Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Do Asfodel - możesz przytoczyć jak napisać odpowiedź na pozew aby wykorzystać "odrzucenie z powodu braku zdolności sądowej".

matterso co do postu #816
Przepis prawny:
http://forumprawne.org/prawa-konsum...entow-oraz-o-odpowiedzialnosci-za-szkode.html Art. 9.
[Konieczne informacje]
1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o:

IMO możesz traktować to jako zaproszenie do negocjacji, a info wymagane prawnie wysłać mailem najpóźniej w chwili złożenia konsumentowi propozycji zawarcia umowy nie masz wtedy regulaminu sprzedaży ogólnodostępnego na stronie.
Ale to tylko moja opinia.

Ostatnia edycja:
Czy mogę więc na stronie regulaminu napisać "że nie stosujemy wzorców ani umów adhezyjnych i nie posługujemy się wzorcem, a umowy są zawierane na zasadach wynikających z obowiązujących przepisów prawa"
Możesz, ale zamieszczając to zaprzeczasz temu, co jest w tym postanowieniu zawarte.

matterso napisał:
Do Asfodel - możesz przytoczyć jak napisać odpowiedź na pozew aby wykorzystać "odrzucenie z powodu braku zdolności sądowej".

W momencie pisania odpowiedzi nie wiedzieliśmy o tym, że stowarzyszenia zwykłe nie mają zdolności sądowej i nie napisaliśmy o tym. Sąd odrzucił pozwy z własnej inicjatywy.

Gdzieś wcześniej w tym wątku jest napisane, który punkt KPC się zmienił, poszukaj sobie.

Rejestr stowarzyszeń jest dostępny on-line, sprawdź czy jest tam stowarzyszenie które cię pozwało, jeśli go nie ma to znaczy, że pozwało cię stowarzyszenie zwykłe, od maja zeszłego roku nie mające zdolności sądowej.

Leen napisał:
Dobra wiadomość dla pozwanych przez Clarity- sąd odrzuca pozwy od nich ze względu na brak osobowości prawnej i zdolności sądowej Clarity jako stowarzyszenia zwykłego - sprawdzone :). Koniecznie używajcie tego argumentu w odpowiedzi na pozew.
A co w przypadku kiedy odpowiedzi udzieliłem już wcześniej i mam już termin. ? (sąd sam nie odrzucił)
Pozew złożony w czerwcu.

Ostatnia edycja:
Brak zdolności sądowej można podnieść w każdym etapie postępowania. Sąd powinien zresztą takie rzeczy brać pod uwagę z urzędu.

Colder napisał:
Brak zdolności sądowej można podnieść w każdym etapie postępowania. Sąd powinien zresztą takie rzeczy brać pod uwagę z urzędu.
Powinien ale nie bierze jak widać bo termin dostałem w marcu 2013 a pozew był z czerwca 2012. Jako że Clarity jest stowarzyszeniem zwykłym jak wnioskuję po wypowiedziach, to powinienem dostać umorzenie a nie termin. I jak tu być mądrym skoro sąd sam nie wie co robi .....

Witam. Proszę o pomoc, nie znalazłem nigdzie czy: "Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu." taki zapis na głównej stronie sklepu w stopce stanowi klauzulę niedozwoloną?

Rejestr stowarzyszeń jest dostępny on-line, sprawdź czy jest tam stowarzyszenie które cię pozwało, jeśli go nie ma to znaczy, że pozwało cię stowarzyszenie zwykłe, od maja zeszłego roku nie mające zdolności sądowej.

A co jeśli pozew został złożony wcześniej?

Nic się nie dzieje, pozew rozpatrywany jest na starych zasadach.

Mam problem i prosiłabym o podpowiedź, czy mam się martwić.
W grudniu 2012 dostałam e-mail od rzekomego Stowarzyszenia Patronus, że mój sklep internetowy stosuje klauzule niedozwolone w regulaminie, więc złożą pozew do sądu, chyba że im zapłacę za ugodę. W grudniu również zamknęliśmy sklep, ponieważ nie przynosił oczekiwanych dochodów, a i sama domena jest własnością kogoś innego teraz. Dziś dostałam ponownego mejla, że wniosą pozew, jeśli nie zapłacę za ugodę. I teraz pytanie - mam się martwić, mimo że sklep już nie działa?
Proszę, nie zlinczujcie mnie, jeśli problem ponawiam, bo i tak jestem strasznie zdenerwowana...

Moja rada nie polegała na tym, aby Pani przekopiowała w sposób automatyczny takie samo pytanie, tylko była to moja sugestia dot. możliwości zapoznania się już z zawartą tutaj treścią. Odpowiedź Pani już na nie tutaj znajdzie. W ciągu 6 m/c od zaprzestania stosowania klauzuli niedozwolonej można wystąpić z pozwem.

Czy faktycznie została zamknięta działalność gospodarcza, czy tylko sklep on-line został zamknięty? TO na kogo jest domena nie ma znaczenia.

I jeszcze raz... proszę wczytaj się w cały temat.

Linee - możesz być pozywana jeszcze przez 6 m-cy od momentu usunięcia wątpliwych elementów regulaminu - jako że nie zamknęłaś działalności ani nie zbankrutowałaś. Zacznij może od sprawdzenia czy Stowarzyszenie Patronus w ogóle istnieje i może kogoś pozywać.

tak, istnieje, wpis do rejestru stowarzyszeń 23.01.2013 r., czyli pierwsze pismo od nich dostałam, zanim byli stowarzyszeniem oficjalnie; czy to coś zmienia?

Liczy się nie pierwsze pismo, ale moment wniesienia pozwu do Sądu. Jest wszystko opisane w artykule linkowanym wyżej.

Co to znaczy "sklep został zamknięty"? Od grudnia nie prowadzisz działalności gospodarczej?

Działalność jest, tylko sklep internetowy był jednym z jej tzw. pionów - firma działa jeszcze w kilku branżach.

Tak więc zamknięcie "sklepu internetowego" nic nie zmieni w ocenie liczenia terminu do wniesienia powództwa.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót