Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Laura-a napisał:
maz wysłał dokumenty o wpz do sadu z zaznaczeniem ze ma drugie postepowanie w toku. i co teraz zrobi sad penitencjarny?? Czy bedzie pisał do sadu rejonowego o przekazanie akt??o jakos opinie o oskarzonym?

Najprawdopodobniej zwróci się do SR z pytaniem, na jakim etapie jest to postępowanie oraz czy zapadły w tej sprawie jakiekolwiek wyroki. Jeśli tak - zwróci się o nadesłanie ich odpisu, jeśli nie - zwróci się o nadesłanie odpisu aktu oskarżenia z prokuratury.

Laura-a napisał:
czy moze podjac decyzje negatywna tylko na podstawie widomosci z jakiego art odpowiada, bez konsultacji z sadem rejonowym w ktorym toczy sie drugie postepowanie.

Musi rozpoznać sprawę, zawsze. Co do decyzji, Sąd nie jest niczym zobligowany przy podejmowaniu decyzji orzeczniczych - Podlega jedynie konstytucji i ustawom. Teoretycznie zatem może... teoretycznie.

Laura-a napisał:
czy trudna sytuacja rodzinna, opisana we wniosku o wpz da jakies szanse na pozytywne rozpatrzenie.

To są przesłanki do ubiegania się o przerwę w karze (art 153 kkw) - Sąd nie będzie brał ich pod uwagę przy ewentualnym udzieleniu wpz.

Laura-a napisał:
maz ma dobra opinie z zk, wychowaca powiedził, ze napisze dobra ale zk nie wystapi o wpz ze wzgledu na toczace sie postepowanie.

Dobra opinia z ZK jest przesłanką do udzielenia wpz (odnośnie prognozy penitencjarnej). To że zakład nie wystąpił z wnioskiem o wpz ze względu na toczące się postępowanie wynika z tego co napisałem wcześniej (nie ma pewności czy nie zostanie skazany na bezwzględne pozbawienie wolności więc "asekuracyjnie" czeka się do końca tamtego postępowania).

communication napisał:
Najprawdopodobniej zwróci się do SR z pytaniem, na jakim etapie jest to postępowanie oraz czy zapadły w tej sprawie jakiekolwiek wyroki. Jeśli tak - zwróci się o nadesłanie ich odpisu, jeśli nie - zwróci się o nadesłanie odpisu aktu oskarżenia z prokuratury.

wyroki nie zapadły sprawy nie odbywaja sie, ze wzgledów na niewstawienie sie oskarżonych, ich adwokatów oraz świadków. 4 oskarzonym sad uchylil areszt za kaucja. gdy byli w zk sprawy sie odbywały, gdy teraz sa na wolnosci sprawy sie nie odbywaja. ciagle jakies zwolnienia przynosza, a to adwokaci sie nie wstawiaja. Sedzia sie bardzo denerwuje...daje pouczenia, świadkom wymierza kary pieniezne, adwokatom równiez...ale co z tego.
prokuratura che dla meza wyrok w zwieszeniu, maz zlozyl wniosek o nadzwyczajne złagodzenie kary,a prokurator go poparł.sedzia powiedzial ze po przesłuchaniu swiadkow. tylko ze na mez nie ma tam zdnego swiadka.czy bedzie to mialo jakies pozytywne efekty dla sadu penitencjarnego??MAZ Nie mataczyl, przynzła sie, stawiał sie na rozprawy gdy byl na wolnosci.

communication napisał:
Dobra opinia z ZK jest przesłanką do udzielenia wpz (odnośnie prognozy penitencjarnej). To że zakład nie wystąpił z wnioskiem o wpz ze względu na toczące się postępowanie wynika z tego co napisałem wcześniej (nie ma pewności czy nie zostanie skazany na bezwzględne pozbawienie wolności więc "asekuracyjnie" czeka się do końca tamtego postępowania).

czyli jesli zk wystawi mu dobra opinie to moze jakies male szanse na wpz kiedys beda.

Ostatnia edycja:
Laura-a napisał:
czy bedzie to mialo jakies pozytywne efekty dla sadu penitencjarnego??

Sąd penitencjarny nie zajmuje się karami "warunkowo zawieszonymi" aczkolwiek ogólne zachowanie się i postawa skazanego w postępowaniu karnym będzie brana pod uwagę (pewnie zakład karny nawet o tym wspomni w opinii/wniosku).

Jednak do czasu wydania wyroku, jest on w tej sprawie uznawany za niewinnego.

communication napisał:
Jednak do czasu wydania wyroku, jest on w tej sprawie uznawany za niewinnego.

oczywiscie teoretycznie. po co wogole jest ta zasada domniemania niewinnosci jak i tak pewnie sad napisze ze wpz negatywne z powodu toczącego sie postepowania. chory ten system...wrrr

Laura-a napisał:
oczywiscie teoretycznie. po co wogole jest ta zasada domniemania niewinnosci jak i tak pewnie sad napisze ze wpz negatywne z powodu toczącego sie postepowania. chory ten system...wrrr

nie może tak napisać w uzasadnieniu bo nie jest to przesłanka wynikająca z przesłanek o wpz.

Pewnie będzie inna argumentacja...

PS: No niestety tak jest... musi czekać aż skończy się postępowanie karne. Będzie to z całą pewnością lepszym rozwiazaniem dla niego niz miałby dostać wpz... i za chwile wrócić do ZK bo Sąd w toczącej się sprawie wydał wyrok skazujący...

communication napisał:
PS: No niestety tak jest... musi czekać aż skończy się postępowanie karne. Będzie to z całą pewnością lepszym rozwiazaniem dla niego niz miałby dostać wpz... i za chwile wrócić do ZK bo Sąd w toczącej się sprawie wydał wyrok skazujący...

problem w tym ze to postepowanie bedzie trwało niewiadomo ile, byc moze dłuzej niz jego caly wyrok ( do konca 1rok 4 miesiace) i co wtedy zadnych szans na wpz??NAWET jak zostanie pol roku do konca kary??
mysle ze nie wyda wyroku bezwzglednej kary, (gorna graniaca art za ktory odpowiada to 3 lata)
i chielibysmy bardzo to wpz...
communication a napisz mi czy Ty w swojej pracy spotkałes sie wogole z czyms takim ze sad dał wpz mimo toczącego sie postepowania??Chciałabym tak wiedziec dla siebie...

Laura-a napisał:
communication a napisz mi czy Ty w swojej pracy spotkałes sie wogole z czyms takim ze sad dał wpz mimo toczącego sie postepowania??Chciałabym tak wiedziec dla siebie...

Jeśli o mnie chodzi, to osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem.

chyba mi sie pomylilo z tym sadem, pismo przyszlo od takiego i takiego nadawcy i pewnie rodzice R pomysleli ze tam ma byc sprawa a odbedzie sie w zk bo patrzylam na stronie www tego sadu w wokandy i nie ma tam takiej sprawy :/

Laura-a napisał:

Ja mogę Tobie napisać. Spotkałem się z tym. Rozpatrywanie wniosku o wpz to zestawienie na szalach "wagi" przesłanek pozytywnych i negatywnych. Sukces (skazanego) zależy od "wyprodukowania" odpowiedniej ilości przesłanek pozytywnych.
A konkretna sytuacja była taka - baaardzo długie postępowanie, które toczyło się jeszcze przed odsiadką, człowiek odpowiadał z wolnej stopy, zawsze stawiał się na sprawy zatem dostał wpz.

Byłem za to ostatnio świadkiem innej, bardzo ciekawej sytuacji, gdzie Sąd musiał obligatoryjnie udzielić skazanemu warunkowego zwolnienia ( Art. 98. kk w związku z art. 96 § 3 kk)- tak z ciekawostek :)

i w powyższym wypadku to skazany "zawstydził" Sąd i kierownika penitencjarnego :)

Ostatnia edycja:
forg napisał:
A konkretna sytuacja była taka - baaardzo długie postępowanie, które toczyło się jeszcze przed odsiadką, człowiek odpowiadał z wolnej stopy, zawsze stawiał się na sprawy zatem dostał wpz.

no u mojego tez tak jest. sprawa toczy sie juz blisko rok. maz odpowiadał z wolnej stopy, zawsze stawiał sie na rozprawy ( mamy nawet takie zaswiadczenie we wniosku o wpz wystawione z sadu w ktorym sie toczy postepowanie).
forg jednak czasem to sie zdarza. dziekuje za odp to zawsze jakas nadzieja ze moze za którymś razem to wpz sie uda.

a powiedzcie mi jeszcze czy adwokat moze tu cos pomóc w tym przypadku??

Ostatnia edycja:
Laura-a napisał:
no u mojego tez tak jest. sprawa toczy sie juz blisko rok. maz odpowiadał z wolnej stopy, zawsze stawiał sie na rozprawy ( mamy nawet takie zaswiadczenie we wniosku o wpz wystawione z sadu w ktorym sie toczy postepowanie).
forg jednak czasem to sie zdarza. dziekuje za odp to zawsze jakas nadzieja ze moze za którymś razem to wpz sie uda.

a powiedzcie mi jeszcze czy adwokat moze tu cos pomóc w tym przypadku??

Zawsze jednak warto się zastanowić, czy nie lepiej zostać w ZK i poczekać na koniec sprawy. Wiadomo że powrót do ZK po udzieleniu warunkowego zwolnienia jest nawet dla samego skazanego (mowa tu o tych normalnych ludziach) rzeczą bardziej nieprzyjemną (kolejne rozstanie z rodziną itd.), niż pobyt w nim i dopisanie mu wyroku. :)

ale ja wierze w to ze ten wyrok bedzie w zawieszeniu.musi byc. jakby ta sprawa trwala normalnie i sie odbywla to jasne ze tak by bylo lepiej.pewnie juz dawno zapadł by wtedy wyrok.ale widze co robia tamci oskarżeni i wiem ze beda przedłuzać.
pewnie ze nieprzyjemne, raz juz to przezyłam, drugi raz nie wiem czy dałabym rade...koszmar...zreszta dla meza tez.ale nie bylo wyjscia musial sie wstawic.lepiej teraz jak niunia jest mala i jeszcze nie mowi niz pozniej...
ona tak bardzo teskni..jestesmy u niego co tydzien.nie chce mu zejsc z kolan i jechac do domu...:(zalezy nam na tym wpz...

GerardKleinrok napisał:
Tak widziałem na własne oczy jak śmigał z mandzurem na magazyn sie rozliczyć.

:evil:

ale nie byłeś na sali i nie wiesz Co mu Sąd powiedział, ani jaka była jego sytuacja.

sąd jak zwykle powiedział, co wiedział. Nihil novi.

witam!!!
mąż wysłał dokumenty o wpz, a teraz przeniesli go na inny oddział i zmienil mu sie wychowawca. na poprzednim oddziale byl pol roku, mial dobry kontakt z wychowawa. ja rowniez. poprzedni wychowawca powiedział ze wypiszemu dobra opinie, ale zk nie wystapi o wpz. a gdy zmienil sie wychowawca to jak bedzie z ta opinia???BEDZIE Konsultował z wczesniejszym wychowawca??czy moze ten wczesniejszym wychowawa bedzie pisał opinie??.
niedługo pewnie do zk przyjdzie pismo z sadu penitencjarnego o wystawienie opinii.
czy powinnam ja teraz porozmawiac z obecnym wychowawca??
dodam ze kierownik ochrony powiedział mezowi ze na tym oddziale rowniez nie bedzie dlugo, ale niewiadomo ile...czyli jak ich przerzuca znow sie zmieni wychowawca....
ale to wszytko podmatwane..ehhh

Laura-a napisał:
a gdy zmienil sie wychowawca to jak bedzie z ta opinia???BEDZIE Konsultował z wczesniejszym wychowawca??czy moze ten wczesniejszym wychowawa bedzie pisał opinie??

Jak nic nie przeskrobie to opinia nie będzie gorsza, nie ważne który wychowawca ją napisze :)

Witam. 09-02-2010 odbedzie sie posiedzenie w sprawie WPZ.Dyrektor złożył zażalenie na decyzję sędziego penitencjarnego i posiedzenie odbywać się będzie w sądzie II instancji.Proszę mi odpowiedziec na pytanie czy decyzję sądu mąż otrzyma w tym samym dniu w którym odbywa sie posiedzenie?Czy jako małżonka moge telefonicznie uzyskać informacje dotyczące wyniku posiedzenia (podając sygnaturę akt)?Jeżeli Sąd pomyślnie rozpatrzy odwołanie w jakim czasie mąż opuści ZK ,czy występuje konieczność uprawomocnienia się werdyktu Sądu.Prosze o pomoc!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót