Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
endorfinalna napisał:
podgorke Jeżeli będzie już po wyroku, żadnych wniosków z prośbą nigdzie już nie wysyłasz.

Nie "po wyroku", tylko "będzie przebywał w aś/zk na warunkach skazanego". Można mieć wyrok i być nadal tymczasowo aresztowanym. Bo wyrok jest nieprawomocny.

Forg Dobrze Panie moderatorze. Wybacz, że się precyzyjnie nie wypowiedziałam. Twoje czepianie się słów jest jak najbardziej uzasadnione. A dla zabawy zapewne podałam jej odpowiedni link, do odpowiedniego tematu...

endorfinalna napisał:
Forg Dobrze Panie moderatorze. Wybacz, że się precyzyjnie nie wypowiedziałam.

Ja wybaczyć? Ja wiem o co chodzi. Lekko zawiedzione mogłyby być osoby, które w dzień ogłoszenia wyroku pobiegłyby do zk/as - bo endo napisała :-)

Drodzy Forumowicze :) i Ty Forg :)
Po 10 miesiącach cierpienia i wielkiej niewiadomej, doczekałam się wyroku syna i mam go w domu. Co prawda za wiele się nie udzielałam , ale sporo wiedzy zdobyłam dzięki Waszym wypowiedziom. Bo nie wie ten, co czuje matka, gdy jej syna aresztuja, co sam przez to nie przeszedł. Dziękuję :)

Witam ja tez mam taki problem ale tu chodzi o przyjaciela w czwartek go aresztowali zarzuty mu postawili i od tej pory niukt nie ma z nim kontaktu nie wiemy oco chodzi dlaczego jak i co robic czy mozemy sie z nim jakos spotkac lub telefonicznie jakos skontaktowac blagam pomozcie bo nie mam zielonego pojecia jakie jest prawo a tak bardzo mi zalezy na spotkaniu z nim na jakiejs wiadomoscie co sie wogole stalo i dlaczego po 48 godzinach nie zostal puszczony nawet jego matka nie moze miec z nim kontaktu a znam go i prfzeciez nie mogl zrobic nic strasznego .... odpiszcie prosze:(

Widocznie zrobił coś strasznego jak to nazwałaś, skoro po 48 zatrzymania prokurator zadecydował o sankcji. Nie możecie się z Nim skontaktować telefonicznie, możecie napisać list, który zostanie ocenzurowany przez organ do dyspozycji którego aresztowany pozostaje (czyli prokurator, bądź Sąd) Jeśli chodzi o widzenie, to prośbę o udzielenie zgody również kierujecie do prokuratora, który prowadzi sprawę. Proponuję aby Matka aresztowanego udała się do Prokuratury i tam dowie się czy może uzyskać zgodę na widzenie, czy też nie, bo nie od razu musi ją dostać.

RE: Co można zabrać do więzienia

Witajcie mój narzeczony jest w areszcie śledczym w sobotę mam jechać do niego na widzenie co mogę ze sobą zabrać czy mogę wziąć dla niego papierosy jakieś pieniądze?Jeśli tak to jaką sumę pozdrawiam będę wdzięczna za odpowiedz .:)

olenka22 nie możesz wziąć ze sobą nic oprócz pieniędzy za które to Ty kupisz mu coś na widzeniu.
Nie spotkałam się z ograniczeniami co do sumy,ale w niektórych zakładach jest powiedziane do jakiej kwoty można zrobić zakupy.

A jeśli jest daleko od domu i nie ma za co wrócić??

Jeśli Ty,albo jego rodzina będziecie znać termin wyjścia,to możecie po niego jechać,albo wpłacić mu pieniądze na wypiske z których część będzie odkładana na żelazną kasę m.in. właśnie po to by po opuszczeniu zakładu osadzony miał za co wrócić do domu.

Wiam. Jestem tu nowa, mam pytanie odnośnie widzenia z tymczasowo aresztowanym, jest nim mój chłopak. Przebywa w AŚ od 3 miesięcy, sankcja została przedłużona o kolejne 2 miesiące. Pani prokurator nie wyraziła zgody na widzenie, ale teraz sprawa już trafiła do sądu. Czy jest jakakolwiek szansa, że takowe widzenie dostała bym? jeżeli tak, to co napisać we wniosku? problem również tkwi w tym, że jestem niepełnoletnia (mam 17 lat)..

Masz 17 lat więc na widzenie nie musisz iść pod zgodą osoby dorosłej. Czy jest szansa? To zależy od Sądu, ale spróbuj, może zgodę dostaniesz.
Wniosek może będzie gotowy w Sądzie, a Ty tylko go wypełnisz. Ale na wszelki miej ze sobą gotowy. Po lewej stronie piszesz swoje dane (imię, nazwisko, adres zamieszkania, czym się legitymujesz)[czyli np. legitymuję się paszportem o numerze ****], po prawej do kogo jest to kierowane[Sąd Rejonowy w], a w "opisie" mniej więcej tak Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi widzenia z tymczasowo aresztowanym ......, który jest moim.... Podpis.

dziękuję bardzo :) a jeżeli złożę wniosek we wtorek, to kiedy powinnam mieć zgodę (lub odmowę :( ) ?

To zależy. Ja np. w ogóle nie musiałam wniosku składać. Szłam rano, pani spisała z dowodu moje dane i o 15 miałam zgodę. A jak szłam popołudniu to czekałam na to 15 min.

Witam,
Widzę ze dużo osób jest tu już doświadczonych jeśli chodzi o widzenia z tymczasowo aresztowanym wiec mam pytanie :). Jestem siostra aresztowanego mam 23 lata i chcę jechać na widzenie do brata razem z mama i z 10-letnia córką aresztowanego ;). Wiem że wnioski musimy złożyć dwa bo moja mama razem z córką aresztowanego i ja osobno ponieważ jestem pełnoletnia ale chciałabym na wniosku zaznaczyć o jaka formę widzenia chodzi mi konkretnie, ponieważ ze względu na dziecko chcemy widzenie przy zamkniętym stoliku ze brat będzie zamknięty ale bez pleksy i nie wiem jak to napisać w tym wniosku :D. Do póki pozwolenie dawał prokurator to nie było problemu zawsze widzenie było bez pleksy i nawet wniosku pisać nie musieliśmy a teraz sprawę przejął sąd i pod górkę nam robią hehe ale do tego akurat się już przyzwyczaiłam. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak napisać we wniosku o tej formie widzenia ze względu na dziecko?

beautiful_flower Sąd wam robi po górkę? Interesująco zadziwiające...
Kkw, Rozdział 3, Korespondencja i widzenia, 42
Widzenia TA odbywają się pod dozorem funkcjonariusza, w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt z osobą odwiedzającą. Ale, na prośbie o widzenie, można zaznaczyć, że prosi się o widzenie w sposób umożliwiający bezpośredni kontakt. Organ dysponujący, w tym przypadku Sąd, może zezwolić na udzielenie widzenia takiego, albo i nie.

endorfinalna z tym robieniem po górkę to był taki żart ;). Wiem że robią to co muszą ;). Tylko ze prokurator np nie wołał od nas żadnego wniosku z prośbą o widzenie dlatego trochę się zdziwiłam. I Dziękuję bardzo za odpowiedź.

mam jeszcze jedno pytanie. Chcialabym dopisac jeszcze ze prosze o widzenie w sposob umozliwiajacy bezposredni kontakt ze wzgledu na dziecko, corke 10 letnia aresztowanego ale niewiem jak mam to napisac bo ta dziewczynka bedzie wpisana na mojej mamy prosbie o widzenie.

beautiful
może tak:proszę o udzielenie mi widzenia z moim bratem..... ........ ,w sposób umożliwiający bezpośredni kontakt.
Ponieważ widzenie przysługuje raz w miesiącu , chciałabym iśc z mamą ,która złożyła odrębny wniosek/prośbę o widzenie.
może będzie dobrze;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót