WELMAX odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku niespelniona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

Moi rodzice też dali się namówić na pościel Welmax. Odstąpienie od umowy już wysłałem. Natomiast mam pytanie co do zwrotu towaru. Czy mogę go im po prostu dostarczyć do siedziby swoim prywatnym samochodem w imieniu mojej mamy czy ona też musi być obecna. Czy może być sytuacja że nie wpuszczą mnie do swojego biura albo po prostu nie przyjmą towaru?

Witam serdecznie.
Mój ojciec wpakował się w podobną sytuację z firmą welmax. Po zapoznaniu się z poradami na tym wątku postanowiłam pomóc mu w odstąpieniu od umowy, jednak pojawił się problem. Podpisując umowę mój ojciec poświadczył otrzymanie paragonu zakupu jednak faktycznie takiego nie otrzymał proszę o poradę czy w takiej sytuacji jest szansa na odstąpienie od umowy??? czy wcześniej czy później sytuacja spali na panewce z powodu braku paragonu? Jedynym dokumentem poświadczającym zakup jest umowa sprzedaży. Z góry dziękuję za pomoc.

Nomnes, bardzo dziękuję za odpowiedź. Jesteś pewien? nawet w dalszym procesie bo zapewne będą stwarzać problemy. Osiwieje chyba przez ten cudowny zakup:/

Dziękuje bardzo:) w takim razie nie składam broni.

Jeżeli dobrze zrozumiałam to w przypadku umowy zawieranej poza lokalem przedsiębiorcy odnośnie odstąpienia od umowy kredytowej stosuje się przepis ustawy z dni 2 marca 2000 r odnośnie niektórych praw konsumentów (...) z rozdziału 2 art. 13 odnośnie umowy zawieranej na odległość. Czyli w przypadku obu tych rodzajów umów stosuje się przepis odnośnie umowy zawieranej na odległość? ze względu na brak określenia tej sytuacji w przypadku umowy zawieranej poza lokalem przedsiębiorcy? Dobrze rozumiem?

Odstąpienie od umowy na odległość, to nie to samo co odstąpienie od umowy poza lokalem przedsiębiorstwa. Art. 13 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów odnosi się TYLKO do umów zawartych na odległość.

Witam
Mam bardzo duży problem mój tata zauroczony prezentacją i losowaniem na pokazie firmy Welmax zakupił pościel i odkurzacz. Po uświadomieniu mu wszystkiego zdecydowaliśmy o tym aby odstąpić od umowy tylko teraz zaczęły się schody, ponieważ pan prezenter cały czas mówił na pokazie że można oddać towar niestety po konsultacji z biurem Welmax w Poznaniu, który odesłał nas do przedstawiciela z którym byłą zawarta umowa. Przedstawiciel powołuje się na punkt 15 umowy który brzmi "Kupującemu nie przysługuje prawo do odstąpienia od niniejszej umowy w szczególności w przypadku sprzedaży towarów o właściwościach lub niestandardowych parametrach określonych ściśle przez kupującego lub ściśle związanego z jego osobą" ponadto przedstawiciel twierdzi że zwrot może nastąpić w wypadku zakupu towaru w siedzibie firmy w Poznaniu, gdy towar jest zakupiony poza nią i w promocji to już nie można go zwrócić. Zatem jak to wszystko się ma do możliwości zwrotu w ciągu 10 dni od daty zakupu. Proszę o poradę gdyż jak wiadomo czas ucieka , czy w ogóle jest możliwość odkręcenia tego wszystkiego. Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Rozumiem czyli pismo o odstąpieniu od umowy można wysłać a adres firmy Welmax i to jak najszybciej. Tylko teraz problem jest zw zwrotem Towaru bo przedstawiciel twierdził, ze nie można oddać towaru w siedzibie firmy. Dodam jeszcze, że zakup został dokonany na raty. Czyli z prawa konsumenta wynika, ze jak najszybciej pisać odstąpienie od umowy i wysłać za potwierdzeniem odbioru. Towar myślałem aby oddać osobiście w Poznaniu. Bardzo proszę o szczegóły postępowania w takiej sytuacji, ponieważ pierwszy raz mam styczność z takim czymś wcześniej omijałem takie prezentacje dlatego taka moja troszkę niepewność w działaniu.

Pozdrawiam

Przedstawiciel kłamie.

Jak odstępować od umowy podałem tu w pkt. 2.4. z tym ze ty odstępujesz "od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa" postępuj analogicznie.

Moja mama miała dokładnie identyczną sytuację. Łachmaniarze ciągle wydzwaniali i straszyli ją telefonicznie, że nie może odstąpić od umowy, że będzie płaciła karne odsetki etc.

Wysłałem, więc pismo z odstąpieniem od umowy, wcześniej byłem u powiatowego rzecznika konsumentów.Poprosiłem o to, aby na tym piśmie przybiła jakąś pieczęć. W piśmie zażądałem także odstąpienia od kredytu konsumenckiego. Później w ciągu 14 dni od wysłania za potwierdzeniem odbioru, odesłałem im towar. Przedtem dla pewności zrobiłem kilka zdjęć oraz pakowałem pościel w obecności świadka.

W ciągu kilku dni od zwrotu otrzymałem pismo o "anulowaniu" umowy ;)

Ok dziękuję za cenne informacje jutro zaczynam działać i jak najszybciej to wyprostować i zakończyć ten bałagan.

Dziękuję i pozdrawiam

Tak mam adres sprzedawcy a towar odwiozę osobiście do Poznania.

Zatem na ten adres dostarczasz i odstąpienie i towar. Możesz wysłać, najważniejsze żeby zrobić to osobno, a odstąpienie wysłać poleconym ZPO.

Powrót