Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Doraa napisał:
Obecnie od 6.12.2010r przebywa w zakładzie karnym w Poznaniu, ma 1 rok odsiadki. [...] Czy jest szansa, żeby wyszedł po 3 miesiącach?

Nie. W tym wypadku, jeśli nie jest recydywistą, może się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie po połowie orzeczonej kary. ;) Ponadto argumenty jakie przytoczyłaś:

Doraa napisał:
ze względu na trudną sytuacje rodzinną tzn jest jedynym żywicielem rodziny i ma dziecko na utrzymaniu

...nie mają znaczenia przy rozstrzyganiu sprawy o warunkowe zwolnienie. Mają znaczenie przy rozstrzyganiu o przerwę w karze.

Ostatnia edycja:
Doraa napisał:
Czy jest szansa, żeby wyszedł po 3 miesiącach?
Może dostać przerwę w karze, po której będzie musiał wrócić do ZK. O warunkowe zwolnienie (o ile jest pierwszy raz karany) może się starać po połowie kary.

Doraa napisał:
Na 6.06.2011r ma już wyznaczony termin wokandy
To nie jest termin wokandy. To jest termin od kiedy będzie mógł się ubiegać o warunkowe przedterminowe zwolnienie.
Aby Sąd wyznaczył termin posiedzenia, najpierw skazany musi złożyć wniosek o udzielenie wpz

quest user, ubiegłes mnie ;)

polowa kary mija i skazany jest wystawiany na komisje penitenciarna o wystapienie i od komisji zalerzy czy dostanie wystapienie czy nie jesli nie dostanie to sam musi pisac a jak dostanie to niczym sie nie przejmuje wystapienia zazwyczaj opuszczaja zk w 99,9 % wiec spoko i jeszce warznym aspektem jest czy ktos reprezentuje podsubkulture wiezienna czy nie

Witam was:) to rozumiem ze o warunkowe zwolnienie osadzony może starc sie po odbyciu połowy kary tak??

to tak czy nie?? Forg mozesz jasniej odpowiedziec. mój partner ma wsumie 7 lat gdzie kazda z kar nie przekracza 3lat i nie sa to kary jescze złaczone gdyz czeka na odpowiedz sadu to po jakim czasie moze sie starac o takie warunkowe zwolnienie??

Ostatnia edycja:
Umiesz czytać? Tak LUB nie.
Nie będę po raz kolejny pisał o tym kiedy nabywa się uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia. Poczytaj ten temat, użyj wyszukiwarki, lub przewertuj kodeks karny. I kodeks karny wykonawczy.

Pati19031988 napisał:
to tak czy nie?? Forg mozesz jasniej odpowiedziec. mój partner ma wsumie 7 lat gdzie kazda z kar nie przekracza 3lat i nie sa to kary jescze złaczone gdyz czeka na odpowiedz sadu to po jakim czasie moze sie starac o takie warunkowe zwolnienie??

O warunkowe przedterminowe zwolnienie mogą starać się:
-pierwszy raz karani po odbyciu połowy kary lub sumy kar (co najmniej)
-art.64 par.1- przestępcy powrotni- po odbyciu dwóch trzecich kary
- art.64 par.2- recydywa- po odbyciu co najmniej trzech czwartych kary
-skazani na 25 lat- po 15 latach
-skazani na dożywocie- po 25 latach

Jednakże sąd w orzeczeniu może określić inny termin warunkowego przedterminowego zwolnienia- musi to być jednakże określone w wyroku.

dziekuje Bandzior za odpowiedz teraz duzo mi to pomogło:) to nic trudno jak naarzie to nie mam o czym marzyć by mój partner był przy mnie chociaz przez jakis czas:( po porodzie i pomógł mi w wychowywaniu dziecka:(

Gdzie znaję "konkretnie" napisane pismo o WZ??????????

Jest taki ROWNIEŻ (jak ten) przyklejony temat "poradnik dla więźniów ...." Wystarczy kliknąć. I tam jest konkretny wniosek. Ale po co się rozglądać po forum?

Ja się zastanawiam, po co te przyklejone tematy, jak i tak nikt nic nie czyta?

Wiem, że o warunkowe zwolnienie może wystąpić kurator, a czy kurator może np poprzec wniosek o wpz jeśli np zakład karny z takowym wystąpi?

Kurator może wyrazić swoją opinię odnośnie funkcjonowania skazanego na wolności oraz ewentualnie jego perspektyw na wolności po opuszczeniu zk.
Poparcie w dosłownym tego słowa znaczeniu to tak chyba nie bardzo - no bo skąd kurator wie, jak skazany funkcjonował w zk i "co mu w głowie siedzi"?

Może rzeczywiście źle się wyraziłam chodziło mi o coś w stylu opinii, że np był przykładnym mężem, ojcem, obywatelem itp.

grafryb napisał:
był przykładnym mężem, ojcem, obywatelem itp.

No tak bez rozpędzania się :-) Wszak popełnił przestępstwo za które został skazany, więc pozwól, że wzorce obywatelskich postaw jednak będziemy definiować nieco inaczej. Ok?
Poza tym jak najbardziej kurator "ma glos", który jest ważnym głosem.

Skoro chcesz drążyć - ojciec łamiący prawo to akurat w tym elemencie też nie jest wzór. A nie można chyba wzoru dzielić na jakieś cząstki?

Akurat w momencie popełnienia przestępstwa nie był ojcem,ale to przecież nie ma znaczenia. Prawda? Dla Ciebie każdy kto trafił do zk jest przekreślony.
Szkoda gadać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót