Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hej mam pytanie czy sa jakies przepisy na to ile lub jak dlugo moga trwac widzenia przez tel?

misia2010 napisał:
Hej mam pytanie czy sa jakies przepisy na to ile lub jak dlugo moga trwac widzenia przez tel?

Pewnie chodzi Ci o widzenie uniemożliwiające bezpośredni kontakt z osobą odwiedzającą, czyli przez tzw. "pleksę"?
Czegoś takiego jak widzenie przez telefon nie ma. :D
Widzenie trwa 60 min.

Tak dokladnie o takie widzenie chodzi przepraszam ja je tak nazywam bo rozmawia sie przez sluchawke ile trwaja wiem przepraszam zle sie wyrazilam chodzi mi o to ile takich widzen mozna dostawac?czy sa na to jakies przepisy?czy mozna je dostawac np do konca sankcji?od czego to zalezy?z tego co slyszalam to wiekszosc prokuratorow juz drugie daja normalne.

Ilość widzeń zależy od tego jak często będziesz dostawać zgodę na takie widzenie. To od prokuratora zależy. I nie licz na to, że drugie i kolejne widzenie będzie normalnie przy stoliku,to nie reguła jakaś tylko w zależności od sprawy.

Do tej sprawy jest kilka osob a jakby poddal sie dobrowolnie karze mialo by to wplyw na widzenie czy wtedy byla by szansa na widzenie przy stoliku?

misia2010 napisał:
czy wtedy byla by szansa na widzenie przy stoliku?

Jak zapadnie prawomocny wyrok to będzie traktowany jako skazany i wtedy norma są widzenia w sposób umożliwiający bezpośredni kontakt.

Jeśli to, co napisałem jest niezrozumiałe to inna odpowiedź brzmi: my nie znamy powodów, dla których udzielane są widzenia w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt, zatem nie wiem, co się musi wydarzyć, by nastąpiła zmiana.

Witam, mam pytanie. Jeżeli w zawiadomieniu z sądu jako numer sprawy miałam napisane np. II Kp 15/12, 1 Ds 35/12 to we wniosku o zgode na widzenie w miejscu sygnatura akt mam napisać II Kp 15/12, 1 Ds 35/12 czy wystarczy samo II Kp 15/12??? Proszę o szybką odpowiedź.

patrycjab napisał:
Witam, mam pytanie. Jeżeli w zawiadomieniu z sądu jako numer sprawy miałam napisane np. II Kp 15/12, 1 Ds 35/12 to we wniosku o zgode na widzenie w miejscu sygnatura akt mam napisać II Kp 15/12, 1 Ds 35/12 czy wystarczy samo II Kp 15/12??? Proszę o szybką odpowiedź.

II Kp 15/12 to sygnatura Sądu
1 Ds 35/12 to sygnatura Prokuratury

Podajesz sygnaturę organu, który wystawił zawiadomienie.

guest_user napisał:
II Kp 15/12 to sygnatura Sądu
1 Ds 35/12 to sygnatura Prokuratury

Podajesz sygnaturę organu, który wystawił zawiadomienie.
Zawiadomienie wystawił Sąd, ale wniosek mam składać do Prokuratury, czyli mam podać tylko sygnature Prokuratury?

Mineło siedem dni od złożenia wniosku do sądu o zezwolenia widzenia z tymczasowym aresztowanym,do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi.Ile czasu trzeba czekac,aby otrzymać zezwolenie?Prokurator wydawal od ręki.:x

a ja mam takie pyatnie...moj chloapk wczoraj trafil do aresztu...kiedy moze wpisac kogos na liste widzen? bezposrednio po przybyciu tam czy musi uplynac jakis czas? i czy jesli jest aresztowany to zgodza mu sie na widzenie ze mna? prosze o odpowiedz :(

Jak jest w areszcie to nie ma czegoś takiego jak lista widzeń. Musisz napisać wniosek o widzenie do prokuratora/sądu.
Czy się zgodzą na widzenie to zależy od tego organu. Ja osobiście dostawałam widzenia jako dziewczyna.

sheina napisał:
Jak jest w areszcie to nie ma czegoś takiego jak lista widzeń. Musisz napisać wniosek o widzenie do prokuratora/sądu.
Czy się zgodzą na widzenie to zależy od tego organu. Ja osobiście dostawałam widzenia jako dziewczyna.

Zależy od okoliczności sprawy. Nowe przepisy wymuszają na organie dysponującym uzasadnianie odmowy udzielenia widzenia. Na taką odmowę przysługuje środek odwoławczy. Polecam art. 217 kkw.

czyli on nie może napisać prośby do dyrektora o widzenie tylko ja to musze zrobic?

sylwia892ooo napisał:
czyli on nie może napisać prośby do dyrektora o widzenie tylko ja to musze zrobic?

Przeczytaj ten temat. I kodeks karny wykonawczy - część dla tymczasowo aresztowanych. Pytasz o tak podstawową sprawę, że ... powinnaś jednak najpierw poszukać wiedzy a później pytać, jeśli nie zrozumiesz czegoś.

więc nasunęło mi się pewne pytanie: jeżeli osoba jest z Kielc to muszę udać się po taką zgodę do sądu w kielcach?

Masz się udać do sądu/prokuratury, do której dyspozycji pozostaje ten człowiek. Nie jest to uzależnione od miejsca zamieszkania.

a gdzie mogę dowiedzieć się do jakiego organu dyspozycji on pozostaje? kto może udzielic mi takiej informacji?

sylwia892ooo napisał:
a gdzie mogę dowiedzieć się do jakiego organu dyspozycji on pozostaje? kto może udzielic mi takiej informacji?

Spełnij prośbę forga. Przeczytaj ten temat to znajdziesz odpowiedź na to pytanie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót