Regulamin sklepu internetowego a pozew do sądu od stowarzyszenia Libertasw
Witam
Nie wiem czy w dobrym dziale wrzuciłam wątek ale pisze tutaj pierwszy raz więc wybaczcie. Mianowicie mam taki problem.Otrzymałam e-maila od fundacji Libertas (treść poniżej), Nawet dokładnie go nie przeczytałam bo myślałam że to spam po miesiącu otrzymuje pozew do sądu w sprawie błędnego zapisu w regulaminie mojego sklepu internetowego z powództwa właśnie tego stowarzyszenia. Zadzwoniłam do nich tłumacząc się że wyrzuciłam tego e-maila nie czytając nie miałam świadomości że popełniłam błąd w zapisie regulaminu. Pan stwierdził ze możliwa jest ugoda ok to sie zgodziłam ale za tą ugodę na ich konto muszę zapłacić 500zł. Zastanawiam się czy to stowarzyszenie działa w ramach prawa gdy po jednym wysłanym e-mailu i braku odpowiedzi na niego wystosowali pozew do sądu?? Jest to niesamowite w naszym kraju że każdy każdego może pozwać a ta osoba nawet o tym nie wie. Nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić czy zgodzić się na tą ugodę ?? Nie wiem czy to nie jest zwykłe naciąganie ludzi przez to stowarzyszenie??? Jeśli ktoś może mi pomóc to bardzo proszę o odp.
Pozdrawiam A.MAłysa
STOWARZYSZENIE KONSUMENTÓW LIBERTAS
Szanowni Państwo,
Stowarzyszenie działa na rzecz ochrony Konsumentów co wynika z jego statutu kształtującego zakres możliwości poruszania się w obrocie prawnym (jednocześnie go ograniczając) a pomoc świadczona Konsumentom wypełnia się m.in. poprzez kontrolę regulaminów czy wzorców umów które są zamieszczane na stronach internetowych jako element wiążący Konsumenta w umowie. Dlatego nasze zadanie sprowadza się jedynie do poinformowania Przedsiębiorcy o fakcie możliwości występowania w jego regulaminie zapisów mogących wypełniać znamiona niedozwolonych postanowień umownych. Stowarzyszenie Konsumentów Libertas w dniu 06 marca 2013 roku odwiedziło stronę internetową
Sklep Online - FanDrew Producent Wyrob?w z drewna - Powered by BST i zapoznało się zarówno z ofertami jak i z Regulaminem.
Na podstawie analizy regulaminu, Stowarzyszenie dostrzegło zapisy które mogą kształtować prawa i obowiązki Konsumentów w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami i rażąco naruszać ich interesy. Postanowienia zawierające podobne treści, niejednokrotnie były już podważane i uznawane przez sąd za postanowienia niedozwolone, a ich wykorzystywanie było zakazywane. W celu kontroli regulaminowych zapisów odsyłamy do rejestru klauzul niedozwolonych prowadzonych przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Prosimy o zaprzestanie stosowania wadliwego regulaminu w zapisy które nie powinny być wykorzystywane w obrocie z konsumentem.
W związku z zaistniałą sytuacją zalecamy, aby Firma przeanalizowała pod kątem prawnym regulamin, o zapisy mogące osłabić pozycję konsumenta jako strony w umowach. Jednocześnie przypominamy, że na tym etapie rola Stowarzyszenia sprowadza się do wcześniejszego poinformowania Przedsiębiorcy, który powinien dokonać samodzielnego usunięcia wadliwych zapisów lub skorzystać z pomocy profesjonalnych podmiotów. Informacja od Stowarzyszenia ma uświadomić Przedsiębiorcy jego nie wiedzę w stosowaniu wadliwych zapisów w swym regulaminie.
Z prowadzeniem działalności gospodarczej wiąże się nie tylko ryzyko gospodarcze ale również i prawne. Zatem każdy Przedsiębiorca we własnym zakresie jest zobowiązany do prowadzenia swej Firmy według wymogów prawnych. Nie możemy wtrącać się ingerując w regulamin Firmy który jest indywidualnym zbiorem zapisów kształtujących stosunki cywilnoprawne z podmiotami korzystającymi z oferowanych usług.
Upoważnienie do kontroli regulaminów wynika m.in. ze statutu Stowarzyszenia które zostało zarejestrowane do sądu a więc prawnie skontrolowane przez powołane do tego podmioty. Nie prowadzimy w ramach Stowarzyszenia działalności gospodarczej i idee które są wypełniane dokonują się jedynie w formie wolontariatu.
Nie interesuje Nas to w jaki sposób Firma usuwa niedozwolone zapisy oraz komu zleca analizę regulaminu pod kątem prawnym. Z naszej strony nigdy nie wypływa sugestia wymuszająca na Firmie konieczności zlecenia Nam bądź podmiotowi przez Nas rekomendowanemu analizy regulaminu, gdyż jak o tym pisałem powyżej Stowarzyszenie nie ma charakteru zarobkowego i tym się nie zajmuje.
Od tego momentu powinna zostać wyłączona przesłanka obronna o braku wiedzy i świadomości stosowania wadliwego regulaminu. Prosimy o dokonanie zmian w regulaminie w ciągu 10 dni od powyższej informacji. Termin 10 dniowy, nie wynika z przepisów prawa i jest jedynie indywidualnie określonym czasem na podjęcie przez Przedsiębiorcę jakichkolwiek kroków mogących zmierzać do wyeliminowania niewłaściwych zapisów z regulaminu.
Zaznaczam również, że powyższa wiadomość nie ma rygoru prawnie wiążącego dla Przedsiębiorcy i tylko od niego zależy to czy zwróci uwagę na prośbę ze strony Stowarzyszenia i podejmie jakiekolwiek kroki.