Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
communication napisał:
To co podałaś to prognoza penitencjarna ... super, ale jest jeszcze coś, co warunkuje wpz:

możliwość zatrudnienia, osiągania dochodów wystarczających na zaspokojenie materialnych i innych niezbędnych potrzeb rodziny skazanego, posiadanie przez skazanego kręgu osób godnych zaufania, na których wsparcie i pomoc może liczyć, którzy jednocześnie mogą pełnić funkcję kontroli społecznej i chronić go przed popełnieniem kolejnego przestępstwa.

Az mnie trzesie jak to czytam.Moj spelnia wszystkie w/w warunki i co-nic/on jest tam a ja z dzieckiem bez srodkow do zycia tu, bo czy chodzi o SDE czy WPZ to SAD i tak nie kieruje sie przeslankami tylko niewiadomo czym......

Martika przeczytaj na spokojnie art. 77 k.k. - tam jest mowa o znacznie szerszym wachlarzu przesłanek.

Izabelll napisał:
Comm.... znam przypadki że ludzie grypsujący wychodzili na wpz mimo iż cały wyrok siedzieli na p1 a dawali im rok albo i dłużej ale to było w innych regionach Polski niż 100-lica, więc jak się mają do tego przepisy?:what: kolega grypsował, miał ok 30 kwitów a w domu czekali na niego tylko rodzice alkoholicy...:)

Ciekawe tylko jak inne czynniki warunkujące wpz u "kolegi", jak termin końca kary oraz w związku zasadność konieczności zastosowania wobec niego probacji...

W niektórych przypadkach u skazanych alkoholików występuje też art 98 kk i w tym przypadku Sąd (czy chce czy nie) obligatoryjnie musi udzielić wpz skazanemu.

PS: Jest jeszcze jeden artykuł, bardzo rzadko stosowany przez Sądy ale wart uwagi i podniesienia go przez skazanego na wokandzie...

Mowa tu o Art. 164 kkw

Comm.... mój D.... jest już od 3 lat jest po połowie kary a jednak kuratora sądowego nie ma. możesz mi powiedzieć dlaczego?

Izabelll napisał:
Comm.... mój D.... jest już od 3 lat jest po połowie kary a jednak kuratora sądowego nie ma. możesz mi powiedzieć dlaczego?

mowa tu o "okresie przygotowawczym do opuszczenia ZK" -art 164 kkw wcale nie musi się wiązac z przyznaniem kuratora.

Z art 164 kkw wynika wprost art 165 kkw (art 165 2 kkw - chociazby)

art 164 przy odmowie wpz jest o tyle fajny, ze skazany ma swiadomosc, ze to czy np. nastepny jego wniosek bedzie potraktowany jako "z urzedu", czy nie, zalezy przez te kilka miesiecy okresu tylko i wylacznie od jego postawy.

Słuzy on do "obserwacji" skazanego i jego readaptacji do warunkow wolnosciowych.

Ostatnia edycja:
Comm... czyli multi recydywista i recydywista to tylko po 3/4 kary? Czy zaszła pomyłka? Nie zaliczasz też tego że taki recydywista ma zsumowanie kary i wtedy może wyjść szybciej niż po 3/4 kary :)

sylwiaaa77 napisał:
Comm... czyli multi recydywista i recydywista to tylko po 3/4 kary? Czy zaszła pomyłka? Nie zaliczasz też tego że taki recydywista ma zsumowanie kary i wtedy może wyjść szybciej niż po 3/4 kary :)

omyłka pisarska

Recydywista po 2/3 kary (art 64 par 1 kk)

Multirecydywista po 3/4 kary (art 64 par 2 kk)

czyli osoba grypsujaca nie ma szans na wpz?

jaaaaabialystok napisał:

ma wszyscy mają ale z pewnością te szanse są nikłe ale dl pocieszenia napiszę że ma szanse. Polecam adwokata sporo pomaga w tych sprawach

jaaaaabialystok napisał:

szanse ma ale dużo mniejsze niestety... naprawdę dużo zależy od tego gdzie się odsiaduje wyrok chociaż niektórzy się z tym nie zgadzają:)

Proszę używać opcji "edytuj" - M

Ostatnią edycję dokonał moderator:
akurat osoba o ktora mi chodzi odsiaduje wyrok w Czerwonym Borze wiec nie wiem, czy to dobrze, czy to zle. tez jestem zdania, ze to ma znaczenie aczkolwiek nic nie wiem na temat tego zk.

jaaaaabiałystok niestety nie wiem nic o tym ZK ale przeszukaj forum , może jest wątek na ten temat... Trzymaj się i główka do góry:beer:

ma wszyscy mają ale z pewnością te szanse są nikłe ale dl pocieszenia napiszę że ma szanse. Polecam adwokata sporo pomaga w tych sprawach

ten post jest mój ciekawe kto tak zrobił że zrobił się nie mój :P

jaaaaabialystok napisał:
akurat osoba o ktora mi chodzi odsiaduje wyrok w Czerwonym Borze wiec nie wiem, czy to dobrze, czy to zle. tez jestem zdania, ze to ma znaczenie aczkolwiek nic nie wiem na temat tego zk.

Ja wiem co nieco na temat tego ZK. Niestety strasznie tam grypsowania nie lubią. W tym temacie jest tam jeszcze komuna. Ciężko tam grypsującym cokolwiek wpz uzyskać.
Chociaż ja jestem przykładem na to, że jednak jest to możliwe :cool: . Udało mi się zabrać do domku sześć miesięcy z prawie 4 lat. Jednak nie zwolnił mnie sąd łomżyński, tylko sąd apelacyjny w Białymstoku po złożonym przeze mnie zażaleniu na decyzję penitencjarnego w Łomży.
Moja rada:
Zawsze się odwoływać i walczyć o siebie bo nikt inny o nas nie zawalczy
P.S:
W Czerwonym Borze dobre jest jedyne to, że często zmieniają podgrupe na P2

Witam,mam takie pytanie , czy osadzony oczekujacy na wyznaczenie terminu wpz, może pisac wniosek o przeniesienie blizej miejsca zamieszkania. Czy jedno wyklucza drugie. :)

karen33 napisał:
Witam,mam takie pytanie , czy osadzony oczekujacy na wyznaczenie terminu wpz, może pisac wniosek o przeniesienie blizej miejsca zamieszkania. Czy jedno wyklucza drugie. :)

Jedno nie wyklucza drugiego, ale jeżeli transport będzie miał miejsce przed posiedzeniem o wpz, może to wydłużyć czas oczekiwania w nowej jednostce penitencjarnej (wędrówka akt)

Izabelll napisał:
też się zastanawiałam jak wpadł do mojego postu:)

Ktoś kalecznie zrobił edycję :D Ciekawe kto :razz:

Myślicie że jeżeli mój ma do odsiadki 2,5 roku (na razie tyle), to po 9 miesiącach go puszczą z WPZ? Bo będzie miał zsumowanie kar, ale słyszałam że mówią "Za mało odsiedziałeś".

sylwiaaa77 napisał:
Myślicie że jeżeli mój ma do odsiadki 2,5 roku (na razie tyle), to po 9 miesiącach go puszczą z WPZ? Bo będzie miał zsumowanie kar, ale słyszałam że mówią "Za mało odsiedziałeś".

Nie wyjdzie po 9 miesiącach - Art. 78 kodeksu karnego mówi jasno, kiedy skazany może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie

Comm..., wspomniałam o zsumowaniu kar, mój mi o tym mówił...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót