Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bardzo proszę sobie przeczytać ten temat i temat o przepustkach. Lub kodeks karny wykonawczy oraz kodeks karny - będzie szybciej. Uprawnień do starania się o przepustki i wpz nabywa się w zależności od skazania lub nie w warunkach art. 64 kodeksu karnego.
Swoją drogą "przedwczesne zwolnienie" to porażka sądu - nie uważasz?? Inaczej pisząc - to jest warunkowe przedterminowe zwolnienie. Nie przedwczesne. Choć w niektórych przypadkach okazuje się, ze jednak było przedwczesnym, bo klient wracał na łono SW.

Witam serdecznie,

Przewertowałam niniejszy temat na tyle dokładnie na ile pozwoliła mi jego objętość, jednak natrafiłam bądź na sprzeczne informacje bądź na ich brak. Czy mogłabym prosić o odpowiedź na parę pytań?

Mój brat miał dzisiaj wokandę. Z wnioskiem o wpz wystąpił ZK. Sąd przychylił się do prośby jednak sprzeciwił się prokurator. Prosiłabym zatem o wskazanie terminów na wniesienie sprzeciwu i dalszej procedury postępowania? Tzn:
1. Czy na wniesienie sprzeciwu prokurator ma 7 czy 9 dni?
2. Czy sprzeciw ten może być odrzucony przez Sąd I instancji czy jest już rozpatrywany przez Sąd II-giej? Jakie terminy przysługują w takim wypadku?
3. Czy jeżeli Sąd przychyli się do sprzeciwu prokuratora to czy ZK ma obowiązek wniesienia zażalenia na tego typu decyzję? (informacje taka otrzymałam od brata ale nigdzie niestety jej nie potwierdziłam)

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
1. jesli nie zlozy to wychodzi po 7 dniach a jesli zlozy w ciagu tych 7 dni to sad rozpatruje ale nie wiem ile ma na to czasu
3. moze ale nie ma obowiazku

Witam:!: Chciałabym się dowiedzieć jakie szanse ma mój chłopak na wyjście po połowie kary jeżeli przebywa w OZ w Męckiej Woli( przeniesli go z ZK w Sieradzu).Dostał karę 12m-cy pozbawienia wolności, odwiesili mu wyrok. Za miesiąc mija mu połowa kary i prawdopodobnie będzie miał wokande, dodam,że dobrze się sprawuje..Ma pracę na terenie zakładu ( jest palaczem), nie dostał żadnych kwitów.:?:

Ale z wnioskiem o warunkowe zwolnienie wyszedł Zakład albo on sam bo jesli nie to na wokande nie ma co liczyc.

sylwuchaaaa15, oczywiście że ma szanse i nie ma tu reguły że na warunkowe zwolnienie wychodzą tylko skazani mający poparcie jednostki w której przebywają. Każdy przypadek jest indywidualny.

anthony :rolleyes: nie chodziło mi w mojej wypowiedzi o to,ze szanse mają tylko ci którzy maja poparcie zakładu tylko o to,ze sylwiaaaa15 nie napisała czy ktos w gole wyszedl z wnioskiem np.On sam (skazany)czy Zakład w sprawie warunkwego zwolnienia.Ktos chyba o te zwolnienie musi wystąpić.Jesli nie wystapił ani zakład ani on to na wokande tez nie stanie.

Ostatnia edycja:
z tego co wiem to zakład poinformował go ze 18 grudnia ma wokande, wtedy mija 6 miesięcy ( polowa kary)

No,wiec jeśli zakład go o tym poinformował to zapewne tak będzie i teraz tylko trzeba czekać na rozstrzygnięcie.Ma duże szanse na wyjście ;) po tym co napisałaś.Teraz tylko musicie uzbroić się w cierpliwość.

właśnie się dowiedziałam, że zakład nie chce mu wnieść o wokande, ponieważ komisja jest 29.11 a na 30.11 dostałwezwanie za sprawe z 2006 roku, niestety nie wiem o co ta sprawa, co teram mam zrobić??

Mozna pisac jakies pisma, cos zrobic, zeby wyszedl po tej polowie kary?

moj ma 24 kwietnia komisje i ponoc maja mu dac wystapienie... wych i dyr mu juz to powiedzieli ze jesli nie narozrabia to oni juz go tam nie chca ;) jest na p3, chodzi do pracy (charytatwynie od prawie roku, chodzi do szkoly, dosteje przepustki - ma tez pakiet)
jak zazwyczaj wychodza wokandy? duzo po rzeczywistej polowie kary?

jak sadzicie jakie ma szanse zeby wyjsc z pierwszej?
planowalismy slub na wrzesien i fajnie by bylo gdyby wyszedl, bo jak nie to bedzie trzeba przekladac termin... :(

ja1234 napisał:
jak sadzicie jakie ma szanse zeby wyjsc z pierwszej?

Określić Ci te szanse w procentach, kilogramach czy metrach?
Jak przedstawisz mi JEGO odpowiedź na pytanie: "jaki Pan ma pomysł na życie po wyjściu na wolność" oraz "dlaczego ma Pan otrzymać warunkowe przedterminowe zwolnienie" to może podam szanse w wybranych przez Ciebie jednostkach.
Oczywiście jeszcze kilka odpowiedzi na nie mniej trudne pytania musiałbym usłyszeć ...

a czy mogę pisać jakieś pisma? nie chce czekac, zalezy mi, zeby wyszedl po polowie kary...

sylwuchaaaa15 napisał:
a czy mogę pisać jakieś pisma?

A co niby chcesz w tych pismach pisać?? To akurat on ma udowodnić, że jest ktoś, na kim mu zależy i z kim chce żyć po wyjściu na wolność. Ale skoro ma następną sprawę karną, to ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót