Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nikt Cie świadomie i celowo nie wprowadza w błąd. Sama twierdzisz iż: "...jeden pisze tak,a drugi tak..." widzisz więc iż są tzw. diwie szkoły Falenicka i Otwocka (to taki żart) a poważnie. Nie ważne jak ważne by pisać papier przyjmie wszystko a oni (sąd) rozpatrzą lub odrzucą. A próbować zawsze trzeba i należy by oni za kratą nie myśleli że są zostawieni sami sobie. Gdyż człowiek jest tyle wart jak długo inni o nim pamiętają.

Arkadiusz Stanislaw Kot napisał:
Nikt Cie świadomie i celowo nie wprowadza w błąd.

Świadomie nie, ale jednak wprowadza.

Warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia reszty kary – przesłanki formalne art.78 kk
- skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej ½ (połowy) kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach,
- skazanego – recydywistę /określonego w art. 64 § 1 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu 2/3 (dwóch trzecich) kary – warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku,
- skazanego – multirecydywistę /określonego w art. 64 § 2 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu ¾ (trzech czwartych) kary – warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.

Artykuł 78 kodeksu karnego został ostatnio zmieniony. Nie ma już ograniczeń "nie wcześniej niż".

Szanowny Moderatorze jeżeli już szukamy bakterii w g***e to dobrze by było gdybyś naprawdę zwrócił uwagę na cały wątek wypowiedzi a nie tradycyjnie na jego części! Mądrzejszy ode mnie to jesteś wątpię jednak byś był od TK który wyraźnie orzekł: "...warunkowe przedterminowe zwolnienie nie jest prawem konstytucyjnie chronionym, ale przywilejem warunkowo udzielanym przez sąd na podstawie i w ramach ustawy. Samo upłynięcie okresu, po którym skazany może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie, nie rodzi po jego stronie takiego roszczenia..." a więc wszystkie zmiany na które tak ochoczo się powołujesz psu na budę się zdadzą. Masz oczywiście prawo nie zgadzać się z postanowieniami TK ale to już inna kwestia. Z tą zmianą art 78 kk to ustawodawca swoje a życie swoje. I cóż z tego że ustawodawca zmienił "nie wcześniej niż" ciekawe dlaczego siedzą jak to mówią: "od dzwona do dzwona" :)

Szanowny Moderatorze jeżeli już szukamy bakterii w g***e to dobrze by było gdybyś naprawdę zwrócił uwagę na cały wątek wypowiedzi a nie tradycyjnie na jego części!

[w tym miejscu znajdowały się dwa zdania, które powinny były być skierowane do cytowanego użytkownika poprzez PM i dlatego zostały skasowane]
Zacytowałeś art. 78 kodeksu karnego - i zacytowałeś go BŁĘDNIE. Błędnie podałeś kiedy skazany może ewentualnie pomyśleć o wpz. Cała reszta się zgadza. Ja sprostowałem błąd!

Ostatnia edycja:
Mój dzwonił do nas że potrzebuje takie zaświadczenie od pracodawcy,załatwiłam je bez problemu i tam jest że " umowa z panem .... wygasa w dniu .... (koniec czerwca) zaświadczam że umowa zostanie przedłużona w pierwszym możliwym terminie."
Czy sądowi to wystarczy? Oczywiście pieczątki i podpisy też są.
Oprócz tego mam przynieść 2 zaśw o ciąży.
Nie wiem jeszcze dokł ale to chyba zieranie świstków do wpz...
Co jeszcze może być potrzebne?Jego matka mówi że powinnam napisać coś o planach ślubnych i kontynuowaniu związku mimo ZK/AŚ ale mi się wydaje przegięciem....

MajaAleksandra napisał:
Jego matka mówi że powinnam napisać coś o planach ślubnych i kontynuowaniu związku mimo ZK/AŚ ale mi się wydaje przegięciem....

Będzie to brane pod uwage przy rozpatrywaniu wniosku wpz, w przeciwieństwie do ciąży.

Maja Aleksandra,To się nazywa poparciem do WPZ....o czym mówi twoja Przyszła teściowa:)

nemeziss napisał:
Maja Aleksandra,To się nazywa poparciem do WPZ....o czym mówi twoja Przyszła teściowa:)

To się nazywa, postawa zgodna z cześcią terści art. 77 kodeksu karnego. Można to nazwać: "dobrze rokującymi planami na przyszłość, co do funkcjonowania skazanego w społeczeństwie"

ja mam trochę podobna sytuacje bo tez cały czas kontynuujemy związek i chcemy w dalszym ciągu i planujemy ślub i mamy roczna córeczkę z tym ze mój jest recydywista czy ja tez mogę napisać podobnie jak Maja Aleksandra? czy oprócz jego i dyrektora zk mogę pisać tez ja i jego mama w sprawie warunkowego zwolnienia, jeśli tak to jak powinno być to napisane( jeżeli chodzi o mnie i o jego mamę)? bardzo proszę o odpowiedz

Mój miał mi na widzeniu dać wzór jakiegoś wniosku o wpz ale nie wiedział że musi mieć pozwolenie na wyniesienie tego więc sama szukam w necie a tu same wnioski skazanych.
I teraz nie wiem, czy to on ma pisać i osobno ja czy jest jakiś sposób że napiszę ja lub jego mama w jego imieniu?
Jak to napisać? Zgodnie ze wzorem ale we własnym imieniu i mówić mu żeby sam też pisał czy jak?

MajaAleksandra napisał:
Mój miał mi na widzeniu dać wzór jakiegoś wniosku o wpz ale nie wiedział że musi mieć pozwolenie na wyniesienie tego więc sama szukam w necie a tu same wnioski skazanych.

http://www.wroclaw.so.gov.pl/downloads/30.doc

MajaAleksandra napisał:
I teraz nie wiem, czy to on ma pisać i osobno ja czy jest jakiś sposób że napiszę ja lub jego mama w jego imieniu?
Jak to napisać? Zgodnie ze wzorem ale we własnym imieniu i mówić mu żeby sam też pisał czy jak?

Wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie może napisać skazany (lub jego obrońca), Prokurator, Kurator zawodowy (Art. 19. § 1 kkw) oraz Dyrektor ZK (Art. 161. § 2 w zw. z art. 19. § 1 kkw) . Jeśli napisze go ktokolwiek inny, zostanie pozostawiony bez rozpoznania.

Wniosek możesz napisać Ty - wypadałoby jednak żeby był napisany w osobie pierwszej. Koniecznie musi być podpisany osobiście przez skazanego lub jego pełnomocnika ustawowego.

Ostatnia edycja:
mam ogromną prośbe by ktoś pomógł mi udzielić informacji dotyczacych mojego narzeczonego. Otóż 12.06.2008 r. aresztowano go. 23.10.2008 dostał wyrok 1,6 m-cy bezwzglednego. Sankcje 4 m-ce i 11 dni zaliczono mu na poczet kary. Odwoływaliśmy się aż do marca 2010 r. Raz odroczono mu na 3 m-ce potem na 6 m-cy. Niestety przy ostatniej sprawie mecenas nie raczył nawet w trerminie złożyc pismo i sędzina nie dała odroczenia. Moj narzeczony stawił się sam do aresztu. Jest tam od 12 kwietnia 2010 czyli ponad 2 m-ce. 1 września mija mu połowa kary. Z tego co wiem 28.07-29.07 ma mieć komisję. Więc mam pytanie czy to jest komisja przedwarunkowa czy o grupę p3? Nadmienię, iz od razu dostał na stawieniu się p2, ma pracę, ma wnioski nagrodowe, ma IPO który mija 1.07, ma pismo z zakladu pracy o dalszym zatrudnieniu po upływie kary, zaświadczenie ze szkoły że kontynuuje nauke na 3 semestrze. W sierpniu mielismy mieć slub ;-( Mam pytanie kiedy mozna pisac pismo o przedterminowe zwolnienie? Dopiero po 1.09? Czy jest coś takiego że po 6 m-cach wyroku przy karze poniżej 2 lat? Rozmawiałam już 3 krotnie z wychowawca, napisałam pismo o przepustki ale to dopiero kwestia lipca wchodzi w grę. Prosze niech mi ktos pomoże w kwestii tego warunkowego, kiedy można pisać prośbę i co to za komisja może byc 28.07? dziekuję

Pełnomocnik ustawowy?
Kto nim może być? Mama czy wybrany adwokat?
Nie mam już widzeń więc sam nie podpisze a mówił że trzeba to złożyć na mies przed połowa.

Też jestem ciekawa jak to ze składaniem wniosku o wpz...czy można złożyć go wcześniej tak aby posiedzenie w sprawie odbyło się krótko po nabyciu uprawnień? Wiadomo, że czasami się trochę czeka na termin i szkoda tego czasu. Mi chodzi głównie o to jak to wygląda w przypadku kiedy ZK występuje z podobnym wnioskiem.

Pełnomocnik ustawowy to zapewne adwokat. Mama raczej nie:)

ellq napisał:
Też jestem ciekawa jak to ze składaniem wniosku o wpz...czy można złożyć go wcześniej tak aby posiedzenie w sprawie odbyło się krótko po nabyciu uprawnień?

Wniosek będzie wpisany na wokandę wtedy, kiedy w Wydziale Penitencjarnym Sądu Okręgowego zakończy się etap jego rejestracji i kompletowania dokumentów. Nie ma sztywnego terminu.

Przykładowe, kompletne akta sprawy o wpz zawierają:

1) Zarządzenie sędziego dot. wpisania wniosku do repertorium i wymaganych dokumentów

2) Wniosek skazanego o warunkowe zwolnienie plus (ewentualnie) załączniki, plus:

a) wniosek o zwolnienie z opłaty - informacja ZK o stanie konta - postanowienie o zwolnieniu od kosztów.

b) potwierdzenie opłaty sądowej (45zł) lub znaczki opłaty sądowej

3) Opinia Zakładu Karnego o skazanym wraz z obliczeniem kar oraz informacja o uprzednich skazaniach (jeśli były)

Ostatnia edycja:
W takim razie Comm kiedy zaczyna się etap jego rejestracji? Po wpłynięciu wniosku? No i ile czasu mniej więcej zajmuje zebranie akt, o których piszesz? Nie ma terminów ale jest życie i pewnie mniej więcej orientujesz się jak to wygląda:)

ellq napisał:
W takim razie Comm kiedy zaczyna się etap jego rejestracji? Po wpłynięciu wniosku? No i ile czasu mniej więcej zajmuje zebranie akt, o których piszesz? Nie ma terminów ale jest życie i pewnie mniej więcej orientujesz się jak to wygląda:)

Rejestracja zaczyna się wtedy, kiedy Sędzia wyda zarządzenie o wpisaniu wniosku do repertorium Kow/wz.

We Wrocławiu rejestracja trwa średnio 1 - 1,5 miesiąca.

Proszę niech mi ktoś odpowie prosto i zwięźle na temat wpz. Tzn. że najpierw musi byc ta komisja przedwokandowa, sprawdzająca dotychczasowe zachowanie i postępy a dopiero po połowie kary można składać pismo o wpz? Czy jest jakiś przepis mówiący o tym że pierwszy raz karani mogą stawać na wokandę po 6 m-cach odbycia kary jeśli kara była do 2 lat? Proszę o odpowiedź

Emilka 28 napisał:
Tzn. że najpierw musi byc ta komisja przedwokandowa, sprawdzająca dotychczasowe zachowanie i postępy a dopiero po połowie kary można składać pismo o wpz?

To, że skazany jest oceniany przed nabyciem uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia nie ma nic do wniosku, który on sam może złożyć (gdyby hipotetycznie administracja "zapomniała" to skazany tak czy owak wniosek może składać). A lepiej starać się o coś, gdy ma się do tego uprawnienia - czyli lepiej składać wniosek tak, by rozpatrywany był wtedy, kiedy skazany ma już uprawnienia.

Emilka 28 napisał:
Czy jest jakiś przepis mówiący o tym że pierwszy raz karani mogą stawać na wokandę po 6 m-cach odbycia kary jeśli kara była do 2 lat?

Nie ma takiego przepisu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót