A
albertas
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 22
Witam,
Dostałem dziś pismo z którego wynika, że firma X zakupiła w dniu 10 maja 2015 dług od banku Y, wynikający z nieuregulowanych świadczeń dotyczących umowy o kredyt złotowy obrotowy z marca 2008 roku. Firma X nadmienia że oczekuje na spłatę do 7 dni tytułem należności objętej cesją wierzytelności wraz z odsetkami udokumentowanej Bankowym Tytułem Egzekucyjnym z maja 2011 roku (zaopatrzonym w klauzylę wykonalności nadaną w sierpniu 2011 roku).
Do 2009 roku byłem w zarządzie firmy która zaciągnęła ten kredyt. Teraz firma X straszy mnie sądem z art. 299 KSH.
Pytanie główne to czy ten dług przypadkiem się już nie przedawnił?
Pytanie drugie: czy możliwa jest prawdziwość naliczonych odsetek?
Bankowy Tytuł Egzekucyjny (z maja 2011r.): 64 tysiące (całość długu z odsetkami)
Odsetki naliczone przez firmę X (na dzień dzisiejszy): 210 tysięcy
Razem na dziś: około 270 tys.
Brzmi to niewiarygodnie żeby w 5 lat narosło tyle odsetek...
Dostałem dziś pismo z którego wynika, że firma X zakupiła w dniu 10 maja 2015 dług od banku Y, wynikający z nieuregulowanych świadczeń dotyczących umowy o kredyt złotowy obrotowy z marca 2008 roku. Firma X nadmienia że oczekuje na spłatę do 7 dni tytułem należności objętej cesją wierzytelności wraz z odsetkami udokumentowanej Bankowym Tytułem Egzekucyjnym z maja 2011 roku (zaopatrzonym w klauzylę wykonalności nadaną w sierpniu 2011 roku).
Do 2009 roku byłem w zarządzie firmy która zaciągnęła ten kredyt. Teraz firma X straszy mnie sądem z art. 299 KSH.
Pytanie główne to czy ten dług przypadkiem się już nie przedawnił?
Pytanie drugie: czy możliwa jest prawdziwość naliczonych odsetek?
Bankowy Tytuł Egzekucyjny (z maja 2011r.): 64 tysiące (całość długu z odsetkami)
Odsetki naliczone przez firmę X (na dzień dzisiejszy): 210 tysięcy
Razem na dziś: około 270 tys.
Brzmi to niewiarygodnie żeby w 5 lat narosło tyle odsetek...
Ostatnia edycja: