windykacja i komornik

• Autor wątku Autor wątku zuzannna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuzannna

Użytkownik
Odpowiedzi
196
pod adres korespondencyjny dostaje poczte od windykacji, ostatnia listem poleconym z grozba przekazania moich danych do KRD z terminem chyba 30 dni na uregulowanie zadluzenia, zanim zdarzylam odpisac im ze nie posiadam zadnego zaobowiazania - 7 dni, juz dostalam info zwykla przesylka od KRD.
Kilka dni temu poleconym napisal komornik na adres zameldowania. Pod adresem nie mieszkam, wlasciciel mieszkania powiedzial ze nie mieszkam. Listonosz wrzucil awizo do skrzynki. Nie zwroca do nadawcy ze nie mieszkam, zwroca przesylke z adnotacja o smierci badz odmowie przyjecia. (Nie rozumiem sytuacji). I teraz tak, jak to mozliwe, ze pod adresem korespon toczy sie "dręczenie" przez windykacje a pod adresem zameldowania tocza sie sprawy sądowe. Nie odebralam od komornika, pytanie czy powinnam? Czy jezeli wydano wyrok sądowy - zakladam ze sąd pisal na adres zameldowania, skoro pisze na niego komornik - mam jeszcze jakąs szanse dochodzenia prawdy/racji/obrony?
Prosze o informacje.

Może napisz o co konkretnie chodzi

rozwiazalam umowe z Play z powodu problemow z zasiegiem, czego play nie uszanowal. Przyslali fakture listem zwyklym a potem juz tysiace firm windykacyjnych pisalo do mnie. Wreszcie polecony ... to co wyzej...

Pismo od komornika należy odebrać, by wiedzieć na czym stoisz i co zrobić dalej.

Komornik zajal juz moje wynagrodzenie. (info od pracowdawcy) Rzecz dot play. Komornik poslal na adres meldunkowy sprzed 7 lat, adres do koresp podalam play inny i na ow adres play mi wysylal faktury. Firma windyk. do e-sądu wyslala pozew podajac moj stary, nieaktualny adres. - jako adres zameldowania. Na ten adres sad wyslal korespond. Potem komornik. A jeszcze kilka dni temu inny windykator pisal na adres koresp ze mnie wciagna na liste KRD wlasnie z tytulu zaleglosci wobec play. Zaleglosci wobec Play wziely sie stad iz play mial miec zasieg, ktorego nie mial. Rok czasu skladalam reklamacje, biegalam z tel do serwisu, potem wymienialam karte sim, potem zmienialam ustawienia z jakiego masztu ma odbierac sygnal - po roku czasu - zagotowalam i wypowiedzialam umowe. W odpowiedzi twierdza ze maja w regulaminie zapis, a ja twierdze ze regulaminu przy podpisywaniu nie okazano mi i mam na to swiadkow, bylam z 2 osobami. Stad moj ostry bunt przeciwko zaplacie play, kiedy juz nie korzystalam z ich uslug, po wypowiedzeniu przeze mnie umowy. Federacja kons. i prezes urzedu elektr nie wskorali probujac przekonac Play do ugodowego zakonczenia sporu. Play powoluje sie na zapis regulaminu ktorego play nie okazuje - po jakims czasie stawilam sie w BOK Play - uslyszalam ze mam przeciez w necie, oni nie daja.
Czy jestem juz w d...ziurze czy jeszcze nie?

Ustal u komornika sygn. akt z e-sądu oraz powoda - i wnieś krótki prosty sprzeciw. Resztę się zobaczy potem.
Ewentualnie załóż konto na e-sądzie, ściągnij akta i zaprezentuj. Będzie coś więcej wiadomo. Sądzę że sprawa jest śmiało do wygrania, ale gwarancji nie daję. Bynajmniej szans nie określam w tym momencie.

dziekuje za dotychczasowa pomoc
mam jeszcze pytanie czy nie powinnam wyslac do komornika zeby sie .... przynajmniej wstrzymal - a wszedl mi juz na pensje
i czy do sadu sprzeciw i przywrocenie terminu?

Do komornika wniosek o zawieszenie w trybie art. 820(3) §3 k.p.c. i jeśli masz nowy meldunek - to nie potrzeba zaświadczenia. Przynajmniej pieniądze do depozytu pójdą.
Do sądu sprzeciw z udowodnieniem nowego adresu.

to jeszcze jedno- uscislenie... play mial 2 adresy do mnie, adres zameldowania i adres do korespondencji
(mialam nieaktualny adres w dowodzie ale chlopiec spisal go bo "tak" oraz podalam adres do koresp na ktory normalnie przysylali faktury, polecone i takie tam... z wyjatkiem korespondencji sądowej)

i jeszcze jedno - istnieje mozliwosc zwolnienia od kosztow sądowych i skorzystanie z pomocy prawnika?

Dlatego, że z poniższym tłumaczeniem Twoje szanse są dosłownie zerowe.
zuzannna napisał:
rozwiazalam umowe z Play z powodu problemow z zasiegiem, czego play nie uszanowal

dlaczego?
pracownicy wciskali mi kit ze zasieg jest i jest ok, a ja tymczasem przez rok biegalam to z tel do serwisu, to z karta sim do wymiany, w koncu nadajnik mieli wymieniac - rok czasu "zabawy" i pisali w odpowiedzi ze gory moga stanowic przeszkode ...a ja w miescie bez gor mieszkam .... mam tych zgloszen kilka, interw federacji kons i prezesa komunik elektr - nie otrzymalam regulaminu przy podpisywaniu umowy bo uwazaja ze jest w necie

Ostatnia edycja:
Dlatego, że w umowie na 100% nie masz zapisu, że gwarantują Tobie idealny zasięg w każdym miejscu. Tak w skrócie :)

hmmm w regulaminie owszem, ale regulaminu nie otrzymalam, choc niestety podpisalam ze sie zapoznalam poniewaz na jakims swistku ktory podpisywalam bylo kilka podpunktow i uznalam ze to to... na szczescie nie bylam sama przy podpisywaniu umowy wiec mam swiadkow, ktorzy rowniez slyszeli ze play ma zasieg... pytalam o to bo mąż mi odradzal tę sieć wlasnie z tego powodu ... no ale "moze kiedys mieli ale teraz juz jest ok"
wiem, byloby prosciej gdybym to nagrala

Pokaż akta z e-sądu, to będzie można powiedzieć czy da się wygrać, czy będzie problem.

sciagnełam akta, ktory papier Cie interesuje? mam nakaz zapl, zarzadzenie ze doreczono ze skutkiemi nadanie klauzuli

POSTANOWIENIE

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny
w składzie:
Referendarz sądowy ……..
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym
sprawy z powództwa
easyDEBT Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Warszawa
przeciwko
……. JA …..
w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności
p o s t a n a w i a
nadać klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty z dnia 20/11/2015 r., sygn akt……., na rzecz
easyDEBT Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Warszawa Rejestr
funduszy inwestycyjnych RFI …. NIP 10…..10 przeciwko dłużnikowi …..JA …..PESEL ……, o następującej treści:
W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej, dnia 21/01/2016 r. Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie, stwierdza, że
niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to
może dotyczyć, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły
pomocy. Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne.

Powrót