Jeśli z wnioskiem o zwolnienie przedterminowe wystepuję zakład karny to nie ponosi sie żadnych opłat sądowych. Zakład 30 dni przed terminem upływu 1/2 kary musi postawic osadzonego przed KOmisją, która własnie zadecyduje czy ewentualnie zakład wystąpi o przedterminowe. Głos ma tam równiez wychowawca osadzonego i jego opinia, które liczą się dość mocno na takowej komisji.
Informacje te są "z zycia wzięte" bo własnie taka sytuacja jest u mojego Misiaczka. Zakład wystąpił mu o przedterminowe, wniosek już jest w Sądzie Okregowym, dokładny termin wokandy w miesiącu lutym będzie wiadomy po 20 stycznia, gdyz własnie wtedy ustalany jest rozkład wokand dla sędziego penitencjarnego. Pozdrawiam cieplutko.
Ps. Dla mnie wychowawca powiedział już 2 miesiące temu, że pewnie zakład wystąpi mu o wokande bo zostało mu bardzo mało do odsiadki, więc proces resocjalizacji już się własciwie zakonczy w momencie upływu połowy kary. Zrobiono tak jak powiedział, ale wiem, ze czesto to co mówią mija się póżniej z tym co robia. Powodzenia