Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Laura-a napisał:
a czy z przerwa w karze bedą takie same problemy jak z wpz?? gdy toczy sie postepowanie jeszcze??

Wszystko zależy od sądu - jak już wspomniałem, nie powinni brać pod uwagę toczącej się sprawy (z zasady domniemania niewinności), no ale... :)

zawsze można spróbować.

jeszcze jedno mi przyszlo na mysl, a mianowicie czy w podaniu o wpz trzeba napisać o toczącym sie postępowaniu??bo sąd i tak wie, wiec...??

Laura-a napisał:
jeszcze jedno mi przyszlo na mysl, a mianowicie czy w podaniu o wpz trzeba napisać o toczącym sie postępowaniu??bo sąd i tak wie, wiec...??

co do zasady - im więcej szczegółów skazany poda, tym większe szanse na szybsze rozpatrzenie wniosku (bo nie bedziemy musieli błądzic po omacku przy rejestracji wniosku - pracownicy sądu) :)

czyli ma napisać ze ma jeszcze jedna sprawę i podać sygnature akt, opisać ja jakoś??bo zakład i tak wysle do sądu opinie i napisze ze ma postępowanie, tak??

Laura-a napisał:
czyli ma napisać ze ma jeszcze jedna sprawę i podać sygnature akt, opisać ja jakoś??bo zakład i tak wysle do sądu opinie i napisze ze ma postępowanie, tak??

Niech napisze ze toczy się wobec niego sprawa z sygn takiej i takiej w takim i takim sądzie - jeśli referent to "wyłapie" to napisze notatke Sędziemu do decyzji, czy od razu pisać pismo o udostępnienie akt sprawy. Dzięki temu sprawa moze się rozstrzygnac juz na 1 posiedzeniu bez koniecznosci jej odraczania.

Ot.Co :)

Witam... Mam pytanie, czy "grypsujący" ma szanse na przedterminowe zwolnienie??
Czy decydując się na "grypsowanie" odbiera sobie takie prawo???

kasiaulala23 napisał:
Czy decydując się na "grypsowanie" odbiera sobie takie prawo???

Dobrowolnie (lub też i nie) dodaje sobie przesłankę interpretowaną przez większość sądów penitencjarnych negatywnie.

A szanse na wpz ma. Każdy ma.

Ale ja mu z głowy tego nie mogę wybić!!!!!!!!!!!!! Dlaczego tak się uparł??? Jak nie będzie grypsował to źle mu bedzie?? Po co to wszystko?

kasiaulala23 napisał:
Ale ja mu z głowy tego nie mogę wybić!!!!!!!!!!!!! Dlaczego tak się uparł??? Jak nie będzie grypsował to źle mu bedzie?? Po co to wszystko?

Podją taką decyzje i widocznie czemuś ma to mu służyć , lub pomóc.

W praktyce jest różnie. Nie raz "gites majonez" wychodzi z pierwszej. A co!?
Znane mi są przypadki, nie możliwości "zabrania" 6 tygodni dla os. niegrypsującej.

To jakaś loteria.. Żadne posiedzenie sądu.

GerardKleinrok napisał:
Podją taką decyzje i widocznie czemuś ma to mu służyć , lub pomóc.

W praktyce jest różnie. Nie raz "gites majonez" wychodzi z pierwszej. A co!?
Znane mi są przypadki, nie możliwości "zabrania" 6 tygodni dla os. niegrypsującej.

To jakaś loteria.. Żadne posiedzenie sądu.

Odnoszę wrażenie, iż czujesz się strasznie pokrzywdzony przez wymiar sprawiedliwości (zostałeś skazany za niewinność?) że teraz piszesz takie dziwne odpowiedzi.

Żadna loteria. Zapominasz o tym, iż Sąd jest niezawisły.

postanowienie SA w Krakowie z dnia 6 lutego 2003r., sygn. II Akzw 4/03

"Uczestnictwo w podkulturze więziennej sprzeciwia się regulaminowi odbywania kary pozbawienia wolności"

Żródło:
Prokuratura i Prawo, dodatek Orzecznictwo SN, SA, NSA i TK nr 1/2004, poz. 31

sprzeciwianie się regulaminowi stanowi ewidentną sprzeczność z art. 77 kk a zatem jest mocnym decydentem przy ocenie Sądu przy udzieleniu warunkowego zwolnienia.

Ostatnia edycja:
jak w ogóle wygląda ta wokanda?jest to w sądzie?przewożą go?i co mój ma wokande powiedzmy 22czerwca i jak się uda to tego dnia już będzie w domu?jak to wygląda?? starałam się doczytac w tym temacie ale jest tak dużoooo postów że nie dotrwałam do końca

sillesia01 napisał:
jak w ogóle wygląda ta wokanda?jest to w sądzie?przewożą go?i co mój ma wokande powiedzmy 22czerwca i jak się uda to tego dnia już będzie w domu?jak to wygląda?? starałam się doczytac w tym temacie ale jest tak dużoooo postów że nie dotrwałam do końca

Wygląda to tak, że Sędzia, prokurator i protokolant przyjeżdżają do zakładu karnego i tam (na sali posiedzeń) są doprowadzani skazani z celi.

Jeśli zostanie mu udzielone warunkowe zwolnienie (bez sprzeciwu prokuratora) to nie oznacza ze z chwilą ogłoszenia postanowienia, skazany pakuje się i wychodzi. Po posiedzeniu do akt sprawy drukowany i podpisywany jest protokół posiedzenia i postanowienie. Następnie do ZK jest wysyłany odpis postanowienia oraz nakaz zwolnienia. Dopiero jak ZK otrzyma te dokumenty, skazany jest zwalniany fizycznie.

communication napisał:
Wygląda to tak, że Sędzia, prokurator i protokolant przyjeżdżają do zakładu karnego i tam (na sali posiedzeń) są doprowadzani skazani z celi.

Jeśli zostanie mu udzielone warunkowe zwolnienie (bez sprzeciwu prokuratora) to nie oznacza ze z chwilą ogłoszenia postanowienia, skazany pakuje się i wychodzi. Po posiedzeniu do akt sprawy drukowany i podpisywany jest protokół posiedzenia i postanowienie. Następnie do ZK jest wysyłany odpis postanowienia oraz nakaz zwolnienia. Dopiero jak ZK otrzyma te dokumenty, skazany jest zwalniany fizycznie.

oczywiście samo zwolnienie trwa parę godzin mojego syna z celi wypuścili o 11 póżneij badania lekarskie, spacer do magazynu oraz do ewidencji no i po wypiskę do kasy między czasie jest dużo dokumentów do wypełnienia i podpisania po tym wszystkim wypuścili go o 15.30 czyli 4,5h tyle trwa zwalnianie osadzonego z zk

zerosix napisał:
oczywiście samo zwolnienie trwa parę godzin mojego syna z celi wypuścili o 11 póżneij badania lekarskie, spacer do magazynu oraz do ewidencji no i po wypiskę do kasy między czasie jest dużo dokumentów do wypełnienia i podpisania po tym wszystkim wypuścili go o 15.30 czyli 4,5h tyle trwa zwalnianie osadzonego z zk

4,5 h, 5h, 1 dzień, 3 dni, tydzień.... różnie to bywa gdyż Sąd nie zawsze jeździ z gotowymi nakazami i postanowieniami do ZK

communication napisał:
4,5 h, 5h, 1 dzień, 3 dni, tydzień.... różnie to bywa gdyż Sąd nie zawsze jeździ z gotowymi nakazami i postanowieniami do ZK

wokande dostał w czwartek wyszedł w piątek mi chodziło generalnie ile trwa zwalnianie skazanego po wokandzie no i muszę powiedzieć nie rozumie czemu tyle godzin to trwa

yhmm dzięki a keiedy wysłać wniosek o wokande?chodzi mi o to żeby nie było za szybko wysłane..miesiąc przed?

sillesia01;51 p1606 napisał:
yhmm dzięki a keiedy wysłać wniosek o wokande?chodzi mi o to żeby nie było za szybko wysłane..miesiąc przed?

Obojętnie. Osoba rejestrująca wniosek, po otrzymaniu opinii z ZK będzie wiedziała w jakim dniu skazany nabywa uprawnień, lub nabywa uprawnień po poprzedniej odmowie wpz i określi termin sprawy stosownie w grafiku posiedzeń Sądu. Jeśli nawet przypadkowo sprawa znalazłaby się na wokandzie przed terminem, Sąd i tak odroczy postępowanie do czasu nabicia przezeń owych uprawnień.

Warto oczywiście zachować zdrowy rozsądek i nie wysyłać kolejnego wniosku zaraz po odmowie wpz.

Ostatnia edycja:
Warto oczywiście zachować zdrowy rozsądek i nie wysyłać kolejnego wniosku zaraz po odmowie wpz.
najlepiej wcale

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót