjach na forum. Nie ma tu ścisłego terminu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót