Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
andziula może powiedzieć że mieszkał z toba na wynajmie obojętnie może powiedzieć że mieszkał z Tobą w twoim mieszkaniu bo u jego mamy nie było warunków:)

Kate poszukaj w jakiś dokumentach skazanego jeśli miał jakieś ubezpieczenie,kredyt ;)

w tym problem że był poszukiwany i szukali go u matki i u mnie ;/

O kurcze.Hm ale jak mojemu dowód stracił ważność właśnie jak przebywał w AŚ (wtedy jeszcze) to podobno była możliwość wyrobienia nowego dowodu tam-pewnie oni jakoś to załatwiają.Nie wyrobił tego dowodu tam co prawda,ale podobno można było.Ale w waszym przypadku czas pewnie działa na niekorzyść,a wyrobienie dowodu trochę trwa.To nie wiem może numer i seria paszportu.A może zapytać gdzieś w jakimś urzędzie co robić w przypadku braku dokumentu.Może napiszcie mimo wszystko ten wniosek (bez numeru dokumentu),a jak to nic nie da,to wtedy trzeba będzie jakoś inaczej kombinować.

Albo faktycznie numer i serie dowodu wziąć z jakichś dokumentów( ubezpieczenie,kredyt),ale nie wiem czy tak można bo w sumie to przecież ten dowód już "nie istnieje".No nie wiem sama...

Kate proponuje wybrać się do urzędu poprosić o pomoc w rozwiązaniu sprawy albo zadzwonić do innego miasta zobaczyć jak oni rozwiążą tę sprawę. Dla mnie jest dziwne że odmówiono mu meldunku bo jest w zakładzie karnym spróbuj Kate może uda się obejść biurokrację:)
Nie rozumiem też dlaczego dowód został zniszczony twojemu lubemu,to że stracił ważność nie upoważnia do jego zniszczenia!!!!!Moja propozycja jest taka idź do urzędu porozmawiaj o tym meldunku tymczasowym przecież jego dane tam oni mają tzn nr dowodu i serię.A Ty w międzyczasie weź druk do lubego lub sama wypełnij go o nowy dowód i już.:)

Ostatnia edycja:
dowód pewnie wyrobi jak będzie już po komisji bo póki co jest jeszcze na przejściówce. Ale na początek chyba wyrobi sobie dowód bez meldunku

w ustawie o ewiedncji ludności i dowodach osobistych
Art. 37. 1. W dowodzie osobistym zamieszcza się:
1) nazwisko i imię (imiona) oraz imiona rodziców i nazwisko rodowe,
2) datę i miejsce urodzenia,
3) adres miejsca zameldowania na pobyt stały, a w razie jego braku -
zameldowania na pobyt czasowy trwający ponad dwa miesiące; w przypadku
braku zameldowania na pobyt stały albo pobyt czasowy trwający ponad dwa
miesiące, danych o adresie nie zamieszcza się

to jak będzie chciał się zameldować tymczasowo to będzie mieć dowód z serią i nr dowodu ale bez adresu :) a jak urzędnicy nie będą chcieli go zameldować to pozostaje nam zaświadczenie matki że go przyjmie na przepustki i na przedterminowe zwolnienie.

andziula to może niech powie że miał taka pracę że jeździł po polsce czy świecie:)no kurde nie wiem co mam poradzić

moim zdaniem najlepiej dla niego będzie jak nie będzie kombinować i wymyślać. Skoro można go później tymczasowo zameldować albo wypisać mu zaświadczenie i to starczy to chyba lepiej tak to załatwić :) najważniejsze żeby mógł pójść na warunkowe i miał przepustki, a jakim sposobem to już obojętnie :)

mam jeszcze takie pytanie, czy każda osoba która trawią drugi raz do więzienia idzie na recydywe i dopiero po 3/4 wyroku może sie starać o wokande ?

Miejmy nadzieję że zameldują,myśle że to zależy na kogo trafisz z tym meldunkiem.Różni ludzie są.Dla mnie też jest dziwna odmowa meldunku (przecież każdy jakiś powinien mieć).To niech wyrobi ten dowód bez meldunku,we wniosku poda numer i serie dowodu i może wtedy sie uda :)

Ktoś kto trafia DRUGI raz do więzienia to warunkowe zwolnienie może mieć po 2/3,a recydywista wielokrotny to ten który trafia do więzienia juz po raz KTÓRYŚ i wtedy warunkowe zwolnienie należy mu się po 3/4 kary.

podstawowa (jednokrotna, recydywa specjalna zwykła) - zachodzi gdy sprawca skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności popełnia w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary umyślne przestępstwo podobne do przestępstwa, za które już był skazany; uregulowana w art. 64 § k.k.;

Nie wiem dokładnie za co mój S był pierwszy raz skazany ale wydaje mi sie że to nie było nic podobnego do czynu za który teraz był skazany.

andziula jak uważasz zróbcie tak żeby dla was było dobrze:)Jeśli chodzi o Twoje pytania to jest tak że nawet trafiając pierwszy raz do więzienia można wyjśc po 3/4 wyroku,jeśli ktoś trafia drugi raz to już jest recydywa ale wszystko zależy od zarzutów po ilu może wyjść powiem Ci tak że po połowie kary można pisać o zwolnienie warunkowe mogą rozpatrzeć albo odrzucić szansa jest zawsze 50/50:) a ten który trafia piąty raz to już multirecydywa:)
andziula powiem Ci że wszystko zależy od sędziego i zakładu do którego trafi czy zakwalifikują go jako recydywę jednokrotną czy już specjalną

pamiętam że opowiadał mi że jak był pierwszy raz to na celi miał gościa który szedł już 2 raz do więzienia i oboje byli na p2, więc się gubię już :(

nie pozostaje mi nic tylko czekać do komisji, wtedy chyba wszystko będzie jasne. tylko kiedy się dowiem ? dopiero w piątek na widzeniu, bo nawet nie wiem kiedy mu przyznadzą telefony ;/

pamiętam ,że jak mój trafił do ZK to telefony miał już w tym samym dniu co dostał wyrok ale co ZK to inny obyczaj

Mogło tak być co nie znaczy że on nie może wyjść po połowie wyroku.Nie ma co się łamać andziula trzeba być dobrej myśli:)Jeśli mogę zapytać jaką macie komisję?Jeśli nie możesz się doczekać to napisz list do niego:)

mój G tez jest na zamkniętym i dzwoni 3 razy dziennie po 20 minut zależy od kolejki a ta komisja to na podgrupę a dlaczego chce odmówić pracy?

gola21 napisał:
tak naprawdę oni są tam zależy od kogoś przy zwolnieniu od sędziego przepustka sędziego i tak w koło a sędzia jak ma dobry humor to udzieli zwolnienia coś o tym wiem:(

Jak nie ma dobrego humoru, a skazanemu będzie się warunkowe zwolnienie należało, to też mu je udzieli. :ok:

Nie powinno się usprawiedliwiać odmowy udzielenia warunkowego zwolnienia wszystkim innym tylko nie motywacją skazanego. Odmowa warunkowego zwolnienia to dla skazanego wskazówka, że gdzieś jest coś, czego nie zrobił dostatecznie aby na nie zasłużyć. Humor sędziego nie ma tu nic do rzeczy i jest takim samym mitem, ja te krażące o uprawnieniach do warunkowego zwolnienia.

Ostatnia edycja:
taaa jasnee nie wiem na jakim Ty świecie żyjesz?wszystko zależy od sędziego jak on ze chce ma w nosie czy się należy czy nie

gola21 napisał:
taaa jasnee nie wiem na jakim Ty świecie żyjesz?wszystko zależy od sędziego jak on ze chce ma w nosie czy się należy czy nie
I z tym się zgodzę, bo taka jest prawda, takie są fakty i tak to się ma do praktyki. A teoria to już swoja drogą idzie. :confused::confused:

endorfinalna napisał:
I z tym się zgodzę, bo taka jest prawda, takie są fakty i tak to się ma do praktyki

A skąd możesz wiedzieć, jakie są fakty? Na podstawie, że ktoś Ci powiedział? ("Tata, a Marcin powiedział że jego tata powiedział") W zasadzie to, co mówisz to też taka teoria - imo - zupełnie błędna. :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót