Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bobas153 napisał:
Czyli morze słożyć wniosek o wpz pod koniec lutego?

Nowy wniosek o wpz tego skazanego może być rozpoznany przez Sąd najwcześniej 19 marca 2010 r. Ocena kiedy złożyć wniosek należy do skazanego.

a powiedzcie dziewczyny jesli ktoras oczywiscie sie okrienyuje jakie sa szanse na to zwolnienie warunkowe ? mozna jest dostac tzn czy jest to realna wizja czy to raczej fikcja nawet jesli by on sie staral pracowal itd??

betty1986 napisał:
a powiedzcie dziewczyny jesli ktoras oczywiscie sie okrienyuje jakie sa szanse na to zwolnienie warunkowe ?

To jest pytanie na które każda odpowiedź jest prawdziwa. A najprawdziwsza jest taka: warunkowe zwolnienie to nie zakup mięsa na pierogi. Tego się nie da odważyć, zmierzyć. To jest za każdym razem indywidualna sprawa konkretnego osadzonego.

Dokumenty do warunkowego przedterminowego zwolnienia

Witam! Mam pytanie dotyczące dokumentów jakie najlepiej dostarczyć do wniosku o WPZ. Przebywam Z.K. Koszalin o WPZ wystepuje Zakład karny, od 16 miesiecy pracuje na wolnosci, od 5 miesiecy jestem wypuszczany co drugi weekend do szkoly, korzystam z przepustek, opinia kuratora jak najbardziej pozytywna. z wyroku 46 miesiecy po łacznym spadło do 33 miesiecy od listopada mam prawo do WPZ. Prezwidywany termin to marzec. Co jeszcze moge dostarczyc poza zaswiadczeniem o podjeciu zatrudnienia po opuszczeniu ZK i dowodow wplat o naprawieniu szkody uiszczeniu kosztow postepowania sadowego i grzywny. Z góry dziękuję.

RE: Dokumenty do warunkowego przedterminowego zwolnienia

olo1985 napisał:
Co jeszcze moge dostarczyc poza zaswiadczeniem o podjeciu zatrudnienia po opuszczeniu ZK i dowodow wplat o naprawieniu szkody uiszczeniu kosztow postepowania sadowego i grzywny.

Skoro wiesz o tym, że administracja ZK wystąpi Ci o wpz to zapytaj u źródła. Najlepiej swojego wychowawcę. Nie zrobiłeś tego do tej pory?

wychowawca powiedziel mi o rzeczach ktore wymienilem: zaswiadczenie o zatudnieniu i wplacie tych wszystkich kosztow i grzywny. Sam musialem mu zaoferowac ze moze zaswiadczenia o ukonczonych kursach tez moga sie przydac, dlatego wole poradzic sie moze jest jeszcze cos.

a czy jesli zostal skazany na 10 miesiecy moze ubiegac sie o zwolnienie warunkowe czy to okres zbyt krotki ...sama juz nie wiem co o tym wszytskim myslec??

betty1986 napisał:
a czy jesli zostal skazany na 10 miesiecy moze ubiegac sie o zwolnienie warunkowe czy to okres zbyt krotki

Przecież na poprzedniej stronie tego tematu (150) udzielono już Tobie odpowiedzi. Przeoczyłaś??

olo1985 napisał:
wychowawca powiedziel mi o rzeczach ktore wymienilem: zaswiadczenie o zatudnieniu i wplacie tych wszystkich kosztow i grzywny. Sam musialem mu zaoferowac ze moze zaswiadczenia o ukonczonych kursach tez moga sie przydac, dlatego wole poradzic sie moze jest jeszcze cos.

jezeli jest taka mozliwosc moze ktos z najblizszej rodziny przyjechac na rozmowe z wychowawca ze masz gdzie wracac i ogólnie o sytuacji w rodzinie wiem ze to tez bardzo duzo daje

olo1985 napisał:

Przede wszystkim najmocniejszym dowodem jest... Opinia/wniosek ZK o skazanym. Dlatego warto się postarać, aby ten dokument był jak najlepszy :)

witam, moj T dostal wyrok 10 miesiecy, w zakladzie karnym przebywa od 2 tygodni i juz od tygodnia pracuje ma cele polotwarta ... jak na razie dobrze sie sprawuje czy ma szanse na zwolnienie warunkowe po odbyciu polowy kary czy raczej szanse sa marne

betty1986 napisał:
witam, mam pytanie moj narzeczony zostal skazany na 10 miesiecy pozbawienia wolnosci, juz od tygodnia przebywa w zakladzie karnym w rawiczu, jest na cali polotwartej wychowawca powiedzial mu ze bedziue mogl ubiegac sie o zwolnienie warunkowe za okolo 4-5 misiecy ja doczytalam ze musi minac co najmniej 6 miesiecy ..sama juz nie wiem moze ktos z was bardziejh sie orientuje ile czasu musi uplynac
Becia900 napisał:
1/2 kary( w przypadku pierwszyraz karanego)ale nie mniej niz 6 msc. wiec dobrze doczytalas:)
betty1986 napisał:
kurcze a juz mialam nadzieje ze wszytsko sie moze wczesniej skonczyc :(
betty1986 napisał:
a powiedzcie dziewczyny jesli ktoras oczywiscie sie okrienyuje jakie sa szanse na to zwolnienie warunkowe ? mozna jest dostac tzn czy jest to realna wizja czy to raczej fikcja nawet jesli by on sie staral pracowal itd??
betty1986 napisał:
a czy jesli zostal skazany na 10 miesiecy moze ubiegac sie o zwolnienie warunkowe czy to okres zbyt krotki ...sama juz nie wiem co o tym wszytskim myslec??
betty1986 napisał:
witam, moj T dostal wyrok 10 miesiecy, w zakladzie karnym przebywa od 2 tygodni i juz od tygodnia pracuje ma cele polotwarta ... jak na razie dobrze sie sprawuje czy ma szanse na zwolnienie warunkowe po odbyciu polowy kary czy raczej szanse sa marne

Po połowie kary czyli po 5 miesiącach to na pewno nie.
Jeśli nie mówimy o recydywie to o wpz niby może się starać po połowie kary, ale jest obostrzenie mówiące o tym, że nie wcześniej niż po 6 miesiącach. A druga rzecz szanse zawsze ma, a czy je dostanie to już inna rzecz i nikt na forum niestety Ci tego nie powie.
Czy jeszcze jakieś pytania?:)

Ostatnia edycja:
Tak ja chciałam sie zapytac. Rok mija jak mój chlopak juz siedzi w Zk. a wyrok ma 3 lata i jest pierwszy raz karany. kiedy mógby sie ubiegac o wpz? niby ma w sierpniu? czy to mozliwe ze Zk juz mu wyznaczylo wokande bo mówil ze w papierach ma date 12 sierpien. Pozdrawiam.

W papierach raczej nie ma terminu wokandy tylko po prostu ma wpisany termin, od którego może się starać o wpz. Takie rzeczy jak: termin końca kary czy uprawnienia do wpz, przepustek po prostu pisze się w aktach osobowych osadzonego, ale nie są to terminy oznaczające, że tego i tego dnia odbędzie się rozprawa czy posiedzenie komisji penitencjarnej, to oznacza tylko termin, od którego nabywa się pewnych praw.

Akte napisał:
Czy jeszcze jakieś pytania?:)
A to Karolinka było do Betty, która zadała sto razy to samo pytanie, po czym sto razy uzyskała odpowiedź, ale nadal drążyła ten temat:)

Ostatnia edycja:
te 12 sierpnia to prawdopodobnie dzień w którym mija połowa kary..i tak jak piszę Akte od tego dnia może starać się o wpz.

a rozumiem i dzieki za odpowiedz :) juz wtedy jest chyba łatwiej o wyjscie i jest sie na dobrej drodze...

dziewczyny mam pytanie
czy jak moj misiek zostal skazany na 5 miesiecy bezwarunkowego pozbawienia wolnosci to nie ma opcji ubiegac sie przedterminowe zwolnienie bo wyrok jest za krotki prawda?????

dziekuje Frog :((
tak myslalam ze nie ma zadnej mozliwosci w tej sytuacji;(

witam mam pytanie co prawda kiedyś sie pytałam o to samo ale TW jest tak często czyszczony że nie znalazłam odpowiedzi i pytam się jeszcze raz jeżeli osadzony otrzymuje wpz w czwartek to kiedy mniej więcej można po niego przyjechać słyszałam że mają na to 3 dni ale jak to jest w rzeczywistości bo jego partner będzie chciał po niego jechać dziękuje z góry za odpowiedz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót