WELMAX odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku niespelniona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam wszystkich sprawa z welmaxem zakończona w piątek wysłałem odstąpienie od umowy a dziś odwiozłem towar aby nie było żadnych nieporozumień w tym temacie. Otrzymałem pismo o zwrocie towaru i anulowaniu umowy. Bardzo dziękuję za porady.
Pozdrawiam

Witam serdecznie,
Moja mama była wczoraj na cudownym spotkaniu tylko dla emerytów poprowadzonym przez firmę WELMAX i wszystko by było ok gdyby po powrocie nie wtargała do domu pudeł z kompletem garnków za kilka tys!!!Dzisiaj jak już opadła cała euforia jest płacz i rwanie włosów z głowy ja sie z tej umowy wykręcić i tu prośba do wszystkich by pomogli mi i mojej mamie.sprawa wygląda tak, że mamy umowę sprzedaży podpisaną wczoraj i paragon na zakup towaru.Garnki są wzięte na raty w Żaglu.Cena do zapłaty wynosi 3900 ale po przeliczeniu 36 rat po 139,36 okazuje się tragedia!Towar wydany w całości i zabrany przez mamę do domu.Dodam, że nie poinformowano mamy o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni(chociaż mówi, że cos podpisywała nie czytając!!!MÓJ BOŻE!!)Teraz moje pytanie;
Jaki dokument trzeba wypełnić czy
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa
czy
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość
Rozumiem, że za potwierdzeniem odbioru oczywiście.Czy muszę takie samo pismo wysłać do banku udzielającego kredyt?I ostatnia sprawa kiedy muszę odesłać nieszczęsne garnki:(bo musze to zrobić kurierem).Czy dopiero jak dostanę jakąś informację z Welmaxa czy razem z oświadczeniem?Bardzo proszę o pomoc.

extremo2 napisał:
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa
extremo2 napisał:
Czy muszę takie samo pismo wysłać do banku udzielającego kredyt?
Nie, ale warto to zrobić.

Osobno pismo odstąpienia nadać, i osobno garnki.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź:) Mam nadzieje, że wszystko się uda:)

Odstąpienie od umowy- informacje http://www.uokik.gov.pl/faq_umowy_zawierane_na_odleglosc.php#faq1257
formularz- http://www.uokik.gov.pl/wzory_pism.php
W praktyce to powinno być pismo- podpisz się, wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa”. To samo dodatkowo wyślij mailem opisując, swoje stanowisko jeśli sprzedawca chce się kłócić szybciej mu wyjaśnisz mailem, że nie ma racji. Na zwrócenie towaru na własny koszt masz 14 dni, wyślij go oddzielną przesyłką rejestrowaną. Fotografuj stan towaru przed odesłaniem, aby nie odpowiadać za uszkodzenia powstałe z winy firmy kurierskiej, lub sprzedawcy.

Mirr napisał:
Na zwrócenie towaru na własny koszt masz 14 dni

Niekoniecznie. Rozumiem, że w umowie nie ma informacji o prawie do odstąpienia od umowy, a więc nie ma również informacji na temat tego jak konsuemnt ma postapić z towarem w przypadku wykonania tego prawa. Jeśli tak jest, to ma zastosowanie art. 454 k.c. z którego treści jednoznacznie wynika, że świadczenie niepieniężne powinno być spełnione w miejscu zamieszkania dłużnika (dług odbiorczy). Dłuznikiem jest konsument, dlatego można wysłać sprzedawcy pismo z odstapieniem od umowy i informacją, że garnki są do odbioru u konsuemnta, a termin odbioru należy uzgodnić wykonując telefon (podać adres i telefon)

Ostatnia edycja:
Jeżeli miejsce spełnienia świadczenia nie jest oznaczone ani nie wynika z właściwości zobowiązania,
a wynika, z ustawy. Ustawa i jej zapisy nie przestają obowiązywać w przypadku braku udzielenia wymaganych przez nią informacji.

Właściwość zobowiązania = zakup konsumencki poza lokalem przedsiębiorcy, co wiąże się z Art. 2. 3. Ustawy o ochronie niektórych praw....

Przykro mi ale nie rozumiem tego co napisałeś i czego to ma dowodzić

To napiszcie mi czy mam odsyłać ten towar kurierem czy oni go sami odbiorą i czy ewentualnie mam czekać na jakieś pismo z ich strony i dopiero wysłać?
Czy powinnam do nich zadzwonić i powiedzieć o odstąpieniu od umowy??

Dziękuję bardzo:)
Pytałam tez wcześniej czy powinnam poinformować bank o rezygnacji z kredytu i napisano mi, że mogę ale nie muszę ale chyba wolę to zrobić dla świętego spokoju swojego i mojej mamy tylko na jakim piśmie mam im to wysłać?
przepraszam za te wszystkie pytania ale jestem w tym temacie kompletnie zielona i pewnie gdyby nie mama dalej by tak było....

To jeszcze raz :)
1. Odstapienie jest skuteczne również wobec umowy z bankiem, ale lepiej powiadomić bank pisemnie - ale jedynie dla porządku.
2. Jeśli w umowie nie ma informacji na temat tego co zrobić z garnkami po odstąpieniu od umowy (np, że konsuemnta ma garnki odesłac na swój koszt na adres ... itd) to nie trzeba ich wysyłać - sprzedawca musi garnki odebrac na swój koszt. Należy powiadomić sprzedawce, że garnki są do odbioru pod adresem ...., a termin uzgodnic telefonicznie lub emailem.

PS na przyszłość polecam też dla rodziców lekturę: http://www.uokik.gov.pl/publikacje.php?news_page=3

Ostatnia edycja:
To jutro zaczynam całą procedurę i mam nadzieję, że pomyślnie się zakończy:)
Napiszę jak się z tym uporam.Dzięki wszystkim:)

extremo2 napisał:
To napiszcie mi czy mam odsyłać ten towar
Tak, masz odesłać.

cedwah napisał:
Przykro mi ale nie rozumiem tego co napisałeś i czego to ma dowodzić
cedwah napisał:
2. Jeśli w umowie nie ma informacji na temat tego co zrobić z garnkami po odstąpieniu od umowy (np, że konsuemnta ma garnki odesłac na swój koszt na adres ... itd) to nie trzeba ich wysyłać
Przeczy temu Art. 2. 3. Ustawy o ochronie niektórych praw. Teraz rozumiesz?

Treść umowy nie ma znaczenia jeśli zapis nadrzędny (w tym wypadku ustawa) stanowi w jaki sposób należy postąpić. Dodam, że ustawa nie sankcjonuje w żaden sposób braku spełnienie obowiązku poinformowania kupującego o jego prawach i nie unieważnia wspomnianego Art. 2. 3.

PS
Teraz piszesz "musi odebrać" a wcześniej pisałeś "niekoniecznie". Albo jedno albo drugie...

wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie,

1. przeczytaj cały #66 ze zrozumieniem i nie cytuj wyrwanych z kontekstu wyrazów.
2. zapoznaj się z terminem "dług odbiorczy" i art. 454 kc

Ale dlaczego uważasz, że wprowadzam zamieszanie, skoro sam to robisz?
Dlaczego piszesz "zamieszania", a nie że "jestem w błędzie"?

1) przeczytałem

cedwah napisał:
a więc nie ma również informacji na temat tego jak konsuemnt ma postapić z towarem w przypadku wykonania tego prawa. Jeśli tak jest, to ma zastosowanie art. 454 k.c
Skąd wniosek, że brak zapisu jak postąpić, powoduje działanie art. 454 kc?
Ustawa wskazuje jasno: po odstąpieniu strony mają obowiązek zwrócić to co świadczyły.
Ustawa nie mówi, co jeśli nie ma podanych informacji na temat tego jak konsument ma postąpić w przypadku odstąpienia, że traci moc art. 2.3., który wskazuje konieczność "zwrotu" a nie "oddania".

2) przeczytałem art. 454 kc i:
a) mówi on, że jeśli "miejsce świadczenia nie wynika ze zobowiązania". A miejsce świadczenia wynika ze zobowiązania, bo to jest ono określone przez ustawę
b) § 2 tegoż artykułu przeczy temu co piszesz, bo mamy do czynienia z przedsiębiorcą.

cedwah napisał:
Niekoniecznie. Rozumiem, że w umowie nie ma informacji o prawie do odstąpienia od umowy, a więc nie ma również informacji na temat tego jak konsuemnt ma postapić z towarem w przypadku wykonania tego prawa. Jeśli tak jest, to ma zastosowanie art. 454 k.c. z którego treści jednoznacznie wynika, że świadczenie niepieniężne powinno być spełnione w miejscu zamieszkania dłużnika (dług odbiorczy). Dłuznikiem jest konsument, dlatego można wysłać sprzedawcy pismo z odstapieniem od umowy i informacją, że garnki są do odbioru u konsuemnta, a termin odbioru należy uzgodnić wykonując telefon (podać adres i telefon)

Rozumiem, że analogicznie należy postąpić w przypadku odstąpienia od umowy sprzedaży zawartej na odległość - poinformować sprzedawcę, że ma sobie odebrać towar od konsumenta. Tylko dlaczego nigdy do tej pory tak właśnie nie doradzałeś pytającym? Zawsze pisałeś, że należy odesłać towar...

A wracając do sedna - moim zdaniem kodeksowa właściwość zobowiązania jest określona i wynika z użytego w ustawie sformułowania ulega zwrotowi, a zatem to na konsumencie spoczywa obowiązek dostarczenia towaru sprzedawcy.

Powrót