wezwanie od firmy BEST

• Autor wątku Autor wątku djmcmarco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djmcmarco

Stały bywalec
Odpowiedzi
452
Witam
Mój tata ma problemy finansowe.

Był kredyt w banku BPH w 2003 roku , sprawa była w sądzie ale została umorzona , w tej chwili nie pamiętam z jakiego powodu i w jakim to było roku.

Potem była cisza az odezwała się jakiś czas temu firma BPS windykacja , spłacaliśmy ( bez podpisania ugody ) po ok 100 zł miesięcznie.

dzisiaj się okazało, że dług został sprzedany do firmy BEST . było do spłaty w BPS ok 5 tyś zł a już jest ok 8 tyś zł. List od BEST przyszedł poleconym.

co można zrobić ?

Najpierw zastanowić się, dlaczego zostało umorzone i w jakim roku... I jaki był tytuł wykonawczy, czy BPS windykacja uzyskała na siebie nakaz zapłaty, jeśli tak to kiedy...

Sporo tego. A bez takich informacji cięzko odpowiedzieć co zrobić.

właśnie wiem że będzie problem, tata już ma swoje lata a ja też*już nie pamiętam.
firma best nie skierowała sprawy do sądu tylko z tego co pamiętam to bank , sąd umorzył bo coś się nie zgadzało, napewno nie było komornika bo to bym pamiętał.

No i to "coś się nie zgadzało" może być wystarczające, żeby w ogóle nie musieć tego płacić.

Ale bez takich informacji to nic nie wywróżymy, bo to jakby karty stawiać...

to co możemy zrobić bo dokumentów z sądu już raczej nie mamy ?
dogadać się i spłacać ?

też tak myślałem żeby zaczekać na pozew , potem sprzeciw i zaryzykować przedawnienie ?

dla przypomnienia... co do zasady, ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie wywodzącej z tego faktu skutki prawne... przynajmniej zobaczysz papiery... skoro ich brak..

no nie pamiętam :)
czyli na razie czekać na pozew ?

Zacytuje kolegę...

Syphar napisał:
Najpierw zastanowić się, dlaczego zostało umorzone i w jakim roku... I jaki był tytuł wykonawczy, czy BPS windykacja uzyskała na siebie nakaz zapłaty, jeśli tak to kiedy....

czekając na pozew... i szukac dokumentow....

Panowie ale tłumaczę .. tych dokumentów już dawno nie ma. przeprowadzka zrobiła swoje.
Nakazu nie było ani komornika - bps nie skierował sprawy do sądu tylko bank bph , tata od 2015 roku co miesiąc płacił tyle ile chcieli .

tam byl problem chyba z kosztami jakie sobie bank podał , nie pamiętam

PS może zadzwonić do banku i zapytać o ten kredyt ?

Ostatnia edycja:
Przepraszam ze post pod postem ale mam pytanie :
po jakim czasie długi sie przedawniają ? po 3 czy po 6 latach ?

Nigdzie nie dzwoń. Poczekaj na ruch BEST. Żeby złożyć pozew muszą mieć kwity. I od nich zależy co ugrają. Samo przedawnienie to na deser. Z BEST jest zazwyczaj całe mnóstwo innych zarzutów.

digiton napisał:
Nigdzie nie dzwoń. Poczekaj na ruch BEST. Żeby złożyć pozew muszą mieć kwity. I od nich zależy co ugrają. Samo przedawnienie to na deser. Z BEST jest zazwyczaj całe mnóstwo innych zarzutów.

rozumiem, tak zrobimy .
w takim razie jak mogę ustalić czy była sprawa w sądzie i kiedy ? zadzwonić do banku i dopytać ?

nie podoba mi sie kwota jaka jest do spłaty : kredyt z 2003 rok ok 5 tyś , firmie bps spłacił tata ok 1300 zł a BEST żąda ponad 8 tyś..

co w przypadku gdy złożymy sprzeciw z zarzutem przedawnienia ale jego nie ma oraz czy w sprzeciwie mogę zakwestionować kwotę do spłaty... ?

Z tego to nic nie wynika. Kompletnie nic. Jak nie masz dokumentów - pozostaje czekać na pozew. ALE!

Był kredyt w banku BPH w 2003 roku , sprawa była w sądzie ale została umorzona , w tej chwili nie pamiętam z jakiego powodu i w jakim to było roku.
Jak pamiętasz, w jakim sądzie, to trzeba zajrzeć w akta.

Z drugiej strony skoro to bank, to na 99% był BTE, a to by oznaczało, że sprawa jest przedawniona.

Kolejność była taka : BANK BPH w 2003 roku , potem windykacja BPS do listopada tego roku i teraz BEST.
Przez weekend założę tacie konto w esąd i tam zobaczę czy nie ma pozwu.

Co do sądu to tata ma iść po prostu i zapytać czy są*jakieś akta z jego pozwami ?

Tak jest, na miejscu, w sekretariacie, wszystko wyjaśnią. Dostęp do akt jest regulowany:
Art. 525. Dostęp do akt sprawy
Akta sprawy dostępne są dla uczestników postępowania oraz za zezwoleniem przewodniczącego dla każdego, kto potrzebę przejrzenia dostatecznie usprawiedliwi. Na tych samych zasadach dopuszczalne jest:
1) sporządzanie i otrzymywanie odpisów i wyciągów z akt sprawy;
2) otrzymywanie zapisu dźwięku albo obrazu i dźwięku z akt sprawy.

Jak widzisz - tylko dla uczestników (z wyjątkami) więc musi to zrobić osobiście. Otrzyma wgląd, a tam będzie wiedział, dlaczego sprawa została umorzona (? dziwne sformułowanie, prawdopodobnie powód wycofał pozew) i kiedy dokładnie się odbyła.

Oni ostatnio hurtowo takie "ugody" wysyłają. To tak swoją drogą.

Ostatnia edycja:
Powrót