Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Konkubinat w Polsce jest legalny , tak więc nie używajcie słów narzeczona tylko konkubina... łatwiej zawsze...a niby jedno słowo...Prokuratorzy są różnej miary jedni lepsi drudzy gorsi... niestety ale to ich "dobra wola" czy udostępnią czy nie...jedyna rzecz dosłownie chodzić i sie prosić...i wysyłać pisma poleconym tez bo podobno na polecony musza odpisac ale ja w to nie wierze bo mi juz 5 miesiecy nie odpisuja na list ktory wyslalam przez Rzecznika Praw Obywatelskich takze naprawde jestem zdegustowana działaniem Prokuratury w Warszawie...ehhh...powodzenia

W przypadku XsmutnaX chodzi chyba nie tyle o stopień zażyłości, co o wiek - jest niepełnoletnia. Oczywiście i takie osoby dostają widzenia, ale mówienie tu konkubinat i w ogóle...
XsmutnaX - to, co nieraz tu pisaliśmy - niech TA też napisze prośbę o widzenie z Tobą i niech napisze w niej, że bardzo Cię potrzebuje itd.

A ja się muszę pochwalić, bo ponad 3m-ce walczyłam o widzenie z moim K. i w końcu napisałam jeden dobitny i dość brutalny wniosek o widzenie, w którym "zjechałam" sędzine itd. która nie pozwalała mi na widzenia i przed świętami sam Prezes Sądu pofatygował się dzwoniąc do mnie i udzielając zgody na widzenie:D także ja jestem zdania żeby pisać pisać i jeszcze raz pisać i nie przejmować się czy będzie ktoś na to źle patrzył... Powodzenia życzę wszystkim tym którym Organ Dysponujący sprawia problemy:)

no to gratuluje ja 8 miesiecy pisalam ale ze bylam swiadkiemw sprawie to odmowa caly czas dopiero jak uchylili areszt to moglam wejsc na widzenie dzieki temu ze wczesniej bylam na liscie w zk...fart

Wszystko zależy od stu czynników. Ja też jestem świadkiem, ale od razu skorzystałam z prawa do odmowy składania zeznań (fakt, że byłam przesłuchiwana od razu po zatrzymaniu, nie czekałam pół roku na wezwanie...) - i już, dzięki temu chyba głównie mam widzenia, ile chcieć, czyli 5.
Ale też inny prokurator w analogicznej sytuacji dałby mi 2 w miesiącu, a inny jedno... a inny wcale.
Więc na logikę jednak zależy to od człowieka.

Czasem odmowy lecą "na wszelki wypadek", jeśli "organ dysponujący" nie ma czasu lub ochoty wgłębić się w akta... Nie zawsze ma to sens.

Walczcie dziewczyny, bo warto :)

u mnie nie miało znaczenia czy odmówiłam zeznań czy nie, chodziło o to że mogłam wnieść informacje którymi oskarżeni by sie bronili a mieli zarzut grupy przestepczej wiec niestety musialam czekac

czy na posiedzeniu dotyczacym pozredluzenia ta ktory mija 16kwietnia adwokat powinien byc.tzn wiem ze niemusi ale czy to nie jest jednoznaczne z tym ze jesli go niebedzie to areszt przedluza.dzis sie dowiedzialam ze dzis o 14 jest to posiedzenie a niemoge sie skontaktowac za adwokatem jestem wsciekla bo nawet nie ma mi kto pozniej udzielic informacji.podejrzewam ze sedzia mi tego nieudzieli.

Jak zadzwonisz do sekretariatu wykonawstwa to pewnie udzielą Ci informacji, mi udzielili tyle że ja pytałam o odroczenie wykonania kary ale myślę że jeśli o tym mi powiedzieli to o sankcji Tobie też powiedzą.

Witam
W marcu zostały mi odebrane widzenia przez prokuratora. Aktualnie sprawa trafiła do sądu. Czy myślicie, że sąd "podeprze się" decyzją prokuratora i odmówi zgody na udzielenie widzenia? Był ktoś w takiej sytuacji?

Jak u mojego trafiła sprawa od prokuratora do Sądu, to w sekretariacie mnie pytano czy prokurator mi widzeń udzielał, powiedziałam że tak a sekretarka na to że w takim razie mam poczekać na zgodę czyli chyba Sąd poprze decyzję prokuratora, ale spróbować można :)

Kreolka napisz poprostu podanie do Sądu o widzenie i czekaj za odpowiedzią.....

Na razie niestety muszę czekać gdyż sędzia zapoznaje się z aktami. W końcu mam normalnego adwokata, który sam postara się o możliwość widzenia...

marzena1_86 napisał:
Znalazłam przepis 127 k.p.a ale nie wiem czy on jest odpwiedni do tego typu sprawy.
Niestety nie jest to odpowiedni przepis Marzena. Sąd może odmawiać udzielenia zgody na widzenie i nic z tym nie zrobisz, jedyne co to cierpliwie składaj kolejne prośby i argumentuj je tak jak polecałyśmy z dziewczynami wcześniej.

Czy jest możliwośc na widzeniu przekazac koperty, znaczki, dlugopis? Czy musi na to byc jakis talon? Czy mozna miec przy sobie pismo, na ktorym jest potrzebny podpis TA ?
Nie mam innej mozliwosci zdobycia go. Dziękuje za odpowiedz.
To forum bardzo mi pomaga, merytorycznie jak i duchowo :)
dzięki :)

niestety nie ja napierwsza paczke miałam talon a pózniej kopert ,znaczki i tp. przesyłałam w liscie .pisma tez nie mogłam wniesc wszystko musiało isc przez organ dysponujacy

witam.pisalam ostatnio do sadu o dodatkowe widzenie i udalo sie je dostac ale pani w sekretariacia powiedziala ze to iz bede skladac takie wnioski nie znaczy ze za kazdym razem dostane bo argumentacja ktorej uzylam nie swiadczy o tym zeby dostac dodatkowe widzenie.a uzasadilam to tak

Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie zgody na dodatkowe widzenie się z podejrzanym, tymczasowo aresztowanym .....
Pragnę wskazać, iż jestem żoną podejrzanego.
Nadmienię, iż od miesiąca luty 2010 odwiedzam swojego męża w zakładzie karnym lecz niestety widzenia odbywają się nie częściej niż raz na dwa tygodnie.
W trakcie spotkań z mężem w zakładzie karnym zauważyłam, że on bardzo przeżywa fakt osadzenia w areszcie i potrzebuje należnego wsparcia z mojej strony. Ja również źle znoszę rozłąkę z mężem o czym świadczy pogarszający się mój stan psychiczny.
Podkreślam, iż z tymczasowo aresztowanym mam wspólne dziecko, które obecnie ma 12 miesięcy. Niemożliwość widzenia się z córką jest bardzo dręcząca i emocjonalnie nie do przyjęcia dla Nas.
W związku z tym zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie zgody na widzenie się z tymczasowo aresztowanym ........ wraz z naszym małoletnim dzieckiem co tydzień.
Częstsze spotkania z mężem pozwolą nam przetrzymać jakże ciężkie chwile dla Naszej rodziny.
Z tych względów uprzejmie proszę o udzielenie mi zgody na dodatkowe widzenie / co tydzień / wraz z małoletnim dzieckiem ........ z tymczasowo aresztowanym ........
Z góry dziękuję za przychylenie się do mojej prośby.

co moge innego napisac zeby to uwzglednili???

Witam wszystkich. Już bardzo dużo czytałam i szukałam opowiedzi na sytuację, która mnie spotkała. A więc: Gdy byłam w sądzie i chciałam złożyc wniosek o widzenie powiedziano mi, że nie dostanę już w tym miesiącu zgody, ponieważ otrzymała je jego matka, ale jeśli ona wyrazi zgodę abym poszła z nią na to widzenie to wystarczy, że przyniesie mój dowód osobisty i zadeklaruje, że bierze mnie jako drugą osobę...(bo przysługuje mu jedno widzenie w miesiącu z dwiema osobami dorosłymi) Nie za bardzo to rozumiem.. czy może mi ktoś to trochę wyjaśnic??

Prawdopodobnie sędzia prowadząca/y sprawę wydaje zgodę na widzenie raz w miesiącu.
W tym miesiącu zgodę otrzymała już matka TA więc Ty już zgody nie otrzymasz, ale jeśli zależy Ci na widzeniu i nie przeszkadza to ani Tobie ani jego matce to możecie udać się do sądu i zostaniesz dopisana do zgody, którą otrzymała matka i wejdziesz na widzenie razem z matką TA. A jeśli nie chcesz iść z nią na widzenie to musisz czekać na następny miesiąc - jeśli w następnym miesiącu sędzia wyda zgodę Tobie to z kolei matka jej nie otrzyma.
Ale zawsze można napisać też prośbę o przyznanie dodatkowego widzenia argumentując to tym, że zależy Ci na kontakcie z TA, ale nie chcesz zabierać widzenia matce itd.

Ostatnia edycja:
Witam
nadal czekam na zgodę na widzenie z Sądu. Któraś z Was była w takiej sytuacji? Ile to może jeszcze potrwać?Poza tym w akcie oskarżenia jestem wpisana jako świadek...to pewnie przeszkodzi w otrzymaniu zgody?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót