Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wieczny_smutek napisał:
I jeszcze jedno z którego roku kkw jest aktualny?
Ogólnie rzecz ujmując z 1997r.:) Tyle, że kupując KKW trzeba patrzeć na taką adnotację "stan prawny na ..." i obecnie należy już szukać stanu prawnego najlepiej na lipiec 2010, bo niedługo wszystkie wcześniejsze wersje nie będą aktualne.

mam pytanie do communictiona....czy po wejsciu w zycie nowelizacji kazy bedzie mogł starac sie o warunkowe po 1/2 kary?

malutka200723 napisał:
mam pytanie do communictiona....czy po wejsciu w zycie nowelizacji kazy bedzie mogł starac sie o warunkowe po 1/2 kary?

nie każdy.

Osoby skazane z art 64 1 kk, bedą mogły się starać o wpz po odbyciu 2/3 kary

Osoby skazane z art 64 2 kk, bedą mogły się starać o wpz po odbyciu 3/4 kary

Jak to nic nowego malutka. Znika "nie wcześniej niż po roku"/"nie wcześniej niż po 6 miesiącach" . Czyli lepiej dla osób z mniejszymi wyrokami :)

malutka200723 napisał:
Malutka, zasada jest taka, że jest to forum ogólne więc pytania kieruje się do ogółu, a nie do konkretnych osób, bo do konkretnych osób to się pisze na PW.
malutka200723 napisał:
czyli nic nowego
wiec o jakiej nowelizacja mowa :(:(:(
O takiej o jakiej pisze Justice - w przypadku tych, którzy mogą ubiegać się po połowie kary o wpz znika obostrzenie w postaci konieczności odbycia przez nich 6 miesięcy kary, a w przypadku recydywy 1 roku.
konik3 napisał:
a czy to warunkowe zwolnienie beda obligatoryjnie podpisywane?
Konik, co masz na myśli pisząc obligatoryjnie podpisywane? Że jak ktoś odbędzie 1/2 (2/3, 3/4 kary itp.) to obligatoryjnie zwolnią go z ZK? Jeśli o to chodzi to tu się nic nie zmienia, tu jak dotychczas - po upływie określonego terminu skazany nabiera jedynie uprawnień do starania się o wpz, a nie do zwolnienia z ZK.

Ostatnia edycja:
konik3 napisał:
a czy to warunkowe zwolnienie beda obligatoryjnie podpisywane?

Warunkowe przedterminowe zwolnienie jest dobrodziejstwem Sądu i zawsze jest fakultatywne.

Wyjątkiem jest jedynie warunkowe zwolnienie w trybie art 98 kk - które jest w tym wypadku obligatoryjne.

wsprawie tych zwolnień wcześniejszych mój narzeczony siedzi w uhercach na poczatku maja ma mieć wokande i ma wystąpienie od dyrektora on zapewnia że wyjdzie ale ja na nic nie chce sie nastawiać czy ktoś wie jak to jest

czy skazany po wyjściu (zwolnienie warunkowe) będzie spłacał całe zadłużenie za które jest skazany (alimęty).:what::

zloto100 napisał:
czy skazany po wyjściu (zwolnienie warunkowe) będzie spłacał całe zadłużenie

A skąd my mamy wiedzieć, czy były skazany będzie miał ochotę i pieniądze by cokolwiek spłacać??

A jeśli pytasz o to, czy będzie miał obowiązek to oczywiście, że tak.

Czy jest taka możliwość, że skazany wyjdzie po 6 mies. z 18 na wpz? Bo znajomy mówił, że tak go pocieszył sędzia penitencjarny, że ma wejść taka nowelizacja w czerwcu. Ja nic z tego nie rozumiem.

smutna 21 napisał:
Czy jest taka możliwość, że skazany wyjdzie po 6 mies. z 18 na wpz? Bo znajomy mówił, że tak go pocieszył sędzia penitencjarny, że ma wejść taka nowelizacja w czerwcu. Ja nic z tego nie rozumiem.
Nie ma takiego przepisu i nie będzie, chyba, że by wyszedł na przerwę w karze i był na przerwie co najmniej rok, to wtedy może starać się o warunkowe

smutna 21 napisał:

Bezpośrednio z ZK - nie ma takiej możliwości, gdyż zgodnie z art 78 kk w przypadku kary 18 miesięcy skazany nabywa uprawnienia do starania się o warunkowe zwolnienie po odbyciu połowy kary, czyli po 9 miesiącach (jeśli oczywiście nie jest skazany w warunkach recydywy lub Sąd nie zakreślił mu innych ram czasowych w wyroku).

Te owe magiczne "6 miesięcy", o których wspomniałaś funkcjonuje już od dawna i nie jest przedmiotem nowelizacji kk i kkw w dniu 08 czerwca 2010 roku.

Mowa tu o warunkach warunkowego zwolnienia w trybie art. 155 kkw (czyli to, co wspomniała użytkowniczka "Barbie") ...

Coś Wam napiszę, w ramach ciekawostki, mój miał wystąpienie zakładu z ponad przeciętnie dobra opinią i nie wyszedł na warunkowe z P3 :) więc jak widać wnioski dyrektorskie też nie dają pewności na wyjście, co się potocznie wszystkim wydaje

Mój siedzi w Uhercach i ma wystąpienie od dyrektora. On zapewnia że wyjdzie bo ma mało do zabrania , ale teras to już sama nie wiem.

Cóz. Tak też niestety bywa. Otrzymanie wpz zależy od wielu czynników. Mój mąż również otrzymał warunkowe zwolnienie z wystąpienia Dyrektora ZK, również był osadzony na P3, i chociaż wtedy wszyscy mówili mężowi, że jak ma wystąpienie Dyrektora tego konkretnego ZK to wyjdzie na 100% i chociaż ani on ani ja nie wierzyliśmy tak do końca w te zapewnienia, bo mieliśmy przykre doświadczenia z przeszłości, to jednak nam się udało, jak również 19 innym, którym o wpz wystąpił Dyrektor ZK. Wtedy nie wpłynął żaden sprzeciw Prokuratora. Tak było w lutym. W marcu o wpz ubiegał się kolega męża, również z wystąpienia Dyrektora i wtedy przyjechał na posiedzenie Sądu inny Prokurator i wtedy owszem, Sędzia Penitencjarny udzielił warunkowego zwolnienia wszystkim osadzonym, którzy mieli wystąpienie, ale posypały się sprzeciwy Prokuratora i było ich kilkanaście. Tak więc, żeby otrzymać wpz, to nie tylko trzeba spełniać wiele przesłanek, o których w tym wątku jest już dużo napisane, ale także trzeba mieć ogromnie dużo szczęścia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót