Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Proszę mi powiedzieć, jak to jest w zakładzie karnym w Medyce z warunkowym zwolnieniem ...

A i jeszcze chciałabym zapytać czy w zakładzie karnym w Moszczańcu jest łatwo o warunkowe zwolnienie ??? :) Bardzo proszę o szybką odpowiedz ...:)

ewelina00510 napisał:
Proszę mi powiedzieć, jak to jest w zakładzie karnym w Medyce z warunkowym zwolnieniem ...

ewelina00510 napisał:
A i jeszcze chciałabym zapytać czy w zakładzie karnym w Moszczańcu jest łatwo o warunkowe zwolnienie ??? :) Bardzo proszę o szybką odpowiedz ...:)

Dlaczego myślisz, że warunkowe zwolnienie opiera się o zasady podobne do loterii lotto? Art. 78 i 77 kk mówi m.in o postawie/zachowaniu/warunkach osobistych/sposobie życia... skazanego a nie miejsca, w jakim On przebywa. Zatem nawet w raju niebieskim nie dostanie warunkowego zwolnienia, jak jego prognoza nie będzie taka, jaka być powinna :)

Ostatnia edycja:
Mój siedział w Medyce. Warunkowe zwolnienie przysługuje tam jak w każdym innym ZK typu półotwartego. Jeżeli spełnia wszystkie warunki takie jak opisał wyżej guest user to jest duże prawdopodobieństwo iż otrzyma warunkowe zwolnienie. Natomiast wpz nie otrzymuje się z zależności od ZK, w którym się przebywa. To wszystko jest oparte o przepisy :) Mogę Cię pocieszyć, że mój dostał warunkowe za pierwszym razem w Medyce. ZK samo wystąpiło o to i się udało...

Również ja mam pytanie. Mój wyszedł na warunkowe zwolnienie końcem paździerika. Wrócił do nałogu jakim jest palenie marihuany. Już po tygodniu były na niego skargi do sądu od rodziny. Dostał kuratora, który jest niekompetentny do swoich zadań, ale mniejsza z tym. W marcu ma rozprawę o odwołanie warunkowego. W Tym czasie 2 razy znaleziono przy nim narkotyki. Obecnie przebywa w zamkniętym ośrodku terapii uzależnień. Wyrok, za który odbywał karę nie był związany z narkotykami. Czy sąd odwoła mu warunkowe na podstawie przestępstwa, które popełnił czy jest możliwość, że uchyli się od tego biorąc pod uwagę, to iż podjął nieprzymusowe leczenie?

luizjanna napisał:
Mój siedział w Medyce. Warunkowe zwolnienie przysługuje tam jak w każdym innym ZK typu półotwartego.

Warunkowe zwolnienie nie jest uzależnione od typu zakładu karnego.

luizjanna napisał:
Czy sąd odwoła mu warunkowe na podstawie przestępstwa, które popełnił czy jest możliwość, że uchyli się od tego biorąc pod uwagę, to iż podjął nieprzymusowe leczenie?

No pokazał, gdzie ma prawo, jak je lekceważy, zatem ... Wystarczy przeczytać artykuł 160 kodeksu karnego wykonawczego.

Ostatnio na forum w którymś wątku napisałam że mój S dostał papierek o wymeldowanie. Ktoś mi powiedział że może mieć problem o pzw i o przepustki. Jak to z tym jest ? Czy wystarczy jakieś zaświadczenie że po wyjściu na warunkowe będzie mógł sie od razu zameldować np u mnie albo u matki ?

andziula My mieliśmy podobny problem tylko,że nam się kończył meldunek tymczasowy.Proponuję Ci zameldowac go u siebie lub jego mamy na tymczasowo bo sędzia może zlecić sprawdzenie osadzonego np:przeprowadzi wywiad środowiskowy w miejscu zamieszkania,może odwiedzić was kurator także lepiej być przygotowanym.

a można go zameldować tymczasowo skoro on już jest w AŚ jako skazany ?
bo on już był zameldowany u matki i nie wiem czy można go tam jeszcze raz zameldować ? Bo jego matka nie ma nic przeciwko ale czy urzędowo tak można ? Bo u mnie to ciężko byłoby go zameldować, mieszkam z ojcem i nie wiem czy by sie zgodził.

Ostatnia edycja:
ja mam problem z zameldowaniem brata który jest w aś jako skazany powiedziano nam ze fizycznie jest w aś i zameldowany być w domu nie moze

no właśnie, ale matka mojego S była dziś w urzędzie. Urzędniczka powiedziała że powinno wystarczyć zaświadczenie że w razie przepustek i warunkowego zwolnienia to przyjmie go do domu.

o to dzięki za podpowiedz bo naprawdę od pół roku chodzę i nic...i wtedy jak będzie miał takie zaświadczenie to go zameldują?

andziula a czy w waszym urzędzie wydawane są tego typu zaświadczenia bo pierwszy raz się z tym spotykam... Siostra mojego G zameldowała go bez problemu na tymczasowo i pani nie miała problemu czy przebywa fizycznie czy nie.No ale wiecie sami jak jest w polsce wszystko zależy od chęci urzędnika

dokładnie w urzędach same nie znają prawa i wszystko opiera się na humorze urzędnika
gola21 a czy miała jego dowód tożsamości czy nie?

ja jestem na początku tej wędrówki. mija tydzień od wstawienia się, ale wszyscy latamy i pytamy bo martwimy się bo warunkowe to jednak trochę czasu, a wyjść przykładowo pół roku wcześniej to różnica. Tak samo jeśli chodzi o trudności z przepustkami z powodu braku zameldowania.

Chyba rodzina sama wypisuje takie pismo, bo `nadgorliwa` urzędniczka dała już papiery na ponowne zameldowanie po jego wyjściu, a innych nie dała, więc myśle że nasza kwestia jak napiszemy takie zaświadczenie.

nitka nie mieliśmy jego dowodu pani urzędniczka załatwiła nas od ręki zaświadczenie wysłałyśmy do aś.

andziula powiem Ci tak nam się kończyło zameldowanie więc je przedłużyliśmy.Nie słyszałam o taki kwitku od urzędnika i że nie można odmówić zameldowania,wydaje mi się że właściciel lokalu ma prawo zameldować kogo chce w swoim domu.Zadzwoń może do innego miasta do urzędu i spytaj jak oni załatwiają takie sprawy,jeśli trafisz na miłą urzędniczkę to porozmawiaj z nią na jakie artykuł możesz się powołac u siebie.Uwierzcie mi że są jeszcze ludzie w tych urzędach:)Powodzenia dziewczyny:)

Ja wiem że w przypadku wymeldowania było potrzebne pismo od osadzonego (wysyłane pocztą).Może i w przypadku zameldowania jest potrzebny jakiś wniosek tego typu,zamiast dowodu osobistego.

No tak ale u nas wszystko już jest w toku, urzędniczka powiedziała matce mojego S że ktoś (nie może udzielić informacji jej kto to był) zgłosił że nie mieszka 3 miesiące w miejscu zameldowania stąd wszczęto proces tego całego wymeldowania. Stwierdziła że dla jego dobra będzie jak sie wymelduje a jak wróci zamelduje sie z powrotem. Bo będą wywiady po rodzinach, sąsiadach itd a tak to sprawa zostanie umożona jeśli się wymelduje.

Kate586, a nie jest potrzebny numer i seria dowodu czasem jeśli chodzi o zameldowanie ?

Z tym wymeldowaniem to był jakiś specjalny wniosek który musiał wypełnić skazany i tam musiał być podpis wychowawcy jeszcze i pieczątka zakładu w którym był.Imyśle że numer dowodu też musiał być,bo same imie i nazwisko to chyba niewystarczające.

andziula pamiętaj tylko że brak meldunku działa w dwie strony.Przy przepustkach czy warunku sprawdzają czy osadzony ma gdzie wracać. Czasem zdarza się,że nie zdążysz na czas dostarczyć wszelkich dokumentów.Przeanalizuj wszystko dokładnie.Nie zawsze potrzebny jest wywiad środowiskowy niektóry sędzia bazuje na tym pierwszym i tyle,dużo zależy też od sąsiadów jeśli mieliby nagadać czegoś niemiłego to może faktycznie najlepszym wyjściem jest wymeldowanie.

gola21 dlatego myślimy o ponownym zameldowaniu chociażby tymczasowym albo o tym zaświadczeniu jeśli wystarczy. najlepiej będzie jeśli spyta sie dokładnie wychowawcy, ale najpierw ja muszę mu wszystko wytłumaczyć na widzeniu albo jak zadzwoni.. a z tym nie wymeldowaniem to same problemy, jakby miał składać zeznania czemu nie przebywał w miejscu zamieszkania to co miałby powiedzieć ? :(

Kate586 ja właśnie czytałam że musi być nr i seria dowodu :( a on nie posiada bo mu połamali do końca w AŚ i musiał iść na policje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót