Mam jeszcze jedno pytanie, nie związane z tematem głównym ale rowniez o moim tacie.
tata miał kartę kredytową w Getin banku data jej zawarcia 2008-04-11. osobiscie tą kartę spłacałem co do złotówki tyle ile było na wezwaniu do zapłaty.
W dniu 2013-10-29 r. Bank zawarł z easyDEBT Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty umowę przelewu wierzytelności, cedując na jego rzecz całość praw i obowiązków wynikających z Umowy zawartej przez stronę pozwaną z wierzycielem pierwotnym.
Oczywiście nie zapłaciłem 70 zl bo tyle niby brakowało to easydebt skierował sprawę do esądu 28 stycznia 2015 roku.
10.02.2015 roku esąd postanowił przekazać sprawę do Sąd Rejonowy dla Krakowa-Podgórza w Krakowie.
Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty. W elektronicznym postępowaniu upominawczym ocena roszczeń powoda następuje wyłącznie na podstawie pozwu (jego żądania i uzasadnienia), zaś dowody nie są do pozwu dołączane.
W związku z tym uzasadnienie pozwu musi być szczególnie starannie redagowane, aby wyjaśnić referendarzowi sądowemu (sądowi) wszelkie ważkie kwestie dla sprawy, których to okoliczności nie jest w stanie zweryfikować. Jeżeli istnieją w tej mierze wątpliwości, referendarz sądowy (sąd) w elektronicznym postępowaniu upominawczym ma prawo do stwierdzenia braku podstaw do wydania nakazu zapłaty, które to wątpliwości można rozwiązać w dalszym postępowaniu na podstawie dołączonych do pozwu dowodów. Sytuacja taka ma miejsce w niniejszym postępowaniu. Powód nie podał bowiem okresu (daty od-do), kwoty (kwot) oraz wysokości stopy procentowej, według której zostały obliczone odsetki. Powyższe okoliczności są istotne nie tylko ze względu na ewentualną konieczność ustalenia w przyszłości granic powagi rzeczy osądzonej czy częściowego zaspokojenia wierzyciela. Niedostatki pozwu w tym zakresie pozbawiają bowiem pozwanego możliwości skontrolowania zasadności żądania pozwu w świetle zawartej umowy (art. 499 pkt 2 k.p.c. w zw. z art. 505[28] k.p.c.).
Pytanie jest takie : gdyby ponownie straszyli wezwaniami i sądem to czy jest dług przedawniony ?