Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a czy dlugo sie czeka na taka zgode bo podobno od prokuratorki??

a ja czasem miałam tego samego dnia popołudniu jak zaniosłam rano, a czasem kazali po tygodniu zadzwonic. zalezy od prokuratury. pewnie w kazdej inaczej.

a nie mozna takiego widzenia dla mnie zalatwic przez kogos?

narzeczona J napisał:
prośba do dyrektora odnosnie przedluzenia widzenia, nie wiem zupelnie jak to napisac

Niestety to nie ty piszesz o dłuższe widzenie lecz on musi to zrobic ale pod warunkiem ze ma wniosek nagrodowy

aniusiam91 napisał:
a nie mozna takiego widzenia dla mnie zalatwic przez kogos?

Moze to tylko zrobić osoba z rodziny lub małżonka ...nikomu innemu nie dadzą pozwolenia na widzenie jesli jest w areszcie . tylko tak mozesz załatwić sobie widzenie przez kogoś ,miałam ten sam problem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie zgodzę się z Tobą Sandra. Oczywiście że może dostać widzenie, nawet jeśli nie jest z rodziny lub żoną zatrzymanego. Wystarczy że jej chłopak napisze taką prośbę aby dali jej widzenie ponieważ jest bliską osobą i jeśli to zrobi to może już pisać prośbę o widzenie i ją dostanie zapewne jeśli nie jest związana ze sprawą etc.

sandra6333 napisał:
1. Niestety to nie ty piszesz o dłuższe widzenie lecz on musi to zrobic ale pod warunkiem ze ma wniosek nagrodowy
2. Moze to tylko zrobić osoba z rodziny lub małżonka ...nikomu innemu nie dadzą pozwolenia na widzenie jesli jest w areszcie . tylko tak mozesz załatwić sobie widzenie przez kogoś ,miałam ten sam problem
Sandra niepotrzebnie wprowadzasz zamieszanie, tym bardziej, że odpowiedzi dla Narzeczonej już padły i były właściwe, a Twoje nie są właściwe. Do punktu 1:
Akte napisał:
...z TA jest trochę inaczej - zgodę na widzenie oczywiście wydaje organ dysponujący, ale prośbę o przedłużenie widzenia, na które zgodę wydał organ dysponujący pisze się do dyr. jednostki.
A jeśli organ dysponujący nie chce wydać zgody na widzenie z TA to TA oczywiście też może napisać wniosek o widzenie z daną osobą na zasadzie, że np. organ nie wie czy osoba starająca się o widzenie z TA jest dla niego faktycznie bliską osobą - no to wtedy TA potwierdza to swoim wnioskiem, albo jeśli ciągle są odmowy to TA pisze wniosek o udzielenie widzenia uzasadniając to złym stanem emocjonalnym itp., żeby prośba o widzenie miała taki podwójny wzmocniony wymiar.
więc proszę czytać ze zrozumieniem.
2. Pytanie dot. tego, czy ktoś za nas może złożyć podanie, a nie otrzymać widzenie!
I zgadzam się z tym, co napisała Sylwia, zresztą w moim cytowanym poście padło dokładnie to samo.
A prośbę to można nawet faksem wysłać, z tym, że to polecam przy którejś z kolei, bo z pierwszą prośbą to lepiej udać się osobiście.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie ile wazne jest widzenie od prokuratora??

Nie ma żadnego art., który by mówił o tym jak długą ważność ma zgoda na widzenie.
Z reguły idzie się jak najszybciej. A jeśli masz jakieś wątpliwości to najlepiej zapytaj prokuratora, ale gdyby chciał dać jakieś obostrzenie w postaci terminu ważności zgody to by Cię o tym na pewno poinformował.
Jeśli ktoś poza Tobą dostaje zgody to uważaj, żebyście się nie skumulowali więc najlepiej idź od razu jak otrzymasz zgodę, bo może być np. taka sytuacja:
Prok. daje zgody co 2 tyg. - dzisiaj dał Tobie, za 2 tyg. da jego mamie, Ty przeczekasz i pójdziesz za 2 tyg., a mama nie przeczeka tylko pójdzie od razu czyli wypadnie, że razem z Tobą - no i problem, bo na więcej niż jedno widzenie w ciągu dnia zgodę musi wyrazić dyrektor jednostki.

jutkaaa napisał:
Mam pytanie ile wazne jest widzenie od prokuratora??

do momentu az je wykorzystasz chyba ze na zarzadzeniu o udzieleniu widzenia jest napisane "wazne do..." bo czsami jest napisana taka informacja

Forg - toteż napisałam, że gdyby prok. chciał dać jakieś obostrzenie w postaci terminu ważności zgody to by ją o tym na pewno poinformował.
I proszę odmieniać prawidłowo zaimki tak?:) Piszemy "tę ważność", a nie "tą ważność" nieomylny moderatorze wytykający błędy Comm...

Akte napisał:
Forg - toteż napisałam, że gdyby prok. chciał dać jakieś obostrzenie w postaci terminu ważności zgody to by ją o tym na pewno poinformował.

Organ ma obowiązek określić ważność zarządzenia o zgodzie. I jest to nawet nawet dość logiczny obowiązek.

Witam
Mam pytanko .Dziś pojechałam na widzenie ale okazało sie ze mąż został zawieziony do prokuratury.zgode na widzeie otrzymałam z powrotem z tym ze podstęplowana zgoda ma ważność 30 dni .Jak będę jechała wsobotę to muszę mieć nową zgode czy mogę jechać z tą samą widzenie nie było wykorzystane

Według mnie zgoda jest nadal ważna. Mogłaś zapytać od razu na miejscu, w jednostce, czy nikt nie będzie robił problemu.

Witam, powiedzcie mi czy moge cos kupic bratu w kantynie na pierwszym widzeniu w aś? I zrobic zakupy przed widzeiniem czy dopiero po...kompletnie jestem "zielona"..Prosze podpowiedzcie mi bo naprawde ciężko mi się w tym wszytskim odnależć

Tak możesz, to jest nawet wskazane, zależy od AŚ, niektórzy dyżurni przed widzeniem dają kartki z produktami, ale przeważnie odbywa się to podczas widzenia, niestety;/ dlatego najlepiej obserwować moment kiedy jest mało ludzi.

Nataliee nie wszędzie można zrobić zakupy

orchidea, wszystko zależy od danej jednostki. W niektórych ZK/AŚ nie ma możliwości zrobienia paczki w kantynie, można kupić tylko cos na miejscu i jeśli osadzony nie zje, należy to zabrać ze sobą.
W innych ZK/AŚ można zrobić zakupy. Przeważnie są jakieś limity - w jednej jednostce może to być np do 150 zł, a w innej do iluś kg

Dziękuje za pomoc;) Mały pali to pewnie z papierosów sie ucieszy.. a podpowiedzcie jak wygląda widzenie( moje będzie pierwszym), na co się przygotować, co dla Was było najtrudniejsze....?

orchidea napisał:
Dziękuje za pomoc;) Mały pali to pewnie z papierosów sie ucieszy.. a podpowiedzcie jak wygląda widzenie( moje będzie pierwszym), na co się przygotować, co dla Was było najtrudniejsze....?
Z rozmową na ten temat przenieśmy się na wolny ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót