Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
sylwiaaa77 napisał:
Comm..., wspomniałam o zsumowaniu kar, mój mi o tym mówił...

nawet jak będzie miał wyrok łaczny, to musi odbyć połowe kary (w prypadku P)

lub 2/3 lub 3/4 (w przypadku R)

tak jak jest to napisane w w/w art.

Nie mówię o wyroku łącznym :D
On jest R nie P ;)
Chodzi mi o coś zupełnie innego ale nie potrafię wyjaśnić :(

sylwiaaa77 napisał:
Nie mówię o wyroku łącznym :D
On jest R nie P ;)
Chodzi mi o coś zupełnie innego ale nie potrafię wyjaśnić :(

nie ma czegoś takiego, jak zsumowanie wyroku i wyjście wcześniej niż po 1/2, 2/3 lub 3/4 - kolejna niestworzona historia opowiadana przez skazanych :)

Ostatnia edycja:
Historią niestworzoną to nie jest na pewno, jak to bardziej będę miała przybliżone to chętnie Ci powiem o co mi chodziło ;)

sylwiaaa77 napisał:
Historią niestworzoną to nie jest na pewno, jak to bardziej będę miała przybliżone to chętnie Ci powiem o co mi chodziło ;)
Sylwia, ale i dla mnie jest to kolejną więzienną plotką.
Skazany może starać sie o wpz po połowie kary jeśli pierwszy raz karany,
recydywista po 2/3 kary, a multirecydywa po 3/4

zerosix, przepraszam to ja namieszałam w postach - Moniak

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Barbie no poważnie mówię :D
Nie będę się na razie produkować bo sama nie wiem co mówię ale się dowiem bo mój mi mówił o tym jak jeszcze był na wolności i przedwczoraj jak dzwonił ale jak był to mnie to tak nie interesowało a przez telefon były ważniejsze sprawy do omówienia.

Sylwia - jak na moje to on liczy na łącz i to taki, że 2,5 roku zmaleje mu do jakichś 13-14 miesięcy, bo wtedy to wpz tak wyjdzie po 9 miesiącach jeśli to recydywa..., tylko jeszcze jedno - póki co w przypadku recydywy wpz nie może nastąpić wcześniej niż po 12 miesiącach pobytu w ZK:)

Być może chodzi o wyrok łączny, wtedy można by myśleć o wcześniejszym warunkowym

Akte Ty wiesz, że jest recydywa i recydywa ;)
Nie czytałam dokładnie postów Sylwi77, ale jeśli ma recydywę tzw penitencjarną to o warunkowe może się starać po połowie kary (chyba, że został skazany za udział w zorganizowanej grupie przestępczej, wtedy ma tak jak multirecydywa)
Jeżeli ma recydywę sądową, to wtedy warunkowe jak piszesz po 2/3 kary ale nie wcześniej jak po 12 miesiącach odbycia kary.
Multirecydywa po 3/4 kary, ale nie wcześniej jak po 12 msc

Ja wiem, że Ty wiesz, ale inni nie wiedzą :D :lol:

Heh Barbie:) Ja Ci powiem, że tak naprawdę dla mnie w tym przypadku rozróżnianie recydywy pen., kodeksowej, zwykłej czy multi i tak nie ma sensu, dopóki 2,5 roku nie zmaleje, bo nawet jakby przysługiwało mu wpz po połowie kary to tak czy siak - z 2,5 roku 9 miesięcy nijak wychodzi:D Zatem najpierw obstawiam łącz i dopiero wówczas polecam wyliczanie terminu nabycia uprawnień do ubiegania się o wpz:D

Akte, też mi się wydaje, że chodzi o łącz ;)

communication napisał:
Gorzej, jeśli wyrok łączny okaże się mniej korzystny dla skazanego (a i tak może być)
No niestety i z tym trzeba się liczyć... A coś mi się wydaje, że Sylwia liczy na najlepszą z opcji... :o

Coś mi mówił dziś na ten temat ale i tak go nie zrozumiałam :D To mu powiem wieczorkiem jak zadzwoni że dopiero po roku :) Dzięki Akte.
Jak pojadę na widzenie to mi niech to objaśni po kolei i dokładnie bo przez telefon to wiadomo że jest ciężko tak dokłądnie się dogadać.

communication napisał:
Gorzej, jeśli wyrok łączny okaże się mniej korzystny dla skazanego (a i tak może być)

Wyrok łączny jest dobrodziejstwem i sąd kieruje sie zasada nie pogarszania sytuacji skazanego, a wiec mniej korzystny byc nie moze ,poza tym max. wyrok łączny to suma wszytkich jednostkowych wyrokow podlegajacych łączeniu a wiec sytuacja wyjsciowa skazanego.

cyla014 napisał:
Wyrok łączny jest dobrodziejstwem i sąd kieruje sie zasada nie pogarszania sytuacji skazanego, a wiec mniej korzystny byc nie moze ,poza tym max. wyrok łączny to suma wszytkich jednostkowych wyrokow podlegajacych łączeniu a wiec sytuacja wyjsciowa skazanego.

tja... tylko sam wyrok to jeszcze nie wolność :)

Jak skazany ma np. Art 280 z jednego wyroku i Art. 278 z drugiego - wyrokiem łącznym ma wpisane obydwa art. do jednego wyroku. (abstrahując od tego, jakie i kiedy wyroki ulegają łączeniu)

I pół biedy jak trafi na skrupulatnego Sędziego, który sprawdzi, który art. już by odbył (w przypadku braku wyroku łącznego) a który nie. Gorzej jak trafi na sytuacje, gdzie Sędzia zobaczy tylko 280 kk i od razu powie "odmowa" :)

Czasem lepiej tylko zamienić kolejność wyroków, niż bawić się w ich łączenie.

Ostatnia edycja:
słuchajcie mam takie pytanie.. jeżeli mój ma grupe P3, ale nie otworzyli mu jeszcze grupy przepustkowej, pracował na terenie zakładu ale nie moze pracowac ze wzgledu na stan zdrowia. opinia dobra, pełno wniosków nagrodowych. wyrok dostal 9 miesiecy i jezeli po pół roku odsiadki stanie na wokande to jest duza możliwosc ze nie wyjdzie po niej?

możliwość jest jak zawsze, a czy duża?? tego nikt ci nie powie i nie zagwarantuje, tylko Sąd.niestety.

W Garbalinie jest bardzo ciężko ze wszystkim a zwłaszcza z warunkowym zwolnieniem nawet przy spełnionych warunkach, różne skargi ludzie pisali ale to nic nie daje

Ostatnia edycja:
Tak zmieniałem swój wizerunek. Zapuszczałem i goliłem wąsy i brodę. Co do włosów na głowie to mam dosyć nie bujną fryzurę więc cały czas jestem łysy. No właśnie jedna maszynka ale za to Wilkinson. Jak ktoś nie ma pomocy ani nie pracuje to ma ciężko. Ja na szczęście nie siedziałem na dużych celach.

comm to powiedz mi czy uzasadnienie odmowy udzielenia wpz w następujący sposób: "odległy koniec kary" z wyroku 7 lat pw a do końca kary 4 miesiące. Co to jest za sędzia? W Rzeszowie na 20 co stawało na wokandę wychodziło 2. Można by polemizować za co odbywało karę pozostałych 18, ale jak wyjeżdżałem z Rzeszowa w grudniu wyszło 12 a na ilu to nie wiem. Kolega ma mieć skomplikowane operacje na kręgosłup i też nie dostał przerwy bo "odległy koniec kary". Co ma koniec kary do możliwości aby ten człowiek się wyleczył a i tak będzie musiał wrócić do kryminału. A jak tej przerwy nie wykorzysta tak jak powinien to chyba jego sprawa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aleksandra149 napisał:
W Garbalinie jest bardzo ciężko ze wszystkim a zwłaszcza z warunkowym zwolnieniem nawet przy spełnionych warunkach, różne skargi ludzie pisali ale to nic nie daje

w Wojkowicach było podobnie ale w styczniu zmienił się skład sedziewski wraz z dyrektorem do spraw osadzonych teraz na 10 osadzonych wychodzi co najmniej 5 kiedyś wyglądało to tak 10/2

Witam pisze tutaj pierwszy raz mam takie pytanie czy ktos sie orientuje ile razy sprawa o warunkowe zwolnienie moze byc odroczona. Moj narzeczony ma juz poparcie zakladu karnego i na pierwszej wokandzie z poparcia Zk sedzia mu odroczyl bo chcial zapoznac sie z aktami. Teraz po 3 tygodniach byla kolejna rozprawa na ktorej inny sedzia tez odroczyl bo tez chce sie zapoznac z aktami. Prosze o odpowiedz kogos zorientowanego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót