M
matterso
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Do Asfodel - możesz przytoczyć jak napisać odpowiedź na pozew aby wykorzystać "odrzucenie z powodu braku zdolności sądowej".
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
http://forumprawne.org/prawa-konsum...entow-oraz-o-odpowiedzialnosci-za-szkode.html Art. 9.
[Konieczne informacje]
1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o:Możesz, ale zamieszczając to zaprzeczasz temu, co jest w tym postanowieniu zawarte.Czy mogę więc na stronie regulaminu napisać "że nie stosujemy wzorców ani umów adhezyjnych i nie posługujemy się wzorcem, a umowy są zawierane na zasadach wynikających z obowiązujących przepisów prawa"
matterso napisał:Do Asfodel - możesz przytoczyć jak napisać odpowiedź na pozew aby wykorzystać "odrzucenie z powodu braku zdolności sądowej".
A co w przypadku kiedy odpowiedzi udzieliłem już wcześniej i mam już termin. ? (sąd sam nie odrzucił)Leen napisał:Dobra wiadomość dla pozwanych przez Clarity- sąd odrzuca pozwy od nich ze względu na brak osobowości prawnej i zdolności sądowej Clarity jako stowarzyszenia zwykłego - sprawdzone. Koniecznie używajcie tego argumentu w odpowiedzi na pozew.
Powinien ale nie bierze jak widać bo termin dostałem w marcu 2013 a pozew był z czerwca 2012. Jako że Clarity jest stowarzyszeniem zwykłym jak wnioskuję po wypowiedziach, to powinienem dostać umorzenie a nie termin. I jak tu być mądrym skoro sąd sam nie wie co robi .....Colder napisał:Brak zdolności sądowej można podnieść w każdym etapie postępowania. Sąd powinien zresztą takie rzeczy brać pod uwagę z urzędu.
Rejestr stowarzyszeń jest dostępny on-line, sprawdź czy jest tam stowarzyszenie które cię pozwało, jeśli go nie ma to znaczy, że pozwało cię stowarzyszenie zwykłe, od maja zeszłego roku nie mające zdolności sądowej.
Colder napisał:Nic się nie dzieje, pozew rozpatrywany jest na starych zasadach.
Aby nie przedłużać to odsyłam do opisu tej sytuacji w sprawie braku zdolności sądowej Executio Iuris i Clarity - O stowarzyszeniach zwykłych i ich zdolności sądowej | Konsument w sieciA od kiedy są nowe zasady ? Od jakiej daty ?