Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
to nie on a raczej ja bo juz opadam z sil :( w maju bedzie rok jak siedzi,ogolny wyrok to 6 lat ale po 3 latach wyszedl,poltora roku pracowal i zyl na wolnosci,i wrocil odpowiadal z wolnej stopy,mial wrocic tylko na 3 miesiace,a ciagnie sie to prawie rok,mial 2 wokandy w ciagu roku a teraz w maju bedzie 3,z hajnowki przeniesli go bo go zwolnili z pracy ale prosil o nie zamkniecie grupy dlatego go przewiezli,nie dostal zadnego kwita,pracowal na p2,ale ponoc prokurator caly czas trzyma sie opini jaka wystawili mu sasiedzi...jest jakas szansa ze wyjdzie w maju?

Ponoć z wokandami jest łatwo w Iławie (petka) i Kwidzyn (recydywa). Jeśli chce szybciej wyjść niech siedzi w jednym ZK i pokazuje swoim zachowaniem że jest wart tego żeby szybciej go wypuścić i dać wiarę temu że się zmienił i nie popełni więcej przestępstwa, to na pewno pozytywnie wpłynie na rozpatrzenie WPZ.

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
sylwiaaa77 napisał:
Jeśli chce szybciej wyjść niech siedzi w jednym ZK i pokazuje swoim zachowaniem że jest wart tego żeby szybciej go wypuścić i dać wiarę temu że się zmienił i nie popełni więcej przestępstwa, to na pewno pozytywnie wpłynie na rozpatrzenie WPZ.
i to jest najlepsza rada niż uprawiać turystykę penitencjarną po kraju.

Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy jeżeli ktoś ma wyrok do czerwca i dodatkowo 20 dni za grzywnę to jeżeli by otrzymał wpz to musi odsiedzieć te 20 dni za grzywnę, czy już nie.

mój Ukochany odmówił ostatnio przyjęcia p2 (siedzi na białołęce a tam podobno ciężko o pracę na wolności czy przepustki, a praca w zakładzie przypomina podobno obóz koncentracyjny) czy może to wpłynąć źle na ewentualną wokandę?

Izabelll napisał:
mój Ukochany odmówił ostatnio przyjęcia p2 (siedzi na białołęce a tam podobno ciężko o pracę na wolności czy przepustki, a praca w zakładzie przypomina podobno obóz koncentracyjny) czy może to wpłynąć źle na ewentualną wokandę?

Narzeka na brak pracy i odmówił P2? niebywałe :)

Zapewne myśli, że jak będzie siedział w celi i nie pracował ,tylko zbijał bąki to dostanie wpz ... nic bardziej mylnego - nie tędy droga do wpz

Izabelll napisał:

Izabelll nie zgodze sie z Toba-Moj ma tez p2,tez jest na Bialolece i pracuje na wolnosci:) i mamy nadzieje ze wkrotce SDE dostaniemy:) wiec na tej Bialej chyba az tak tragicznie nie jest...

sylwiaaa77 napisał:
Ponoć z wokandami jest łatwo w Iławie (petka) i Kwidzyn (recydywa). Jeśli chce szybciej wyjść niech siedzi w jednym ZK i pokazuje swoim zachowaniem że jest wart tego żeby szybciej go wypuścić i dać wiarę temu że się zmienił i nie popełni więcej przestępstwa, to na pewno pozytywnie wpłynie na rozpatrzenie WPZ.[/QUOTE

jezeli chodzi o Kwidzyn to niestety wcale nie jest łatwo ;)

communication napisał:
Narzeka na brak pracy i odmówił P2? niebywałe :)

Zapewne myśli, że jak będzie siedział w celi i nie pracował ,tylko zbijał bąki to dostanie wpz ... nic bardziej mylnego - nie tędy droga do wpz

pracuje już na p1 a u niego z pracą na wolności będzie bardzo ciężko bo ma znaczny stopień niepełnosprawności ze względu na rozwalone kolano

Martika a Twój dostaje tam przepustki bez problemu? jeśli tak to chyba uduszę swojego Łobuza... niech ja go tylko dorwę...

Ostatnia edycja:
Izabelll napisał:
pracuje już na p1 a u niego z pracą na wolności będzie bardzo ciężko bo ma znaczny stopień niepełnosprawności ze względu na rozwalone kolano

Moja rada jest taka, żeby postarał się o P2 - ma zdecydowanie więcej możliwości i "luzu" niż na P1.

P2 to w pewnym stopniu też nagroda, którą uwzględnia Sąd Penitencjarny przy rozpatrywaniu wniosku o wpz.

communication napisał:
P2 to w pewnym stopniu też nagroda, którą uwzględnia Sąd Penitencjarny przy rozpatrywaniu wniosku o wpz.

Nie ... proszę ... jak nagroda?? Proszę nie tworzyć legend!!
Bo później jest - "dlaczego zostałem podwójnie ukarany"? jak to podwójnie?" "no paczki i degradacja"?

Wiem, że napisałeś "w pewnym stopniu" ale niektórzy tego nie zauważą.

może i racja... pogadam z nim o tym ale przecież jak nie będzie chciał to niestety nic nie zdziałam.
kurcze od wysłania wniosku o wpz minęło już 1,5 m-c a w sądzie dalej nic nie wiedzą:mad:

forg napisał:
Nie ... proszę ... jak nagroda?? Proszę nie tworzyć legend!!
Bo później jest - "dlaczego zostałem podwójnie ukarany"? jak to podwójnie?" "no paczki i degradacja"?

"w pewnym stopniu" (jak to zaznaczyłem a Ty chyba nie doczytałeś) oraz ... awans na P2 jest brany pod uwagę przez Sąd penitencjarny - zatem warto sie o niego starać.

Izabelll napisał:
Martika a Twój dostaje tam przepustki bez problemu? jeśli tak to chyba uduszę swojego Łobuza... niech ja go tylko dorwę...

niee no z przepustkami gorzej:( jak rozmawialam ostatnio z wychowawca,to uslyszalam ze prawo do przepustki bedzie mial dopiero po polowie kary-oczywiscie jak bedzie grzeczny i bedzie mial wnioski nagrodowe:)

czy to możliwe że nie zarejestrowali w sądzie jeszcze wniosku o wpz ponieważ sąd nie zatwierdził decyzji prokuratury za nie powrót z przerwy 100 godz. do odpracowania społecznie po wyjściu z ZK

communication napisał:
"w pewnym stopniu" (jak to zaznaczyłem a Ty chyba nie doczytałeś)

Doczytałem.
Chciałbym tylko przypomnieć Tobie, jak sugerowałeś, że na forum prawnym należy używać precyzyjnych określeń.
P2 to żadna nagroda. Jeśli już to obdarzenie zaufaniem skazanego.

Izabelll napisał:
czy to możliwe że nie zarejestrowali w sądzie jeszcze wniosku o wpz ponieważ sąd nie zatwierdził decyzji prokuratury za nie powrót z przerwy 100 godz. do odpracowania społecznie po wyjściu z ZK

Prokuratura nie wydaje takich decyzji. 100 godzin prac społecznych może zasądzić tylko i wyłącznie Sąd.

Nie ma to wpływu na rejestrację wniosku o warunkowe zwolnienie, jednakże taka kara wpływa niekorzystnie dla skazanego podczas rozpatrywania wniosku o wpz przez Sąd Penitencjarny na terenie ZK.

forg napisał:
Doczytałem.
Chciałbym tylko przypomnieć Tobie, jak sugerowałeś, że na forum prawnym należy używać precyzyjnych określeń. P2 to żadna nagroda. Jeśli już to obdarzenie zaufaniem skazanego.

1) Nie ja lecz użytkownik Kadi, jeśli mamy być precyzyjni
2) Obdarzenie zaufaniem to też pewien rodzaj nagrody - jak by nie patrzeć

Ostatnia edycja:
Martika Mój D..... siedzi już 6 lat z czego 3 na Białej w tym 8m-c w Popowie (oddział białołęki) na p2 i twierdzi że zdobycie tam przepustki graniczy z cudem

cyt. "Prokuratura nie wydaje takich decyzji. 100 godzin prac społecznych może zasądzić tylko i wyłącznie Sąd"

ale to przecież prokurator wnioskuje o taką karę, a może się mylę?

Ostatnia edycja:
Izabelll napisał:
ale to przecież prokurator wnioskuje o taką karę, a może się mylę?

Prokurator lub Dyrektor ZK wnioskuje o taką karę, natomiast ani prokurator ani dyrektor ZK nie podejmuje decyzji wprowadzeniu kary.

monika360 napisał:
jezeli chodzi o Kwidzyn to niestety wcale nie jest łatwo ;)

Ależ jest moja droga, tylko trzeba sobie zasłużyć. Pracował na wolności, same nagrody i pochwały to wyszedł, wiadomo że jakiegoś bezczelnego chama nie wypuszczą, ale nikogo nie oceniam tylko podaję przykład, mój akurat był tym "dobrym" i zabrał z wokandy 10 miesięcy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót