Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie znam procedur sądowych ale myślę, że jeśli skazany zwróci się z taką prośbą to sąd prześle kopię uzasadnienia. A jeśli nie to przynajmniej napisze czemu przesłać nie może. Najlepiej chyba będzie zadzwonić do tego konkretnego sądu i zapytać. Poza tym moje wiadomości obejmują jeden konkretny obszar i byc może gdzie indziej jest inaczej.

Opinii wystawionej przez zakład skazany nie dostanie do ręki w żadnej postaci. Znajduje sie ona w aktach do których sąd ma wgląd.

Mój narzeczony dostał do wglądu. I w opinii minęli się znacznie z prawdą. A adwokat może zobaczyć tę opinię, tak ?

Eseczko, mam jeszcze pytanie - czy psycholo, wychowawca mają dostęp do opinii sporządzonych przez psycholgów jeszcze w AŚ ?

Do wglądu owszem. Pisząc "w żadnej postaci" miałam na myśli, że nie dostanie dla siebie kserokopii ani odpisu. Chociaż częściej zapoznaje się skazanego z opinią ustnie. Kwestia rozmijania sie z prawdą jest ocenna. Generalnie adwokat nie ma wglądu do więziennych akt skazanego. To jest dokumentacja wewnętrzna SW i nie ma związku z toczącymi się sprawami. Ale gdyby zwrócił się do dyrektora z prośbą o ich udostępnienie być może uzyskałby zgodę. Zarówno psycholog jak i wychowawca mają dostęp do opinii sporządzonych w innych jednostkach (w tym w AŚ), ponieważ od chwili wejścia na areszt do chwili opuszczenia ZK skazany ma jedne akta w trakcie całego pobytu i tam znajduje się cała jego dokumentacja.

Aha, to już wiem skąd jest ta opinia. Eseczko, domyślam się, że uważasz, że oceniłam mało obiektywnie sporządzoną opinię, ale niestety mam prawo, żeby ją tak oceniać.

Eseczko, jak to dokumentacja więzienna nie ma związku z toczącymi się sprawami :?: Przecież bierze się pod uwagę zachowanie skazanego w ZK. Adwokat nie przyjdzie chyba na posiedzenie nie mając zielonego pojęcia, co też napisał o kliencie psycholog.

czy ktos mógby mi podpowiedziec co musze robić , żeby Mój M. mógłby szybciej wyjść ! poradźcie mi coś bo naprawde nie wiem co w takich sytuacjach się robi ! jakie pisma moge pisac ? cokolwiek. z góry bardzo dziękuje za odp. ! pozdrawiam

Akta skazanego dzielą się na kilka części. W każdej z nich jest co innego. Ta część, w której jest opinia nie ma związku z toczącymi sie sprawami w sensie, że jest ona raczej wyznacznikiem zachowania skazanego podczas pobytu w zakładzie. Tam wychowawca wypowiada się na temat ewentualnych przepustek czy warunkowego i tam komisja penitencjarna podejmuje decyzje. Natomiast sprawy ewidencyjne są w innej części. To rozległy temat i trudno dokładnie wyjaśnić w paru zdaniach.

Ona86, Twój M musi starać się o warunkowe zwolnienie, dobrze sprawować się w ZK, podjąć pracę (o ile to możliwe), starać się o nagrody itd.

Eseczko, czyli do tej pierwszej części adwokat powinien mieć dostęp ?

Nie powinien-ale być może są wyjątki od tej reguły. Ja ich nie znam.

Eseczko, to jest chore. To w jaki sposób ma przygotować się do sprawy ?? Przecież opinia jaką wystawia skazanemu ZK jest bardzo ważna. Przecież adwokat musi wiedzieć na czym stoi. Jesteś tego pewna ??

Nie piszesz do jakiego typu sprawy adwokat ma się przygotować a to jest dość istotne.

Chodzi mi o adwokata, który będzie reprezentował mojego narzeczonego przed Sądem Penitencjarnym w staraniach o warunkowe. W końcu w takim temacie jesteśmy :) Teraz staramy się o warunkowe, psycholog wystawiła bardzo negatywną opinię, która przeczy także jej postępowaniu wobec mojego narzeczonego. Co miesiąc dostaje na jej wniosek nagrodowe widzenia. Poza tym przedstawicielka społeczna (osoba godna zaufania) również rozmawiała z tą psycholog i nie usłyszała na temat mojego narzeczonego złego słowa. Ja również rozmawiałam z nią, rozmumiem, że ze mnie może robić wariatkę, ale nie z osoby, która będzie później sprawować nad skazanym kuratelę społeczną, a na codzień zajmuje się resocjalizacją i to jest nie fair ze strony tych psychologów, że tak postepują. Dlatego zależy nam na kopii tej opinii, jak i uzasadnieniu. Nie wiem czy jest jakaś możliwość odwołania się od tej opinii, ale coś chcemy z tym zrobić. Dlatego pytam o dostęp adwokata do tych rzeczy (opinii i uzasadnienia). Z góry dziękuję.

Moniak-to co teraz napiszę może być przykre ale z tego co wiem rola adwokata w staraniach o uzyskanie warunkowego zwolnienia jest niewielka. Jeśli zdaniem zakładu "proces resocjalizacji powinien nadal odbywać się w warunkacj izolacji więziennej" to jest to dla sądu opinia wiążąca i najważniejsza. Jeśli sąd ma wybierać pomiędzy zdaniem ludzi, w otoczeniu których skazany przebywał przez ostatni czas (czyli administracją zakładu) a opinią adwokata, który nie ma fizycznej możliwości sprawdzenia jak faktycznie dany osadzony funkcjonuje, to jak myślisz-która opinia będzie dla sądu istotniejsza? Ja teraz piszę ogólnie i wiem, że każda sprawa jest inna i indywidualna. Jeśli w Waszej sprawie istotnie są jakieś nieścisłości wtedy skazany powinien je dokładnie opisać w prośbie i przedstawić sądowi podczas posiedzenia. Zadaniem sądu jest te nieścisłości wyjaśnić. Sąd ma wgląd do akt skazanego i widzi to o czym mówisz. Widzi, że zarówno pod negatywną opinią jak i pod wnioskami o udzielenie nagrody widnieje nazwisko tej samej osoby. Ale co ma do tego adwokat? A może są inne przyczyny odmowy, o których nie wiesz? Będę teraz improwizować, ale może: Twój narzeczony miał zalecone na przykład ukończenie cyklu zajęć z zakresu mikroedukacji AA ale ich nie ukończył, może zrobił coś, co pomimo nagród poważnie nadużyło zaufania administracji co do jego osoby, może stało sie coś jeszcze. Ale nadal nie widzę tu miejsca dla adwokata. Kwestia wpz to sprawa między zakładem a sądem. No chyba, że czegoś jeszcze nie zrozumiałam.

Hmm Eseczko, w opinii psycholog napisała, że mój narzeczony ma mało krytyczny stosunek do popełnionych czynów. Ani razu nie rozmawiał z nikim w ZK o popełnionych przestępstwach. Za to wysłał list z przeprosinami (coś na zasadzie pojednania z pokrzywdzonymi). Dlatego nie wiem skąd taka opinia i przypuszczam, że jest to opinia żywcem ściągnięta jeszcze z czasu kiedy mój narzeczony przebywał w AŚ (czyli 1999-2002). Oczywiście jest to dalszy ciąg tej samej sprawy (jedno przestępstwo).
Mój narzeczony sam udzielał się podczas posiedzenia Sądu Penitencjarnego, prostował niektóre fakty, i sędziowie przyznawali mu rację, czyli coś było jednak nie tak.
Piszesz o terapii - owszem koniec terapii przewidziany jest na grudzień (mój narzeczony ma zapewnioną taką samą na wolności). Jednak niezakończona terapia nie miała akurat wpływu na decyzję Sądu.
Czyli adwokat nie może zakwestionować opinii wydanej przez Sąd ? Ewentualnie jakieś zażalenia możemy składać do Sądu (Penitencjarnego ? na kolejnym posiedzeniu?), czy jest jakaś szybsza droga ? Jeżeli następnym razem wystawią mu taką opinię, to wszystko przedłuży się o 6 miesiecy :(
Eseczko mam jeszcze pytanie, czyli wg Ciebie rola adwokata na takim posiedzeniu jest niewielka, czy chodziło Ci tylko o sprawę tej opinii ??

eSeczko , Moniak , przepraszam ze tak wskakuje w temat, ale fakt ze skazany czy adwokat posiadajacy jego pelnomocnictwa nie ma prawa do ksera opini dotyczacej jego samego wydaje mi sie naruszeniem prawa i zalatuje jakas instytucja totalitarna , jaka przeciez wiezienie nie powinno byc :o

Też mam takie odczucia, ale nie wiem czy z Eseczką dobrze się zrozumiałam i może zaszło jakieś nieporozumienie. (czasem nie wyrażam się jasno :))

Chyba postanowienia nie opinii? Bo rozumiem, że masz na myśli decyzję sądu penitencjarnego w sprawie odmowy udzielenia warunkowego zwolnienia? Jesli tak to, jak pisałam wcześniej, możecie się odwołać do sądu apelacyjnego za pośrednictwem tego, którego decyzję skarżycie. I to jest prawidłowa i najszybsza droga. A jeśli sąd apelacyjny podtrzyma decyzję sądu penitencjarnego to faktycznie pozostaje czekać do następnej wokandy. A co do roli adwokata-no cóż, uważam, że nie jest niezbędny i tak na prawdę nie jest w stanie pomóc. Co innego na rozprawach aresztowych. Ale na tych to myślę że to tylko strata jego i Waszego czasu. Nie mówiąc o pieniądzach. I w tym temacie zdania nie zmienię.

Nie, chodzi mi o odwołanie się od tej opini ?? Można ją uznać za jedyną, słuszną i świętą ?? Nie można czegoś z tym zrobić ??

Żebyśmy sie dobrze zrozumiały: jeśli chodzi o opinię psychologa, z którą sie nie zgadzacie to moim zdaniem możecie zrobić następujące rzeczy: poprosić o zrobienie nowej opinii (o konsultację psychologiczną) a na posiedzeniu sądu powiedzieć że Waszym zdaniem opinia jest krzywdząca , ponieważ.........i dołączyć dowody w postaci na przykład tego listu o którym wspominałaś. Zaprzeczy to zawartym w opinii informacjom na Waszą korzyść.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót