S
saguaroo
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 33
Gobolek napisał:sąd zasądził w moim przypadku 600zł za klauzulę, nie więcej!.
nie bardzo wiem tylko czy mam płacić TB czy nie, jeden wyrok miałam odczytany (ale nie jestem pewna czy było tam na ten temat czy nie, liczyłam że dostanę pisemnie i na spokojnie się z nim zapoznam)
mnie to się wydaje, że jak sąd uznał roszczenia z pozwu co do obarczenia kosztami zastępstwa procesowego pozwanego to pewnie ta cała pożalsięboże kancelaria przyśle wezwanie do zapłaty
Uwaga! Kolejna kancelaria próbuje wyłudzić pieniądze: Oto treść maila:
"Szanowni Państwo,
Niniejszym informuję, iż zamierzam napisać pozew o uznanie za niedozwolone postanowień umownych stosowanych we wzorcu zamieszczonym na Waszej stronie WWW.
Jeśli chcecie Państwo powziąć wiadomość, które ze stosowanych przez Was zapisów zostały zakwestionowane - proszę o dobrowolną wpłatę kwoty 360 złotych na podany niżej rachunek bankowy.
Jednocześnie uprzejmie proszę aby odnośnych pytań nie kierować do mojej Kancelarii ponieważ z góry zapowiadam, iż nie będę na nie odpowiadał albowiem nie jest moim zadaniem udzielać Państwu porad prawnych w tym zakresie.
wiadomosc jest wysyłana z trashmaila: xxx
Stosowanie zapisów wpisanych do rejestru jest czynem ściganym przez UOKiK jako rażące naruszanie zbiorowych interesów konsumentów, co skutkuje dużymi kosztami dla przedsiębiorców. Zatem konsekwencje mogą być jeszcze dotkliwsze, jeżeli UOKiK zdecyduje się wymierzyć przewidziane prawem kary. Nawet nieumyślne stosowanie przez przedsiębiorcę praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów zagrożone jest karą pieniężną wymierzaną przez prezesa UOKiK w wysokości do 10% przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary na podstawie przepisu art. 106 ustawy o okik. Ponadto karę tą prezes UOKiK może nałożyć również na przedsiębiorcę, który już zaprzestał stosowania niedozwolonych postanowień wzorca umowy - art. 11 ustawy o okik.
Zapłaty proszę dokonać na rachunek bankowy:
Nazwa: xxxx
Nr rachunku: 22 17 XXXXXXXXXXXX (numer usuwam)
Tytułem: Audyt klauzul niedozwolonych"
To jest po pierwsze SPAM, a po drugie jawna próba wyłudzenia.
W jakiej formie i gdzie powinienem złożyć skargę na tą kancelarię?
Ostatnią edycję dokonał moderator: