Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tigrese powiem ci tak . ja z moim tez mielismy wystapic o wz albo o przerwe w karze. bylam w styczniu na rozmowie u wychowawcy i powiedziala zeby sie wstrzymac ze zk wystapi dla niego o wz tylko ze moga zrobic to dopiero w marcu. troszke w to nie wierzylismy ale powstrzymalismy sie. i jest tak jak powiedziala wystapili o wz i 20 kwietnia mamy wokande.;)

tigresse napisał:
WITAJCIE!Czy to,że wystąpi sam może mu jakoś zaszkodzić?

Wydłuży w czasie, gdyż od rozpatrzenia przez Sąd jego wniosku (jeśli zostanie rozpatrzony odmownie) musi minąć co najmniej 3 miesiące.

tigresse napisał:
Chciałabym napisać o poważnym stanie zdrowia jego taty i tak jak piszecie dołączyć to do wniosku.Ale w jaki sposób dołączyć?mam sama wysłać?

Nie będzie to miało (stan zdrowia ojca) absolutnie żadnego wpływu na udzielenie (lub nie) wpz.

witam mąż miał wczoraj komisje dostał grupe p2 i zakład występuje mu o wpz,to mniej więcej kiedy będzie miał wokande.sąd okręgowy w lublinie

racej 40 dni to chodi oto że nie jest wskazane samemu skazanemu pisać wcześniej niż 40 dni jak przysługuje wpz.

bobas153 wszystko zależy od tego kiedy są najbliższe wolne terminy. Myślę, że trzeba będzie czekać min 3 tygodnie do 1,5 miesiąca

mam taki pytanie,mąż miał komisje tydzień temu i zk wystąpił o wpz,dzwoniłam dzisiaj do sądu i powiedzieli ze wniosku jeszcze niema,ile czasu musi upłynąc żeby zk wysłał wniosek od komisji?

bobas153 napisał:
mam taki pytanie,mąż miał komisje tydzień temu i zk wystąpił o wpz,dzwoniłam dzisiaj do sądu i powiedzieli ze wniosku jeszcze niema,ile czasu musi upłynąc żeby zk wysłał wniosek od komisji?

Czas ten nie jest określony i zależy od woli dyrektora ZK (oraz sprawności poczty).

mam pytanko. czy jesli skazany opuscil zaklad karny poprzez warunkowe zwolnienie, ma nadzor kuratora, to czy jest mozliwosc o staranie sie o jakas pomoc od kuratora czy innych instytucji. tzn. czy do kuratora jakies pismo trzeba napisac, czy udac sie gdzie indziej. czy takiej osobie przysługuje pomoc po wyjsciu z zakładu karnego. jesli tak to w jakiej kwesti, gdzie dana osoba by musiała się udać.

Można udać się do kuratora i prosić o pomoc finansową, kuratorzy mają możliwość przyznania jakiejś kwoty na bieżące potrzeby, należy pamiętać, że taka pomoc od kuratora jest możliwa do 3 miesięcy po opuszczeniu ZK. Ponadto kurator może doradzić gdzie jeszcze udać się po pomoc.

Takim miejscem, które może doradzić kurator jest na przykład miejski ośrodek pomocy społecznej, oni na pewno pomogą, a przynajmniej powinni, to zależy od rodzaju pomocy, jakiej oczekujemy.

aniolek87 napisał:
mam pytanko. czy jesli skazany opuscil zaklad karny poprzez warunkowe zwolnienie, ma nadzor kuratora, to czy jest mozliwosc o staranie sie o jakas pomoc od kuratora czy innych instytucji. tzn. czy do kuratora jakies pismo trzeba napisac, czy udac sie gdzie indziej. czy takiej osobie przysługuje pomoc po wyjsciu z zakładu karnego. jesli tak to w jakiej kwesti, gdzie dana osoba by musiała się udać.

http://www.jakdochodzicpraw.pl/

Tak to prawda i to chyba od 8.06 już, a nie od 9.06:) (Oczywiście jeśli nie mówimy o recydywie i innych wyjątkowych przypadkach).

Tak, faktycznie od 8 czerwca.

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż ciąży na mnie kara pozbawienia wolności na 4 miesiące. Dodatkowo prawdopodobnie zostanie mi odwieszony wyrok 6 miesięcy. Kiedy w takim razie mogę starać się o warunkowe zwolnienie? Czy te wyroki są traktowane łącznie (wtedy warunkowe zwolnienie będzie przysługiwało po 5 miesiącach) czy oddzielnie

baarteek9 napisał:
Tak, faktycznie od 8 czerwca.

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż ciąży na mnie kara pozbawienia wolności na 4 miesiące. Dodatkowo prawdopodobnie zostanie mi odwieszony wyrok 6 miesięcy. Kiedy w takim razie mogę starać się o warunkowe zwolnienie? Czy te wyroki są traktowane łącznie (wtedy warunkowe zwolnienie będzie przysługiwało po 5 miesiącach) czy oddzielnie

możesz starać się o złącz ale to też nie może przekraczać danych limitów które są opisane w KKW wodajże obydwa wyroki nie mogą być od siebie wydane więcej niż dwa lata myśle że sie jasno wyraziłam :) jeżeli nie uzyskasz złącza to niestety nie będziesz mógł się ubiegać o warunkowe ponieważ wyrok musi by c w tym wypadku dłuższy niż 6 miesięcy ty niestety nie łapiesz sie

Z tego co mi wiadomo od 8 czerwca będzie można ubiegać się o warunkowe zwolnienie po odbyciu połowy kary (nawet przed upływem 6 miesięcy).
Proszę mnie poprawić jeżeli źle myśle:
Zaczynam odbywać karę 4miesięcy pozbawienia wolności, po ich upływie zaczynam odbywać karę 6 miesięcy. Po miesiącu (łącznie po 5 miesiącach) mija połowa sumy dwóch wyroków i wtedy mogę starać się o warunkowe zwolnienie. Czy tak należy to rozumieć?

Nie mam pojęcia i przyłączam się do pytania Bartka. Gdyby tak to byłoby bosko :) I jeszcze jedno z którego roku kkw jest aktualny?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót