Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
różne zależy od wielu warunkow po pierwsze czy ZK występuje czy skazany? Ile zostało do konca wyroku? Jaka ma grupe? Jakie ma opinie? Jaki jest sędzia i w jakim humorze? Jaki prokurator? Sumując trudno powiedzieć dokładnie jakie ma szanse jakieś zawsze ale z tym naprawdę różnie bywa jezeli ZK występuje zawsze są większe jeżeli ma super opinie to tez dobrze wpływa ale szanse zawsze są niektorym się udaje innym nie

Hej :) czy ktoś słyszał że po wejściu do Shengen zmieniają się jakieś przepisy ? :what: (podobno mają wypuszczać po połowie?)czy to znowu ktoś puścił plotkę robiaca nadzieje :x

Mam pytanie, gdzie można dowiedziec się jaki został ustalony termin wokandy?? W Sądzie?Jesli w sądzie to w jakim? Tam gdzie była kiedys sprawa za którą siedzi mój łobuz czy w tym pod który podlega okregowo zakład karny w którym teraz siedzi?
Moj łobuz miał komisje a propo wystapienia o wokande i zakład karny postanowil mu wystapic o ta wokande, ale ja bym chciala juz wiedziec jaka jest data tej wokandy a z wychowawczynia mojego łobuza zupelnie nie mozna sie dogadac, ani on ani ja nie mozemy dojsc z nia do porozumienia, ona wciaz nie ma na nic czasu... Bedę wdzieczna za odp.

[cytat:3r9f1nbt]Zgodnie z art. 77 k.k. skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.[/cytat:3r9f1nbt]

KADI czy osoba nie karana , bez pracy w trudnej sytuacji finansowej i zyciowej lecząca sie na depreje i pobierajaca tylko zasiłek z urzędu pracy i szukająca tej pracy, moze liczyc na warunkowe zwolnienie ??

Nie jest to wykluczone ale bardziej od tego o czym napisałeś zależeć to będzie od charakteru popełnionego przestępstwa, czy sposobu zachowania się podczas odbywania kary. Za jedną z okoliczności wspierających przekonanie o pozytywnej prognozie na przyszłosć uznaje się też perspektywę zatrudnienia na wolności, więc bezrobocie raczej nie pomaga.

KADI chodzi o takie zarzuty:

Art. 258 § 1
Art. 228 § 3
Art. 271 § 3
I inne nie istotne.

Ta osoba nie przyznaje sie i jest obecnie na 3 mc w AŚ, prace straciła w tym roku ponieważ leczy sie na depresje ponad rok i przebywała na L-4 a pracodawca wykorzystał luke w przepisach i prawidłowo zwolnili ją, zreszta przy takich ART. zwolnili by ja i tak.

W AŚ jest grzeczna nikt na nia nie narzeka, jest lubiana itp, na wolnosci ma mnie córke, wnuczke i chcemy pobrac sie zacząć nowe zycie bez problemów itp.

Chodzi o to iz chciałbym jakos wywalczyc dla niej jak najlepiej albo wyrok w zawieszeniu albo uniewinnienie albo zwolnienie z odbycia kary.

P.S Dzieki za porady

Być może warto pomyśleć nad przyzwoitym obrońcą...

Pewno i tak ale nie stać nas pozostaje urzędas i nadzieja w nim a przede wszystkim iz cała sytuacja sie wyjaśni bo moja jak wspomniałem nie przyznaje sie a prok. nic nie ma na nia poza zeznaniami kolesia ktory nigdy jej nie widział i nie wie jak wyglada a tylko ze cos slyszał.

Witajcie mam pytanie czy jeżeli w rozmowie z panem dyrektorem dyrektor powiedział że wystąpi o warunkowe zwolnienie dla mojego męża to czy mój mąż powinien również pisać o takie warunkowe zwolnienie :?: :?: :?:

i ile przed upływem 1/2 kary trzeba złożyć takie dokumenty i gdzie :?: :?:

a i czy za to się płaci :?: :?:

Marsac ja Ci nie odpowiem, bo nie wiem :ooo:

ALE :!: Cieszę się, że wystąpi, to chyba bardzo dobrze :D :D :D

:beer:

[cytat:2pkw4t3q]
i ile przed upływem 1/2 kary trzeba złożyć takie dokumenty i gdzie
[/cytat:2pkw4t3q]
około miesiąca do 40dni przed uplywem połowy kary
[cytat:2pkw4t3q]
a i czy za to się płaci
[/cytat:2pkw4t3q]
60 zł możecie pisać o umożenie kosztów sądowych

A co do tego jeżeli występuje ZK to chyba nie ale niech się wypowiedzą dzieewczyny którym ZK występował o warunkowe

Dziękuje wam bardzo ale prosze o pomoc KADI może ty byś mógł mi pomóc jeszcze w tej sprawie :help: :help: :help: :help: :help:

[cytat="Marsac"]czy jeżeli w rozmowie z panem dyrektorem dyrektor powiedział że wystąpi o warunkowe zwolnienie dla mojego męża to czy mój mąż powinien również pisać o takie warunkowe zwolnienie [/cytat]

Może - nie musi.

[cytat:3aegye0k]i ile przed upływem 1/2 kary trzeba złożyć takie dokumenty i gdzie[/cytat:3aegye0k]

Nie ma tu ścisłych reguł. Trzeba złożyć tak aby Sąd nie odmówił warunku z uwagi na brak upływu połowy kary w momencie orzekania. A składa się do Sądu penitencjarnego. Sądem penitencjarnym (o ile skazanie jest z wyroku sądu powszechnego a nie wojskowego) jest Sąd Okręgowy właściwy dla miejsca przebywania skazanego.

[cytat:3aegye0k]a i czy za to się płaci :?: :?:[/cytat:3aegye0k]

Co do zasady tak - 45 zł - ale można napisać do Sądu o zwolnienie od opłaty, szczególnie jeżeli skazany nie ma środków finansowych do dyspozycji.

Jeśli z wnioskiem o zwolnienie przedterminowe wystepuję zakład karny to nie ponosi sie żadnych opłat sądowych. Zakład 30 dni przed terminem upływu 1/2 kary musi postawic osadzonego przed KOmisją, która własnie zadecyduje czy ewentualnie zakład wystąpi o przedterminowe. Głos ma tam równiez wychowawca osadzonego i jego opinia, które liczą się dość mocno na takowej komisji.
Informacje te są "z zycia wzięte" bo własnie taka sytuacja jest u mojego Misiaczka. Zakład wystąpił mu o przedterminowe, wniosek już jest w Sądzie Okregowym, dokładny termin wokandy w miesiącu lutym będzie wiadomy po 20 stycznia, gdyz własnie wtedy ustalany jest rozkład wokand dla sędziego penitencjarnego. Pozdrawiam cieplutko.
Ps. Dla mnie wychowawca powiedział już 2 miesiące temu, że pewnie zakład wystąpi mu o wokande bo zostało mu bardzo mało do odsiadki, więc proces resocjalizacji już się własciwie zakonczy w momencie upływu połowy kary. Zrobiono tak jak powiedział, ale wiem, ze czesto to co mówią mija się póżniej z tym co robia. Powodzenia

Hej! Moglibyście podpowiedzieć mi jakie zaświadczenia najlepiej zebrać do posiedzenia o warunkowe przedterminowe zwolnienie?
1. Zaświadczenie o zatrudnieniu skazanego na wolności.
2. Opinia kuratora zawodowego.
Coś jeszcze?

Marta....to zależy :ok: Nasz wniosek o warunkowe składa się z ok. 30-35 stron... :D Możesz np załączyć opinię z poprzedniej pracy...bo rozumiem, że ta, którą podejmie teraz to będzie nowa praca, tak ??

Ja np do naszego wniosku dołączyłam "moje poparcie", niby to nic specjalnego nie znaczy, ale nic nie kosztuje, a zawsze lepiej wygląda :ok:

Twój nie ma żadnej terapii ????

Opinię z poprzednich prac miał dobrą- ok załączę.
Terapię miał na samym początkou- niby antynarkotykowa ale była antylkoholowa i kazali mu sobie wyorażać, że to co innego, poza tym nie był uzależniony- no ale chodził sobie i to 2 razy... :D w razie czego, więc ma już zaliczoną...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót