Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zerosix napisał:
witam mam pytanie co prawda kiedyś sie pytałam o to samo ale TW jest tak często czyszczony że nie znalazłam odpowiedzi i pytam się jeszcze raz jeżeli osadzony otrzymuje wpz w czwartek to kiedy mniej więcej można po niego przyjechać słyszałam że mają na to 3 dni ale jak to jest w rzeczywistości bo jego partner będzie chciał po niego jechać dziękuje z góry za odpowiedz

acha juz przeniesiony ale tak jak odpisałam na TW w dniu kiedy zapada decyzja sadu czyli rozpatzrenia wniosku o wpz nigdy nie słyszałam o 3 dniach ale mowie jak było w przypadku mojego brata zadzwonił zaraz po wokandzie ze dostał i juz po niego moglismy jechac

aha a mi mówiono przez telefon w zk że oni puszą otrzymać ze sądu zwlnienie osadzonego ale jest to dziwne bo z jakiego sądu jeżeli wokanda odbywa się w ZK to mnie dziwi

nie takie sprawy odbywaja sie w zk i tam zapada decyzja kiedy opuszcza zk i z tego co wiem zawsze jest to w ten sam dzien,a zk otrzymuje pismo ze pan taki opuszcza w dniu dzisiejszym zk nieraz jest to puszczane faxem a nieraz zanosza papiery do odpowiednich ludzi aby przygotowac wypis oraz rozliczyc osadzonego

Witam.Mam pytanie odnośnie złożenia zażalenia na decyzję sedziego penitencjarnego w sprawie wpz.Termin posiedzenia wyznaczono na 09.03.2010 .Chciałabym sie dowiedziec czy owe posiedzenie odbywa się w Sądzie do którego zostało złożone czy w ZK w którym przebywa mąż?Jezeli w Sądzie to czy orzeczenie Sądu zostanie przekazane do ZK w dniu wydania i jeszcze jedno pytanie- czy na posiedzeniu będzie uczestniczyła osoba składająca zażalenie(pracownik zakładu karnego)?

witam!!!!jestem nowa uczestniczka forum, ale czytam go od bardzo dawna. Otóż mój mąż odbywa kare 3 lat i 3 miesiecy. odbył już ponad 22 miesiace wiec nabyl prawa do wpz. ma grupe p2. opinie z zk dobra. W obecnym czasie toczy sie przeciwko niemu nastepna sprawa z innego artykułu. nie byl w niej aresztowany, dostał dozór.w sadzie zlozyl wniosek o dobrowolne poddanie sie karze, prokurator sie zgodził,ale sad powiedział ze po przesłuchaniu światków. i tu pojawia sie problem.przesłuchali 3/4 światków i od okolo 5 miesiecy sprawy nie odbywaja sie. a to adwokat chory, a to oskarżeni chorzy ( świadome przedlużanie procesu). na rękę wszystkim oprocz mojego męża. Mąż teraz ma pisac o pierwsze wpz. Napisał prośbe do sadu w ktorym toczy sie obecne postepowanie o wydanie zaświdczenia ze stawiał sie na rozprawy gdy byl na wolnosci itp. Wydali mu takie oświadczenie i napisali tam rownież że ciężko przewidzieć kiedy proces sie zakonczy. i tu moje pytanie czy warto w takiej sytuacji wziaść adwokata do wpz/?? zdaje sobie sprawe ze z pierwszego wpz bedzie "blacha", ale z kolejnych chciałabym widzieć jakieś światełko.czy sedzia zawsze odrzuci taki wniosek jak jest postępowanie wobec osadzonego??
bardzo proszę o odpowiedzieć

KOLACZKA5 napisał:
Witam.Mam pytanie odnośnie złożenia zażalenia na decyzję sedziego penitencjarnego w sprawie wpz.Termin posiedzenia wyznaczono na 09.03.2010 .Chciałabym sie dowiedziec czy owe posiedzenie odbywa się w Sądzie do którego zostało złożone czy w ZK w którym przebywa mąż?Jezeli w Sądzie to czy orzeczenie Sądu zostanie przekazane do ZK w dniu wydania i jeszcze jedno pytanie- czy na posiedzeniu będzie uczestniczyła osoba składająca zażalenie(pracownik zakładu karnego)?

1) Zażalenia na decyzję Sądu Okręgowego w sprawie wpz rozpatrywane są w siedzibie Sądu Apelacyjnego (danej właściwości terytorialnej).

2) Postanowienie przyjdzie pocztą do wiadomości skazanemu. ZK dostanie odpis wraz z aktami osobowymi przesłanymi zwrotnie przez Sąd Okręgowy. Jeśli SA podtrzyma decyzję SO, nakaz zwolnienia wystawia SO.

3) Może uczestniczyć ale nie musi

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Laura-a napisał:
witam!!!!jestem nowa uczestniczka forum, ale czytam go od bardzo dawna. Otóż mój mąż odbywa kare 3 lat i 3 miesiecy. odbył już ponad 22 miesiace wiec nabyl prawa do wpz. ma grupe p2. opinie z zk dobra. W obecnym czasie toczy sie przeciwko niemu nastepna sprawa z innego artykułu. nie byl w niej aresztowany, dostał dozór.w sadzie zlozyl wniosek o dobrowolne poddanie sie karze, prokurator sie zgodził,ale sad powiedział ze po przesłuchaniu światków. i tu pojawia sie problem.przesłuchali 3/4 światków i od okolo 5 miesiecy sprawy nie odbywaja sie. a to adwokat chory, a to oskarżeni chorzy ( świadome przedlużanie procesu). na rękę wszystkim oprocz mojego męża. Mąż teraz ma pisac o pierwsze wpz. Napisał prośbe do sadu w ktorym toczy sie obecne postepowanie o wydanie zaświdczenia ze stawiał sie na rozprawy gdy byl na wolnosci itp. Wydali mu takie oświadczenie i napisali tam rownież że ciężko przewidzieć kiedy proces sie zakonczy. i tu moje pytanie czy warto w takiej sytuacji wziaść adwokata do wpz/?? zdaje sobie sprawe ze z pierwszego wpz bedzie "blacha", ale z kolejnych chciałabym widzieć jakieś światełko.czy sedzia zawsze odrzuci taki wniosek jak jest postępowanie wobec osadzonego??
bardzo proszę o odpowiedzieć

Sąd nie odrzuci wniosku - musi go rozpoznać (chyba że skazany sam oświadczy że wycofuje wniosek)

Sprawa jest zawikłana... Z doświadczenia mogę powiedzieć iż Sąd penitencjarny nie bardzo kwapi się udzielać warunkowego zwolnienia osobom, wobec których toczy się postępowanie karne w innej sprawie (z rozumowania - bez sensu zwalniać skoro może zaraz znów trafić do ZK). Nie mówię absolutnie że tak będzie, ale jest tego wysokie prawdopodobieństwo :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
communication napisał:
Sprawa jest zawikłana... Z doświadczenia mogę powiedzieć iż Sąd penitencjarny nie bardzo kwapi się udzielać warunkowego zwolnienia osobom, wobec których toczy się postępowanie karne w innej sprawie (z rozumowania - bez sensu zwalniać skoro może zaraz znów trafić do ZK). Nie mówię absolutnie że tak będzie, ale jest tego wysokie prawdopodobieństwo :)

Wiem, że jest zawikłana. Ale mąż w tej sprawie będzie miał prawdopodobnie zawiasy ( art z ktorego odpowiada jest zagrozony do 3 lat).tak chce prokurator . A czy Sąd penitencjarny albo strona czyli maz może zarządać od sadu w którym sie toczy postępowanie odpisu akt czy opinii o sprawie do wglądu sadowi penitencjarnemu??niewiem. szukam sposobu, ale chyba tylko czas zadecyduje:(
a czy adwokat z wyboru pomogl by tu cos??

a ja chciałam się zapytać czy zakład karny tesz mósi czekać 3m. na złożenie wniosku o wpz czy zk nie ma takiego obowiązku. bo wcześniej mąż składał sam a teraz dyrektor obiecał że zk mu wystąpi.

bobas153 napisał:
a ja chciałam się zapytać czy zakład karny tesz mósi czekać 3m. na złożenie wniosku o wpz

Nie musi czekać-art 161 kodeksu karnego wykonawczego.

RE: Temat wolny czyli hyde park działu więziennictwo

Hej kobietki:) Słuchajcie, dowiedziałam się wczoraj że mój M. 11 sierpnia nabywa prawo do wpz i że wystąpi mu ZK. W związku z tym moje pytanko tj. ile czasu czeka się na taką sprawę - czy ZK wcześniej zloży wniosek tak aby w okolicy 11 sierpnia odbyła się sprawa? Czy adwokat jest jeszcze potrzebny? Chyba nie,co?

Ostatnia edycja:

ellq napisał:
Hej kobietki:) Słuchajcie, dowiedziałam się wczoraj że mój M. 11 sierpnia nabywa prawo do wpz i że wystąpi mu ZK. W związku z tym moje pytanko tj. ile czasu czeka się na taką sprawę - czy ZK wcześniej zloży wniosek tak aby w okolicy 11 sierpnia odbyła się sprawa? Czy adwokat jest jeszcze potrzebny? Chyba nie,co?

Jeśli jest wniosek "z urzędu" to czeka się zdecydowanie krócej gdyż odpadają kwestie z dosyłaniem opinii, zaświadczeń o stanie konta itd itp.

ellq napisał:
Czy adwokat jest jeszcze potrzebny? Chyba nie,co

w/g własnego uznania.

Ps: to że wniosek jest "z urzędu" wcale nie musi oznaczać, że Sąd udzieli skazanemu wpz. (np. dziś w Wołowie Sąd odmówił udzielenia wpz 3 wnioskom dyrektora ZK)

communication napisał:
Jeśli jest wniosek "z urzędu" to czeka się zdecydowanie krócej gdyż odpadają kwestie z dosyłaniem opinii, zaświadczeń o stanie konta itd itp.

w/g własnego uznania.

Ps: to że wniosek jest "z urzędu" wcale nie musi oznaczać, że Sąd udzieli skazanemu wpz. (np. dziś w Wołowie Sąd odmówił udzielenia wpz 3 wnioskom dyrektora ZK)

No jasne. Zdaję sobie z tego sprawę ale kilkakrotnie zwiększa szanse (czytałam zeszyt statystyk na stronie SW). Communication ile w takim wypadku można czekać na sprawę? kilka dni czy raczej tygodni?

Laura-a napisał:
Wiem, że jest zawikłana. Ale mąż w tej sprawie będzie miał prawdopodobnie zawiasy ( art z ktorego odpowiada jest zagrozony do 3 lat).tak chce prokurator.

No właśnie, różnica pomiędzy "prawdopodobnie" a "na pewno" jest kolosalna...

Laura-a napisał:
A czy Sąd penitencjarny albo strona czyli maz może zarządać od sadu w którym sie toczy postępowanie odpisu akt czy opinii o sprawie do wglądu sadowi penitencjarnemu??niewiem. szukam sposobu, ale chyba tylko czas zadecyduje:(

Sąd penitencjarny może zwrócić się o akta w sprawie karnej lub odpisy postanowień sądu.

Teoretycznie jest tak, że Sąd penitencjarny nie powinien uwzględniać toczącego się postępowania karnego (zgodnie z zasadą domniemania niewinności). Nie mniej jednak przeważnie wygląda to tak, że do czasu rozstrzygnięcia sprawy "asekuracyjnie" nie jest udzielane wpz (Sąd odracza posiedzenie do czasu rozstrzygnięcia sprawy lub odmawia)

Laura-a napisał:
a czy adwokat z wyboru pomogl by tu cos??

tego nie wie nikt, w zależności na jakiego adwokata trafisz :)

ellq napisał:
No jasne. Zdaję sobie z tego sprawę ale kilkakrotnie zwiększa szanse (czytałam zeszyt statystyk na stronie SW). Communication ile w takim wypadku można czekać na sprawę? kilka dni czy raczej tygodni?

Jeśli chodzi o okręg wrocławski, sprawa "ląduje" na najbliższą wokandę zaraz po założeniu akt sprawy przez referenta i podpisaniu zarządzenia przez przewodniczącego (1 - 2 tyg).

Nie mam pojęcia natomiast, jak to jest u Was ;)

communication napisał:
Sąd penitencjarny może zwrócić się o akta w sprawie karnej lub odpisy postanowień sądu.

To jeszcze mam pytanie w jaki sposób to sie odbywa zeby Sąd o te akta lub odpisy się zwrócił?czy to mój mąż musi napisac taka prośbe?czy to Sąd penitencjarny decyduje czy sie zwróci czy nie??

Laura-a napisał:
To jeszcze mam pytanie w jaki sposób to sie odbywa zeby Sąd o te akta lub odpisy się zwrócił?czy to mój mąż musi napisac taka prośbe?czy to Sąd penitencjarny decyduje czy sie zwróci czy nie??

Sąd decyduje (decyzja ta jest zawarta w zapisie w protokole posiedzenia)

communication napisał:
Sąd decyduje (decyzja ta jest zawarta w zapisie w protokole posiedzenia)

Aha. czyli zalezy od sędziego! na pierwszym wpz to pewnie nie wystąpi o to.ale moze 2 albo 3 jak bedzie widział ze sprawa sie "ciągnie" to może.

niewiem czy to w tym wątku ale mam jeszcze pytanie o zwolnienie z kosztow sadowych o wpz (o te 45zl), jak to napisac?razem z wpz czy jako osobna prośbe??

communication dziekuje za odpowiedzi!!

Laura-a napisał:
niewiem czy to w tym wątku ale mam jeszcze pytanie o zwolnienie z kosztow sadowych o wpz (o te 45zl), jak to napisac?razem z wpz czy jako osobna prośbe??

Można i tak i tak, ale lepiej napisać prośbę o zwolnienie z kosztów na osobnej kartce i załączyć do wniosku o wpz - pozwoli to pracownikowi wydziału szybciej zorientować się czy jest taki wniosek czy nie ma (bez konieczności marnowania czasu na czytanie, gdzie tam we wniosku o wpz "ukryta jest" wzmianka o zwolnieniu z kosztów). :)

a czy z przerwa w karze bedą takie same problemy jak z wpz?? gdy toczy sie postepowanie jeszcze??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót