Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Podobno napisano ,ze wyrok zostaje podtrzymany .Bo Moj sie odwoływał .Nie wiem coś moze on musial namieszac ...ja nie znam całych szczególików bo poznałam go na wolności ,w miedzyczasie kiedy wyszedł na warunkowe,potem zamieszkalismy razem az do czasu kiedy w piątek zjawiła sie policja.W piątek na widzeniu dowiem sie więcej :)

Ps.zle zrozumiałam pytanie .Widac ,ze jestem początkującą

Co do tego jego wyjscia wczesniejszego to naprawde sama nie wiem jak to było ,nie znałam go jeszcze wtedy ,wiem tylko ze wyszedl przed terminem,po sprawie ( gdzie nikt się podobno nie spodziewał),poprostu go rozkuli i pojechal po swoje rzeczy do więzienia.Dowiem sie wiecej ,bo nie chce tu mieszac i pisac czegos czego sama nie jestem pewna.

A co do odwołania WPZ to podobno kuratorka dopatrzyła się ,iz w okresie próby popelnil podobne przestępstwo czy coś w tym sensie ( czyli kradzież) .

Proszę nie pisać posta pod postem w odstępach kilku minut - jest funkcja "edytuj" - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Art. 78 § 2. Skazanego na karę pozbawienia wolności nie przekraczającą
2 lat można warunkowo zwolnić po odbyciu jednej czwartej
kary.
Kodeks karny – projekt nowelizacji

Znalazłam taką propozycję nowelizacji w necie, czy ktoś mi może powiedzieć, czy to wejdzie w życie??
Już dwa dni spędziłam w internecie, szukając nowelek o wpz i niewiele tego jest. Pomóżcie!

http://parl.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/95B24B49BF882262C12573080036F112/$file/ppc_5.pdf
A to jest link do tego projektu.

Ostatnia edycja:
Tam jest data 2007... Hmm... jeśli od tamtej pory jeszcze tego nie zmienili to nie sądzę, żeby to nastąpiło w najbliższym czasie, zwłaszcza, że w czerwcu wchodzi w życie nowelizacja ustawy, która zawiera poprawki dotyczące wpz i polega zupełnie na czymś innym.

Nawiązując do tego:

communication napisał:
8 czerwca wchodzi w życie nowelizacja kk, kkw i kpk.

Zyskają na tym skazani, którzy przebywają w ZK z niskimi wyrokami (do roku), gdyż w art 78 kk znika z sentencji "nie wcześniej niż po..." [/url]

Chciałam zapytać - skazani tylko do roku? A powiedzmy, że ktoś dostał 14mcy pozbawienia wolności, czyli według tego, wpz wypadałoby po około 9,5 miesiącach i nie musiałby odsiadywać 12 miesięcy, by starać się o wpz. Czy to też takiej osoby dotyczyłoby?
Tylko prawo nie działa wstecz, czyli nie dotyczyłaby ta zmiana osób skazanych przed jej ustanowieniem. Dobrze to rozumie ?

JusticeEIN zapewne piszesz o recydywie. Nowelizacja dotyczy również recydywy i nie będzie tej granicy, że musi miec odsiedziane co najmniej rok

Tak będzie brzmiał nowy przepis
w art. 78 § 1 i 2 otrzymują brzmienie: „§ 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu co najmniej połowy kary.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary.”;

Ostatnia edycja:
Justice jeśli chodzi o erkę - skorzystają ci z wyrokami do roku, bo jak ktoś kiedyś miał wyrok 12 miesięcy to nie mógł się starać o wpz. Jak ktoś ma 14 miesięcy to tak, nie musi teraz czekać aż minie mu 12 miesięcy pobytu w ZK.

JusticeEIN napisał:
Nawiązując do tego:
Chciałam zapytać - skazani tylko do roku? A powiedzmy, że ktoś dostał 14mcy pozbawienia wolności, czyli według tego, wpz wypadałoby po około 9,5 miesiącach i nie musiałby odsiadywać 12 miesięcy, by starać się o wpz. Czy to też takiej osoby dotyczyłoby?
Tylko prawo nie działa wstecz, czyli nie dotyczyłaby ta zmiana osób skazanych przed jej ustanowieniem. Dobrze to rozumie ?

Znika sentencja "nie wcześniej niż po 6 miesiącach" oraz "nie wcześniej niż po roku"

oznacza to ze każdy skazany (zarówno skazany na 2 miesiące, jak i na 4 lata itd) będzie nabywał uprawnienia po odbyciu 1/2 kary, 2/3, kary i 3/4 kary (bez tej w/w dolnej granicy)

Z drugiej strony, moim zdaniem będzie to martwy przepis...

communication napisał:
Z drugiej strony, moim zdaniem będzie to martwy przepis...
Dlaczego? Nie śledzę statystyk, ale niedawno od dyrektora jednego AŚ usłyszałam, że 30% osadzonych to osoby, które mają tak krótki wyrok, że nie mogą skorzystać z wpz więc na pewno część z nich skorzysta z nowego przywileju.

Tak, tak, chodziło o erke. Wiem, jak brzmi nowy art. Ale czy będzie to dotyczyło osób które już odsiadują wyrok?
Czemu Comm, uważasz, że będzie to martwy przepis?

JusticeEIN napisał:
Tak, tak, chodziło o erke. Wiem, jak brzmi nowy art. Ale czy będzie to dotyczyło osób które już odsiadują wyrok?
Czemu Comm, uważasz, że będzie to martwy przepis?

Akte napisał:
Dlaczego? Nie śledzę statystyk, ale niedawno od dyrektora jednego AŚ usłyszałam, że 30% osadzonych to osoby, które mają tak krótki wyrok, że nie mogą skorzystać z wpz więc na pewno część z nich skorzysta z nowego przywileju.

Pytanie tylko, ilu skazanych z wyrokiem - powiedzmy 8 miesięcy - będzie chciało mieć dozór kuratora przez 2 lub 3 lata - jak do końca kary zostało raptem 4 (lub mniej) msc.

Oraz, zasada "Lex retro non agit" nie obowiązuje w tym wypadku - co zostało udowodnione w tym wątku parę postów wcześniej :)

Interesuje się, bo mój M. ma 14 do odsiedzenia, a wiem, że dla niego każdy dzień się liczy.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuję za odpowiedzi.

No tak Comm, zapomniałam o tym, choć sąd może zwolnić takiego osobnika od dozoru...
A Lex retro non agit podobno nie działa wstecz tyko jeśli działałoby na niekorzyść...

Ależ może działać na niekorzyść pacjenta, jeśli miałoby to być zgodnie ze sprawiedliwością społeczną.

Ostatnia edycja:
A czy wie ktoś, co się zmienia w sprawie wpz, oprócz noweli kk??
Bo słyszałam, że w maju też coś ma być.

Mój kolega mówił, że 5 maja wchodzi jakaś nowelizacja, ale ja nic nie znalazłam na ten temat. Bardzo interesuje mnie wszystko, co dotyczy wpz.

WITAJCIE!
Od 4 godzin wertuję tutaj strony w poszukiwaniu informacji.Dużo się dowiedziałąm , mam jednak pytania.10 czerwca tego roku mój R nabywa uprawnienia do starania się o zw.(Kara pozbawienia wolności-2 lata, pracuje w zk, ma wnioski nagrodowe, był już na dwóch przepustkach,pierwszy raz skazany).Wychowawca powiedział mi,że zk wystąpi o zw i "powinien być w domu we wrześniu"-jeśli się uda...
Co to oznacza?wnioskuję z tego,że Zk wystąpi w sierpniu.Więc dwa miesiące do tyłu.Co myślicie,co sugerujecie?Czy powinien najpierw w czerwcu sam ubiegać się o zw?Czy to,że wystąpi sam może mu jakoś zaszkodzić?
Chciałabym napisać o poważnym stanie zdrowia jego taty i tak jak piszecie dołączyć to do wniosku.Ale w jaki sposób dołączyć?mam sama wysłać?
Będę wdzięczna za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót