Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
asia1980.10.26 jestem w podobnej sytuacji tyle że już po widzeniu .Na pierwsze podanie dostałam odmowe ale za drugim razem się udało.

czy to mozliwe ze jak chlopak wpisze mnie na jakas liste widzen, to moge juz nastepnego dnia isc na widzenie? moja przyszla szwagierka chce mnie wziasc na widzenie ale ja szczerze mowiac troche powatpiewam, ze to takie latwe. Moj chlopak siedzi w AS juz miesiac, nie staralam sie o widzenie bo on wciaz mowil swojej siostrze ze wystarczy dostarczyc jemu moje dane on je wpisze na jakas liste widzen i juz moge isc na widzenie.. Czy to jest mozliwe?
Zastanawia mnie tez czego nie moge wziasc na widzenie do mojego faceta? i czy moge przeprowadzicv mi jakas rewizje na tym widzeniu?

greenrosa napisał:
czy to mozliwe ze jak chlopak wpisze mnie na jakas liste widzen, to moge juz nastepnego dnia isc na widzenie?
Jeżeli chłopak ma status skazanego czyli jest już po wyroku to jeśli lista jest zatwierdzona i jeśli ma jeszcze jakieś niewykorzystane widzenie to możesz iść na widzenie w najbliższy dzień widzeń, jednak tego czy w Twojej jednostce najbliższy dzień widzeń wypada jutro - nie wiem:)
Ale jeśli chłopak ma status tymczasowo aresztowanego to musisz mieć zgodę organu dysponującego na widzenie.
greenrosa napisał:
Zastanawia mnie tez czego nie moge wziasc na widzenie do mojego faceta? i czy moge przeprowadzicv mi jakas rewizje na tym widzeniu?
Praktycznie to niczego nie możesz wziąć, bo wszystko zostawia się w depozycie, czasami w niektórych jednostkach można np. wnieść kartę telefoniczną czy zdjęcia na widzenie, ale to już zależy od jednostki.
A rewizję mogą przeprowadzić albo taką zwyczajną, że przejdziesz przez bramkę wykrywającą metale, będziesz musiała wyciągnąć wszystko z kieszeni itp. itd. albo osobistą czyli będziesz musiała rozebrać się do naga bądź do bielizny - wtedy pamiętaj, że funkcjonariusz, który będzie obecny przy rewizji poza pracownikiem medycznym, musi być tej samej płci co odwiedzający.
W razie co przeczytaj tu post Beondy:
http://forumprawne.org/wieziennictwo/73354-rewizja-osobista-3.html

greenrosa napisał:
czy to mozliwe ze jak chlopak wpisze mnie na jakas liste widzen, to moge juz nastepnego dnia isc na widzenie?

Nie, nie możesz. Skoro pytasz w temacie "widzenia tymczasowo aresztowanego" to zgodę na widzenie wydaje organ dysponujący. A nie dyrektor. Czyli nie ma "listy".

no jutro moglabym isc na widzenie, bo widzenia sa w srody, jednak moj chlopak chyba nie ma wyroku tzn ma jeden a czeka na drugi wyrok w innej sprawie. Ile sie czeka na ta zgode organu dysponujacego?
I jeszcze jedno pytanko ja studiuje w miescie oddalonym o 400 km i tam zostawilam dowod osobisty, czy zamist niego moge wziasc na widzenie prawo jazdy?
Wybaczcie ale calkiem zielona jestem

greenrosa napisał:
moj chlopak chyba nie ma wyroku tzn ma jeden a czeka na drugi wyrok w innej sprawie.
Może być tak, że jest na warunkach skazanego, bo do tej drugiej sprawy niekoniecznie musi być stosowany TA więc lepiej się dowiedz jak to z nim jest.
greenrosa napisał:
Ile sie czeka na ta zgode organu dysponujacego?
Różnie, zależy - czasami dają od ręki, a czasami czeka się parę dni, a czasami w ogóle tej zgody odmawiają.

Prawo jazdy możesz wziąć albo np. paszport.

greenrosa napisał:
czy to mozliwe ze jak chlopak wpisze mnie na jakas liste widzen, to moge juz nastepnego dnia isc na widzenie? moja przyszla szwagierka chce mnie wziasc na widzenie ale ja szczerze mowiac troche powatpiewam, ze to takie latwe. Moj chlopak siedzi w AS juz miesiac, nie staralam sie o widzenie bo on wciaz mowil swojej siostrze ze wystarczy dostarczyc jemu moje dane on je wpisze na jakas liste widzen i juz moge isc na widzenie.. Czy to jest mozliwe?

jeśli jest TA to tak jak forg napisał jeśli jest na warunkach skazanego to różnie to bywa bo np mój syn wpisał na lite pewną osobe ta osoba poszla nastepnego dnia na widzenie a tu zonk lista jest jeszcze pusta trwało to aż 2 tygodnie tak wiec nie ma nic odrazu

zerosix napisał:
jeśli jest TA to tak jak forg napisał jeśli jest na warunkach skazanego to różnie to bywa bo np mój syn wpisał na lite pewną osobe ta osoba poszla nastepnego dnia na widzenie a tu zonk lista jest jeszcze pusta trwało to aż 2 tygodnie tak wiec nie ma nic odrazu
Myślę Zerosix, że już wszystko zostało powiedziane, no i napisałam nawet, że:
Akte napisał:
Jeżeli chłopak ma status skazanego czyli jest już po wyroku to jeśli lista jest zatwierdzona...
a określenie "jeśli lista jest zatwierdzona" zawiera właśnie to, o czym piszesz, że samo sporządzenie listy to za mało, bo musi być ona jeszcze zatwierdzona.

dzieki, za odpowiedzi, byłam już na widzeniu.
Prawo jazdy starczyło. Całe szczescie:)

Witam.
Mam zgodę z Sądu na widzenie do męża do AŚ w Bydgoszczy. Ta zgoda jest na mnie i teściową, jednakże teściowa nie może jechac. Czy w areszcie nie będzie problemu żebym na tą zgodę weszła sama i czy to zgłaszają do sądu.

Raczej nie powinno być problemu i możesz wejść sama.

Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję że nie będzie problemu.

Problemu nie będzie, z tym że Twoja teściowa nie będzie mogła wejść później i będzie musiała składać prośbę ponownie.

Jak to jest w końcu z widzeniami.

Pani prokurator skeirowała juz akt oskarżenia do sądu okregowego. Do tej pory dostawalismy jako rodzice zgode na widzenie z synem podobnie siostry i narzeczona bez problemu. Widzenia mielismy co tydzień, lub co dwa.Syn jest w złym stanie psychicznym. Przyznał sie, wskazał uczestników zdarzenia a to nie jest dobrze widziane w AS. Dzis 1-y raz pojechałam z podaniem o widzenie do sądu. Pomijam, ze pani potraktowała mnie jak przestepcę i szyderczym głosem stwierdziła na wstępie, że synowi przysługuja tylko 2-a widzenia w miesiacu i widzenia nie dostanemy bo jestesmy swiadkiami w sprawie. U pani prokurator złozylismy oswiadczenie, ze odmawiamy składania zeznan bo nic nie wiemy.Dlaczego w prokuraturze nie mieliśmy problemu z widzeniami a w sądzie tak. Boimy sie o syna. Mamy swiadomosć tego co zrobił. Ale w tej chwili ma tylko w nas oparcie. Chcemy zrobic wszystko by kiedys mógł wrócic do normalnosci.
Czy sa przepisy regulujace liczbe widzeń z tymczasowo aresztowanym? Nie mam juz sił przeszukiwac forum. Prosze o pomoc i podpowiedz.

RE: Jak to jest w końcu z widzeniami.

Z tego co się orientuje to rzeczywiście tymczasowo aresztowanym przysługują dwa widzenia w miesiącu ale to wszystko zależy od organu do którego pozostaje TA

Ale czy sa konkretne przepisy regulujące te kwestię czy tylko dobra wola dającego zgodę?

jeżeli jesteś świadkiem w tej sprawie to możesz nie otrzymać widzenia aż do sprawy i zależy to od dobrej woli decydującego o widzeniu

anika222 napisał:
Z tego co się orientuje to rzeczywiście tymczasowo aresztowanym przysługują dwa widzenia w miesiącu ale to wszystko zależy od organu do którego pozostaje TA

nie wiem z kąt to wziełaś ale ok na pewno tak nie jest jęsli chodzi o widzenia TA to wszystko zalerzy od prokuratora bo nawet możecie mniec codziennie jeśli owy prokurator się na to zgodzi

Dziewczyny a czy ja sama moge taka prosbe napisac do Dyrektora, czy do niego zadzwonic? Ostatnio jak bylam na widzeniu to Maz mial nagrode przedluzenie o 30 min, a pan hmm...powiedzial ze nie ma!:mad:

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót