Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hej poradzcie mi bo już nie wiem kto ma racje :( :( :( mojemu H mija połowa kary 6.01.2008r stanął juz na komisji przedwokandowej ZK mu nie wystepuje bo miał jedna nagane i musi wystapic sobie sam .Jego mama wynajeła adwokata i mówi że on sie wszystkim zajmie ale mi on jakoś nie lezy na jednym juz sie zawiodłam moze panikuje ale wole byc ostrozna czy aby napewno my nie musimy skapletowac jakis dokumentów bo słyszałam że sie zdaza że nie ma kapletu dokumetów i będzie klapa i czy jak zadzwonie do sadu to mi powiedza co potrzeba?mój H ma grupe P2 i otwarty program pisze jakieś wypracowania chodzi na j.niem.jest w ZK Koszalin poradzcie coś :help: :help: :help: :help: :help:

Iwona najlepiej bybyło gdyby udalo mu się zakonczyć program przed wokandą o warunkowe dokumenty to poza zlożeniem wniosku to wszystko co może pomuc w wyjściu czyli np zaświadczenie że zostanie przyjety do pracy po opuszeniiu ZK, dobre opinie z ZK ale za to odpowiedzialny jest już ZK
A z braku dokumentów przeważnie przesuwają/odraczają termin wokandy tak bylo w naszym wypadku bo adwokat nie dostarczył potrzebnych dokumentów

No własnie tego się boje że adwokat nie dostarczy wszystkich dokumentów jak dzisiaj byłam u niego i pytałam go go te dokumenty które trzeba dostarczyc to powiedział że wniosek bedzie wysyłał na drugi tydzień a wszystkie dokumenty ma ZK , CZY TO NIE ZA PÓZNO z tym wnioskiem :o czytałam tu też o kuratorze ze musi byc jakas opinia tak właściwie niewiem po co ten adwokat wzioł kupe kasy a ja sie musze zamartwiać o terminy :x :x :x

wywiad kuratorski jest przeważnie robiony zaraz po osadzeniu w ZK ewentulnie na zyczenie ZK, u nas był tylko na poczatku przed warunkowym nie było. A co do terminu składnaia wniosku to wsumie powinnien byc złozony nie wcześniej niż chyba 40 dni przed połowaa kary a za poźno nigdy nie jest szczerze powiem że lepiej żeby wniosek był złożony później niż za wcześniej ponieważ jezeli wokanda obedzie się przed upływem połowy kary wtedy na pewno nie wyjdzie na warunek
Iwona proponuje też jakie dokumenty ma na mysli adwokat z ZK bo mozliwe że są jakieś dodatkowe które ty możesz dołączyć (jak np o pracy, ja też dostarczalam dokumenty że R mam miejsce żeby odbyc terapie alkoholową ale on był na taką zapisany w ZK a nie zdążył jej odbyć przed warunkowym)

Cześć

Ewciaaa to wokanda może odbyc sie przed upływem ? kary?? :what:

ona 86- na wokandę można stawać po upływie 1/2 kary ( jeśli nie jest się recydywistą albo nie siedzi się za udział w zorg grupie przest. albo jeśli skazany nie zrobił sobie z działalności przest źródła dochodu)-po upływie połowy kary można zacząć się strać o warunkowe zwolnienie co nie znaczy, że się je uzyska.
Wokanda może odbyć się przed upływem połowy kary ale w tym wypadku podanie o warunkowe momentalnie zostanie odrzucone.

To jeżeli mojemu T połowa kary mija 04.kwietnia to kiedy może pisać o warunkowe :?: :?: :?:

Marsac tak jak pisała Ewcia

[cytat:3iuerri7]
nie wcześniej niż chyba 40 dni przed połowaa kary a za poźno nigdy nie jest szczerze powiem że lepiej żeby wniosek był złożony później niż za wcześniej ponieważ jezeli wokanda obedzie się przed upływem połowy kary wtedy na pewno nie wyjdzie na warunek
[/cytat:3iuerri7]

Hej dziewczyny mam pytanie -Adwokat chce wysłac pismo o warunkowe zwolnienie po 16 grudnia mój H ma połowe kary 6 01 2008 czy to nie bedzie za pózno boje sie ze to nie dojdzie do stycznia i na liste wpisza go w lutym i ile sad ma na sprawdzenie dokumentów i czy ja mam wziaść wniosek od adwokata i go wysłać czy mu zaufać bo poczta cos długo ida te listy chyba zwariuje od tego myślenia :( :( :(

Iwona 16 12 to niedziela najlepiej żeby wniosek został wysłany w tym tygodzniu, trzeba wziąść pod uwage że swięta w tym roku wypadają w tygodniu a co do tego ile trwa zanim sąd ustali termin wokandy to rózznie bywa zalezy od sądu i od nakładu pracy

z tymi wnioskami o warunkowe przed upływem polowy kary nie spieszyłabym się tak bardzo. Nalezy miec na uwadze,że w przypadku nie udzielenia warunkowego z powodu braku przesłanek formalnych, następny wniosek skazanego może byc przez Sąd rozpatrzony dopiero po upływie 3 miesiecy.
Nie w każdym przypadku Sąd zwraca się o wywiad kuratorski przed udzieleniem warunkowego zwolnienia i wtedy termin posiedzenia wykonawczego może byc ustalony zbyt wczesnie.

[cytat:3mnp1ut1]
następny wniosek skazanego może byc przez Sąd rozpatrzony dopiero po upływie 3 miesiecy.
[/cytat:3mnp1ut1]
Oczywiście ale o tym czy skazany wyjdzie decyduje itak przede wszystkim administracja- wychowawca może złożyć wniosek o warunkowe dla skazanego i tydzień po odrzuceniu wokandy.

wychowawca nie ma uprawnień do składania tego wniosku, jedynie dyrektor zakładu karnego - i tu masz rację - terminy nie obowiazują dyrektora i kuratora zawodowego - wnioski mogą składac w każdym czasie

U nas było tak w 11 sierpnia mijała połowa kary wniosek złożyliśmy jakoś w połowie lipca pierwasz wokanda 6 wrzesnia odroczona z braku dokumentów druga 24 września więc wsumie wszystko trwało ok 2 miesięcy

Zgadzam się z martą 3 mieisące obowiązuja tylko skazanego a zk może wystąpić kiedy chce z wniosekiem nie koniecznie po upływie 3 miesięcy

Ok ale ani dyrektor ani kurator nie wystąpi do Sądu z wnioskiem,jesli w dniu składania wniosku nie są spełnione wszystkie przesłanki - formalne i materialne. Skazany czy jego obrońca mogą taki manewr uczynic wcześniej :)

Witam,moje pytanie jest następujące:czy na wynik wokandy ma wpływ informacja,którą zapewne już sąd dysponuje o tym,że skazany ma jeszcze jakiś wyrok do odwieszenia?A może to jest tak,że wokanda dotyczy ściśle tej sprawy i nie ma wpływu na jej wynik żadna inna okoliczność?

hmmm...Oceanio...jeśli kolejny wyrok jest wprowadzony do wykonania to niewątpliwe będzie miało wpływ na decyzję Sądu co do warunkowego zwolnienia...ale doprawdy wszystko zależy o szczegółów danej sprawy....wszystko zalezy od sędziego :)

Kochani czy przy wyroku 3 miesiące pozbawienia wolności karanego po raz pierwszy z grupą p1 można ubiegać się o przedterminowe warunkowe zwolnienie? A jeżeli można to jakie są szanse jeśli ja jestem w ciąży wysokiego ryzyka potrzebuję stałej opieki drugiej osoby ponieważ muszę ciągle leżeć a mimo to jestem na każdym widzeniu i będę miała dodatkowo założony szew podtrzymujący ciążę czy to jest jakis dodatkowy argument?

przy wyroku 3 miesiące nie mozna się starać o warunkowe zwolnienie

Dziewczyny mam pytanie jakie szanse są na wyjście na warunkowe z pierwszej wokandy :?: :?: :?:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót