Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aneczkagdansk napisał:
to wtedy dyrektor ZK sie odwoluje czy jak to jest.

Jeśli był to wniosek Dyrektora Zakładu Karnego, na ewentualną odmowę warunkowego zwolnienia przysługuje mu zażalenie do Sądu Apelacyjnego w trybie Art. 162 § 3 kkw

Ostatnia edycja:
przedterminowe zwolnienie

witam mam pytanie,mój chłopak odsiaduje wyrok 2 lata z czego sad po wpłaceniu grzywny zmniejszył wyrok o 3 miesiace. Przebywa w zakładzie karnym już od 18 stycznia czy jest sznsa na przedterminowe zwolnienie (nie chodzi mi o przerwe w odbywaniu kary)jezeli tak to jak ma wygladac taki wnioseki jakim paragrafem może uzasadnic składany wniosek ewentualnie jakie warunki ma spełnic aby sad uwzglednił warunkowe zawieszenie kary.Jezeli warunkowe zwolnienie nie skutkowało by to kiedy może wyjsc na wolnosc z wokandy

mam pytanie czy prawda jest ze w czerwcu beda jakies zmiany w przyznawaniu wpz ?
chodzi o to czy prawdziwa informacja jest ze to wychowawca i kierownik zk beda decydowac o wpz dla malych wyrokow do 2 lat?
i skazani nie beda stawac przed sadem?
gdzies tak slyszalam i chce sie upewnic czy to przypadkiem nie kolejna bzdura?
serdecznie dziekuje za odpowiedzi

lusia pierwsze słyszę o czymś takim, znowu jakaś więzienna plotka.

RE: przedterminowe zwolnienie

meryland napisał:
witam mam pytanie,mój chłopak odsiaduje wyrok 2 lata z czego sad po wpłaceniu grzywny zmniejszył wyrok o 3 miesiace. Przebywa w zakładzie karnym już od 18 stycznia czy jest sznsa na przedterminowe zwolnienie (nie chodzi mi o przerwe w odbywaniu kary)jezeli tak to jak ma wygladac taki wnioseki jakim paragrafem może uzasadnic składany wniosek ewentualnie jakie warunki ma spełnic aby sad uwzglednił warunkowe zawieszenie kary.Jezeli warunkowe zwolnienie nie skutkowało by to kiedy może wyjsc na wolnosc z wokandy
Meryland - wiesz, trudno zrozumieć o co Ci tak naprawdę chodzi, bo mieszasz pojęcia - czym innym jest warunkowe zawieszenie kary, a czym innym warunkowe przedterminowe zwolnienie (wpz - w skrócie) - to raz. A dwa - termin wokanda oznacza tyle, co wykaz spraw, które odbędą się w danym dniu, a sprawa jak wiemy może dotyczyć dosłownie wszystkiego. Jednak domyślam się co miałaś na myśli, gdyż w języku osób osadzonych termin wokanda jest używany jako synonim warunkowego przedterminowego zwolnienia - tyle, że Ty nawet i to mylisz, bo pytasz czy jeśli nie dostanie wpz to wyjdzie z wokandy...
Ale tak czy siak - jeśli ma wyrok 2 lata i odsiedział dopiero jakieś 5 miesięcy to jakiej podgrupy klasyfikacyjnej by nie miał, uprawnień do starania się o wpz jeszcze nie nabył.

Lusia - to akurat jest bzdura.

ja mam takie pytanie.. jeżeli zk występuje o wokande i dokumenty sa juz wysłane do sądu, jest wokanda a nie ma skazanego na liście? czego to może być powód? i jeżeli nie ma na tą wokande duzo osób to jest możliwosc ze go dopiszą? odsiaduje wyrok 9 miesięcy i po 6 miesiącach teraz powinna być wokanda.

ramka1991 napisał:
ja mam takie pytanie.. jeżeli zk występuje o wokande i dokumenty sa juz wysłane do sądu, jest wokanda a nie ma skazanego na liście? czego to może być powód? i jeżeli nie ma na tą wokande duzo osób to jest możliwosc ze go dopiszą? odsiaduje wyrok 9 miesięcy i po 6 miesiącach teraz powinna być wokanda.

Fakt, że wysłało się wniosek nie oznacza, że skazany będzie wpisany od razu. Proces rejestracji wniosku i kompletowania dokumentów to dość złożona sprawa (teraz podwójnie za sprawą magicznego systemu "Sędzia 2").

kasia081282 napisał:
Mam pytanie i prosze o pomoc dzis mialam posiedzenie w sprawie warunkowego zwolnienie z odbycia reszty kary moje kary to :
- 20 dni zastepczejnkary pozbawienia wolnsci za grzywne
- 10 miesiecy pozbawienia wolnosci
- 2 lata pozbawienia wolnosci
odbylam w wiezieniu od 03/06/2008 do 17/12/2008
i zostalam wypuszczona na natychmiastowa przerwe w karze z powodow zdrowotnych
przerwa mi jest przedluzana teraz mam kolejna do 17 /12/2010
dzis w sadzie dowiedzialam sie ze nie spelniam kryterium z art 155 kkw
gdyz odbylam 20 dni z zastepczej kary grzywny a z wyroku odbylam 5 miesiecy i 25 dni dlatego wyrok zapadl odmowny nie dostalam zgody na warunkowe zawolnienie z odbycia reszty kary co jeszcze moge zrobic by nie pojsc do ZK czy wyrok laczny cos da w moim przypadku ???
Prosze o odpowiedz a moze sa jeszcze jakies sposoby czy odwolania bym mogla zosatac na wolnosci

WYROK SĄDU NAJWYŻSZEGO Z DNIA 3 KWIETNIA 2006 R. V KK 487/05
Kodeks karny nie przewiduje łączenia kary zasadniczej pozbawienia wolności oraz kary zastępczej pozbawienia wolności.

Rozwiązanie nr 1. Możesz iść do ZK, odsiedzieć resztę wymaganego okresu i wtedy ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie w trybie art. 155 kkw (chronologia w tym wypadku nie ma znaczenia, muszą być spełnione natomiast wszystkie warunki określone w przepisie).

Rozwiązanie nr 2. Na podstawie art Art. 153. § 1 kkw w związku z Art. 150. § 1 kkw możesz ubiegać się o dalszą przerwę w karze pozbawienia wolności - do "ustania przeszkody". Musisz tylko spełniać warunki określone w w/w art.

EDIT:

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł, a mianowicie wniosek o zmianę kolejności wykonywania kar. Jakkolwiek nie jestem pewien, czy można go rozpatrzyć z "wolnej stopy" oraz czy to coś da (gdyż formalnie odbyłaś w całości karę zastępczą). Postaram się udzielić informacji jak tylko do tego dojdę.

Ostatnia edycja:
Proszę o pomoc. Mój przyjaciel po raz pierwszy odsiaduje wyrok 10 miesięcy pozbawienia wolności (siedzi od 23 marca br.), przydzielono mu grupę P2, pracuje, jest grzeczny jak aniołek... Mimo wszystko boi się, że warunkowe zwolnienie po połowie kary go nie obejmie. Starał się o przepustki ale mu odmówiono, bo ponoć trzeba spełnić parę warunków:
a). Opinia z zakładu karnego - jest ok
b). Praca - też ok
c). Opinia z miejsca zamieszkania i komisariatu - i tu już nie jest ok.

I teraz moje pytania...
1. Czy te same podpunkty są brane pod uwagę przy zwolnieniu warunkowym? Czy pomimo odmów na przepustki ma szanse wyjść szybciej?
2. Podobno 8 czerwca weszły jakieś zmiany...
Jakie? Czy dla mojego przyjaciela mają one jakieś znaczenie?
3. Czy można coś zrobić żeby miał większe szanse na zwolnienie po odsiedzeniu połowy kary? Jakieś pisma, warunki,cokolwiek...

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Witam.Mam znajomego, który został skazany na 3, 5 roku odsiadki. Jest obecnie na ZK zamkniętym.Mija mu rok jak tam jest. Skazany był jako nieletni, czy może się starać o wyjście po 1/3 odsiedzenia kary?ponoć miały wejść takie przepisy czy ktoś coś wie na ten temat.Będę wdzięczna za informacje.

A jeśli mój narzeczony jest recydywista teraz siedzi od lutego br. To czy ta nowa ustawa z 8 czerwca w ogóle mu coś pomoże jakie ma szanse na warunkowe zwolnienie co powinien zrobić żeby dostać szybko wokandę proszę o odp(koniec kary ma mieć w październiku 2011)

Wątek jest lekko przydługi lecz wydaje mi się że warto przeczytać. Pozdrawiam

Powyżej znajdował się 16 długich postów wklejonych przez tego użytkownika - to nie ma sensu, proszę umieścić link do miejsca, gdzie można wklejony uprzednio tekst przeczytać - moderator

Jedyny sensowny link jaki mogę podać to swój adres e-mail jeżeli ktoś jest poważnie zainteresowany tematem- Warunkowego zwolnienia. Pozdrawiam

Z przykrością należy się niestety zgodzić z S. Łyżwińsk który powiedział: "Do sądu nie idziemy po sprawiedliwości lecz po wyrok" że żyjemy w państwie bezprawia przekonują się ci którzy trafiają za kraty a w szczególności ich rodziny. Sądy myślą że podejrzany jest żółwiem z wyspy Galapagos i żyje 30 lat więc ferując wyrok dla sądu lata = dni i tak temu co ukradnie z głodu przysłowiową kurę daje 5 lat temu co zdefraudował miliony przysłowiowy biały kołnierzyk lub pedofil o zwyrodnialcach znęcających się nad małymi dziećmi nie wspomnę.

A wiec wszystkie te rozważania dotyczące warunkowych przedterminowych zwolnień funta kłaków w tym kraju są nie warte.

Komunikat prasowy po rozprawie w sprawie niekonstytucyjności niektórych przepisów prawa karnego W dniu 10 lipca 2000 r. odbyła się rozprawa, na której Trybunał Konstytucyjny rozpoznał połączone skargi konstytucyjne Jarosława P. i Gabrieli O. o stwierdzenie niekonstytucyjności niektórych przepisów prawa karnego, w szczególności dotyczących warunkowego przedterminowego zwolnienia.

Oboje skarżący - osoby skazane na podstawie przepisów Kodeksu karnego z 1969 r. - wnieśli o stwierdzenie, że art. 14 pkt 4 ustawy - Przepisy wprowadzające Kodeks karny jest niezgodny z art. 2 Konstytucji RP przez to, że wprowadzając obowiązek stosowania - przy warunkowym zwolnieniu z więzienia - przepisów Kodeksu karnego z 1997 roku zaostrza, w porównaniu z Kodeksem karnym z 1969 roku przesłanki formalne odnoszące się do okresów minimalnych odbytej kary. Zdaniem skazanych pozbawiło to ich nabytego prawa do wcześniejszego ubiegania się o warunkowe zwolnienie, wprowadziło zasadę działania prawa wstecz (art. 42 ust. 1 konstytucji).

Trybunał nie podzielił zdania skarżących i orzekł, że zaskarżony przepis jest zgodny z Konstytucją RP. Wprowadzenie zmian do mechanizmu udzielania zgody na warunkowe przedterminowe zwolnienie nie naruszyło bowiem konstytucyjnie gwarantowanych praw i wolności. SKŁAD ORZEKAJĄCY PODKREŚLIŁ, ŻE WARUNKOWE PRZEDTERMINOWE ZWOLNIENIE NIE JEST PRAWEM KONSTYTUCYJNIE CHRONIONYM, ALE PRZYWILEJEM WARUNKOWO UDZIELANYM PRZEZ SĄD NA PODSTAWIE I W RAMACH USTAWY. SAMO UPŁYNIĘCIE OKRESU, PO KTÓRYM SKAZANY MOŻE SIĘ UBIEGAĆ O PRZEDTERMINOWE ZWOLNIENIE, NIE RODZI PO JEGO STRONIE TAKIEGO ROSZCZENIA. Trybunał zgodził się ze skarżącymi, że istniały inne możliwości do zmiany systemu wyrokowania w takich sprawach, ale przyznał, że rozwiązanie przyjęte przez ustawodawcę nie narusza podstawowych praw i wolności obywatelskich, na co powoływali się skarżący.

Proszę nie pisać wielkimi literami - Y

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Chciałam przedstawic sytuację mojego znajomego! Proszę o pomoc! Jest on obecnie na zwolnieniu warunkowym (do lipca 2011), wyszedł z zakładu karnego w lipcu 2009! Obecnie pracował jako kierowca w firmie transportowej! Była tam taka zasada, że kierowcy spuszczli paliwo z samochodów służbowych! Pewnego dnia kiedy był na bazie z karnistrem, ale pustym spotkał kierownika! Kierownik powiedział żeby nie wracał już do pracy, ale mój znajomy przeciez nie miał paliwa w karnistrze, ani nie zostal przyłapany na wykonywaniu tej czynnosci!Powiedział, zę karnister jest mu potrzeby na zużyty olej w ciężarówce służbowej i idzie wykonac tą czynnośc co jest przeciez obowiązkiem kierowcy! Nie wiem czy grozi mu zwolnienie dyscyplinarne, czy będzie mial jakąs sprawę w sądzie i jakie to ma konsekwencje w jego sytuacji! Martwie się! Był wzywany na komisatiat, w celu przesłuchania! W pracy spisano notatkę służbową, że był to zamiar kradzieży ,ale przeciez nie ma dowodów (tj. paliwa w karnistrze) i pracownicy zeznali że on nie spuszcza paliwa! POMOCY! JAK MOŻE SIĘ TO SKOŃCZYC! JESTEŚCIE WSZYSTKIM CO MAM W TEJ SYTUACJI!!! CZEKAM NA ODP Proszę nie pisać wielkimi literami - Y

Moderator ma racje niestety lecz będąc na warunkowym zwolnieni otrzymanie mandatu za przejście na czerwonym świetle przez przejście dla pieszych jak również zdaniem np. kurator stwierdzi iż masz kontakt z elementem przestępczym może być wnioskiem o odwieszenie warunkowego zwolnienia. Jest to dowolna interpretacja ze strony niedowartościowanego kuratora. Jeżeli trzeba podam przykład z życia wzięty.

Witam

mój facet od 12.2008 odsiaduje wyrok,którego koniec ma 08.2012 tak wiec teraz mija polowa odsiadywanej kary,wiec moze ubiegac sie o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Ma to jakis zwiazek z wokanda??bo nie mial on jeszcze komisji.
Jak wiadomo adwokat kosztuje,dlatego zwracam sie z prosba do was jak moge mu pomoc szybciej z tamtad wyjsc.
Czy taki wniosek wystarczy złożyc do sadu??
Jak powinno wygladac zaswiadczenie o przyjeciu do pracy po opuszczeniu zk??jest na to jakis wzor??
Dodam,ze byl na terapii odwykowej,podjal prace w zk,skonczyl kurs i ogolnie mial pare nagrod,tyle ze jeden z wyrokow byl za pobicie z kradzieza(funkcjonariusza SW).W miedzyczasie zginal jego ojciec i jest w sumie glowa rodziny,nie wiem czy moze to byc tez jakis argument,no ale łapie sie czego moge:) Wiem ze z wokanda to sprawa indywidualna,ale chyba raczej nie ma co sie nastawiac ze po pierwszej go wypuszcza??

niunianiunia napisał:
...1. wiec moze ubiegac sie o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Ma to jakis zwiazek z wokanda??bo nie mial on jeszcze komisji.
2. jak moge mu pomoc szybciej z tamtad wyjsc.
3. Czy taki wniosek wystarczy złożyc do sadu??
4. Jak powinno wygladac zaswiadczenie o przyjeciu do pracy po opuszczeniu zk??jest na to jakis wzor??
1. W języku osadzonych termin wokanda to synonim wpz (nie jest to synonim w rozumieniu definicji synonimu no ale tak się to u nich przyjęło) więc ma to taki związek - inaczej wyjaśnić nie umiem...
2. Jedyne co możesz to pomóc mu napisać wniosek, zebrać jakieś zaświadczenia itp., ale tak to nie da się pomóc nikomu szybciej wyjść.
3. Tak, taki wniosek składa się do sądu
4. Wystarczy jak potencjalny przyszły pracodawca napisze, że zaświadcza, że po opuszczeniu ZK osadzony ... zostanie przyjęty do ..., pieczątka, podpis i tyle.
Wpisz sobie najwyżej w wyszukiwarkę "zaświadczenie o zatrudnieniu wzór", pokaż go przyszłemu pracodawcy i niech to przerobi na czas przyszły jak nie wie sam jak to napisać.

Ostatnia edycja:
Nie ma ogólnego wzoru czegoś co nazywasz: "...zaswiadczenie o przyjeciu do pracy po opuszczeniu zk" jeżeli znalazłaś firmę która jest skłonna zatrudnić Twego faceta po wyjściu z zk to wystarczy jak firma napisze takie pismo (na zasadzie promesy) że po wyjściu faceta z zk jest gotowa go zatrudnić. Może- jeżeli np. właściciel firmy chcący zatrudnić faceta zna go jeszcze z czasów gdy przebywał na wolności napisać kilka "ciepłych" słów itp. itd. Co do Wniosku o przedterminowe warunkowe zwolnienie z odbywania reszty kary- Warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia reszty kary – przesłanki materialne
Skazanego na karę pozbawienia wolności Sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy:
jego postawa,
jego właściwości i warunki osobiste,
sposób życia przed popełnieniem przestępstwa,
okoliczności popełnienia przestępstwa,
zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary
uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności – nie popełni ponownie przestępstwa.
Warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia reszty kary – przesłanki formalne art.78 kk
- skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej ½ (połowy) kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach,
- skazanego – recydywistę /określonego w art. 64 § 1 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu 2/3 (dwóch trzecich) kary – warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku,
- skazanego – multirecydywistę /określonego w art. 64 § 2 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu ¾ (trzech czwartych) kary – warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.

Należy jednak pamiętać iż- Trybunał Konstytucyjny w uzasadnienia postanowienia orzekł: "Skład orzekający podkreślił, że warunkowe przedterminowe zwolnienie nie jest prawem konstytucyjnie chronionym, ale przywilejem warunkowo udzielanym przez sąd na podstawie i w ramach ustawy. Samo upłynięcie okresu, po którym skazany może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie, nie rodzi po jego stronie takiego roszczenia".
Co do samego wniosku składania który poruszyłaś- Kto może złożyć wniosek o warunkowe zwolnienie ?
Wniosek może złożyć:
- skazany,
- obrońca skazanego,
- dyrektor zakładu karnego,
- zawodowy kurator sądowy,
- prokurator.
To by było na tyle- Poczytaj jeszcze na ten temat

dzieki za pomoc.
No wlasnie im wiecej czytam tym mniej wiem,kazdy pisze inaczej i poprostu juz zglupialam,jeden pisze tak,a drugi tak. Zawsze to lepiej zasiegnac info u kogos kto sie na tym zna.
No nie ma wzoru, dlatego spytalam jak powinno takie pismo wygladac i jaka tresc zawierac. Wiem kiedy moze sad zwolnic z odbywania kary,tylko nie koniecznie jest tak w praktyce jesli nawet spelniasz w/w warunki . A co do składania wniosku to jesli ja zloze w jego imieniu to przeciez tez bedzie w porzadku,wiec prosze mnie w blad nie wprowadzac.
Dzieki,pozdrawiam:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót