Windykacja vex. POMOCY

• Autor wątku Autor wątku goda.K
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To co teraz mam powiedzieć tacie? Ma rozmawiać z DTPartners i ewentualnie się dogadać odnoscnie spłaty? Z tego co wiem to Komornik umorzył postępowanie w grudniu 2014 roku. W tym roku przyszło pismo z BPH odnośnie dogadania się do spłaty. Teraz niby kupiła to Firma DTP i z nimi się dogadywać? Z tego co wyczytałam na Forum to Komornik drugi raz nie występuje wobec tego samego zajęcia. Czy mam w imieniu taty coś odpisać smsem do Kancelarii VEX? Jak może tata sprawdzić czy dług jest przedawniony?

Raczej nie jest przedawniony bo sprawa była u komornika w 2014 r. Co najwyżej można by próbować walczyć w sądzie czy rzeczywiście ten dług prawidłowo ta firma nabyła.

Tata dogadał się z DTPartners, że dokona wpłaty do końca roku i reszta na raty po nowym roku. Co teraz powiedzieć tej Kancelarii VEX, czy mają prawą dalej straszyć, że zabiorą rzeczy z mieszkania należące do taty? Czy ta Kancelaria to naprawdę Komornik i ma takie uprawnienia?

Mala1602 napisał:
Tata dogadał się z DTPartners, że dokona wpłaty do końca roku i reszta na raty po nowym roku. Co teraz powiedzieć tej Kancelarii VEX, czy mają prawą dalej straszyć, że zabiorą rzeczy z mieszkania należące do taty? Czy ta Kancelaria to naprawdę Komornik i ma takie uprawnienia?

Nie ma takiej firmy windykacyjnej co by miała takie uprawnienia jak komornik.

Jeśli już się dogadał to dobrze aby miał to na piśmie od nich że zgodzili się na takie coś.

A ta firma VEX to jedyne co może to sobie pogadać, próbować straszyć itp. Jak przyjdą do domu to Was to mogą co najwyżej pocałować klamkę albo dostać wiązankę słowną. Jak będą namolni to zadzwonić po Policję.

Dziękuję bardzo, bo rodzice spać nie mogą. Czyli jak rozumiem najlepiej jak nikogo w domu nie będzie to sobie pojadą, bo wejść na siłę i z Policją nie mogą?

Mogą tylko prosić , jak robią co innego to ty wezwij policję .

karaczoch napisał:
Raczej nie jest przedawniony bo sprawa była u komornika w 2014 r.
Nie feruj wyroków. Jeśli to był BTE z klauzulą z 2012 (bez grudnia) i egzekucję umorzono na wniosek bądź z art. 823 k.p.c. - to w tym momencie (jeśli dotąd nie było pozwu) roszczenie jest przedawnione
karaczoch napisał:
Co najwyżej można by próbować walczyć w sądzie czy rzeczywiście ten dług prawidłowo ta firma nabyła.
Jeśli wcześniej był BTE - to myślę że na 80% wygrywam :)

Amelia jesli hes BTE to kiedy sie przedawnia czy w ogóle się nie przedawnia? Ostatnio zmieniły sie przepisy co do BTE

Zadzwoniła mama dziś do tej kancelarii VEX i powiedziała, że dogadała się w sprawie spłaty taty długu z DTPartners (zgodzili się na spłaty w ratach). Pan z VEX nie przyjął tego do wiadomości. Powiedział mamie, że jak nie wpłaci kasy na ich konto to 24 grudnia przyjadą i straszy, że będzie z Komornikiem i ma wystawić rzeczy i spakować. Powiedział też, że zgłosi sprawę do prokuratury na mamę, że nie wywiązała się z ustaleń z nimi. To chyba jest nie realne, bo sprawa zadłużenia dotyczy taty.

Mala1602 to takie socjotechniki. Właśnie to przerabiam :(

nka177 napisał:
Amelia jesli hes BTE to kiedy sie przedawnia czy w ogóle się nie przedawnia? Ostatnio zmieniły sie przepisy co do BTE
Zmiana przepisów nie ma nic do rzeczy. Co do przedawnienia - generalnie po 3 latach (2 lata jeśli chodzi o kartę kredytową sprzed 6.10.2013). Z tym że należy pamiętać o przerwaniu biegu, a także - że mimo egzekucji fundusz może kupić dług, który wraz z zakupem się przedawnia :)

Mala1602 napisał:
Pan z VEX nie przyjął tego do wiadomości. Powiedział mamie, że jak nie wpłaci kasy na ich konto to 24 grudnia przyjadą i straszy, że będzie z Komornikiem i ma wystawić rzeczy i spakować. Powiedział też, że zgłosi sprawę do prokuratury na mamę, że nie wywiązała się z ustaleń z nimi. To chyba jest nie realne, bo sprawa zadłużenia dotyczy taty.
Śmiej się z tych głupkowatych gadek.
A jeśli chcesz konkretnej pomocy, to podaj parę danych:
- czy był BTE i data klauzuli
- podstawa umorzenia egzekucji komorniczej
- dalsze kroki sądowe, o ile były

Ostatnia edycja:
Tytuł BTE był z datą wykonalności listopad 2012 r., w 2014 roku sprawę umorzył Komornik. W 2015 roku dług kupił DTPartners i teraz czepia się VEX.

Proszę jeszcze o podpowiedź jak można złożyć wniosek do sądu o przedawnienie długu? Czy jesli nakaz jest lub pozew z 2013 roku widoczny w e-sądzie, to można tam złożyć taki wniosek?

Mala1602 napisał:
Tytuł BTE był z datą wykonalności listopad 2012 r., w 2014 roku sprawę umorzył Komornik. W 2015 roku dług kupił DTPartners i teraz czepia się VEX.
Na jakiej podstawie komornik umorzył? To bardzo ważne
Mala1602 napisał:
Proszę jeszcze o podpowiedź jak można złożyć wniosek do sądu o przedawnienie długu? Czy jesli nakaz jest lub pozew z 2013 roku widoczny w e-sądzie, to można tam złożyć taki wniosek?
Ale to chyba już inna sprawa?

Witam. Dołączam do grona osób szukających jakiejś porady w związku z nękaniem przez VEX. Otóż wczoraj dostałem maila, którego treść zamieszczę na samym dole. Myślę, że wszyscy zainteresowani takie coś przechodzili bądź przechodzą. Na szczęście sms'ów jeszcze mi nie przysyłają bo w międzyczasie nr. zmieniłem ale zobaczymy. Po przeczytaniu tego maila po prostu włosy dęba mi stanęły. Zadzwoniłem do nich, odebrał Pan, który podpisał się w mailu z imienia i nazwiska. Oczywiście kulturalnie zadzwoniłem, żeby przede wszystkim wyjaśnić to zastraszanie z maila i spróbować wytłumaczyć swoją sytuację. Oczywiście najazd na mnie, nie danie mi dojść do słowa, żebym się ładnie ubrał i pochodził po sąsiadach. Nie trafił na osobę, po której będzie jeździł i powiedziałem krótko, że może do mnie nawet z dziesięcioma kolegami przyjechać, straciłem pracę i nie mam jak oddać tych pieniędzy, zawiadomiłem, że go nagrywam a On, cały czas naburmuszony i krzykliwy powiedział, że żąda natychmiastowej spłaty 1000 zł. Także zero jakiejś rzeczowej rozmowy a tym bardziej nie dało rady mówić o jakiejkolwiek ugodzie.
Napisałem już do UOKIK, jestem umówiony z miejskim rzecznikiem konsumentów i tam będę szukał porad prawnych. Moje pytanie brzmi. Czy po treści maila, którego treść opublikuję, mogę się udać na policję i zgłosić to jako zastraszanie i że się po prostu boję o siebie i o moich najbliższych.
I na koniec. Chciał kontaktu. Skontaktowałem się, choć było bardzo ciężko wyjaśniłem mu swoją sytuację.
Ponawiam pytanie. Czy treść maila daje mi jakieś podstawy aby udać się na policję? Takich gróźb nie zostawię bez echa. Pójdę nawet do lokalnego posła ale poruszę niebo i ziemię aby zaprzestali tych swoich praktyk stosować. Oczywiście imię i nazwisko tego Pana z tej firmy usunę, tajemnica danych osobowych. Może ktoś jeszcze podrzuci jakiś pomysł. Tylko proszę bez żadnych głupich odpowiedzi i złośliwości, że długi się spłaca. Wiem o tym bo wiele kredytów spłaciłem, w tym mieszkaniowy. Proszę o poradę co mogę jeszcze zrobić i czy treść przysłanego do mnie maila uprawnia mnie już aby zgłosić to na Policję. A o to treść maila:

Dzień Dobry,
nazywam się ....,
jestem windykatorem terenowym firmy VEX (VEX).

Otrzymałem zlecenie wizyty na adresie zameldowania w celu wyjaśnienia
powodów zaniechania spłaty pożyczki z firmy ... / ... .
Firma ... zleciła firmie VEX windykację terenową na adresach podanych
na umowie pożyczki oraz na adresach ustalonych przeze mnie w toku
czynności operacyjnych.

Wizyta będzie się mogła odbyć między poniedziałkiem, a sobotą - w
godzinach 20:00 do 21:45.
Uprzedzam, że w celach bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych
wizyta będzie rejestrowana na kamerze video marki GO PRO,
przed wizytą poproszę o wyrażenie zgody na nagranie na kamerę spotkania
- macie Państwo prawo odmówić rejestracji.
Rejestracja będzie miała miejsce w celu zapewnienia bezpieczeństwa -
będzie okazana jako dowód w sytuacji, w której będziemy zmuszeni w
czasie wizyty wezwać Policję w celu zapewnienia nam bezpieczeństwa.

Jeżeli w tych godzinach wizyta nie będzie satysfakcjonuj±ca to proszę o
kontakt z biurem VEX pod numerem: ... w godzinach 9:00-21:00 w
celu umówienia takiego dnia oraz godziny, która będzie odpowiadać.
Oczywiście jest możliwość, abym w ogóle nie przyjeżdżał do tego domu -
wystarczy się dogadać z negocjatorami z biura VEX pod numerem ... .

Można też po prostu oddać dług to nie będę musiał na ten adres
przyjeżdżać z kolegą.

Numer konto do wpłaty firmy ...: BZ WBK
...
W tytule przelewu należy wpisac swoje imie, nazwisko, adres.

Kwota pożyczonej chwilówki jest znana. Należy ją oddać w całości
pozostałej do spłaty kwoty.
Dowód wpłaty należy wysłać na fax@vex.com.pl, a następnie zadzwonić i to
potwierdzić.

TERMIN do 22 stycznia 2016 roku.

W razie braku możliwości spłaty w tym terminie nie będę zadowolony i
radzę kontakt z biurem pod powyższym numerem (...), albo oczekiwać
na moją wizytę.

Jeżeli nikogo nie zastanę na adresie wówczas poproszę sąsiada o
przekazanie mojej wizytówki.

Ps. można też odpisać na ten email, ale proszę o podanie swojego pełnego
imienia i nazwiska oraz numeru pesel w celach identyfikacji.

--

Z niecierpliwością oczekuje naszego spotkania na tym adresie,

...,
Windykator Terenowy
VEX
VEX

tel. ...
fax. ...
email: windktor_terenowy@vex.com.pl
email na dowody wpłaty i wnioski: fax@vex.com.pl

Trzykropek to imię i nazwisko lub nr. telefonu oraz nr. konta bankowego

Ostatnia edycja:
Mówiąc kolokwialnie, olej to na tym etapie. W razie pojawienia się intruza powitaj wilczurem :) jednakże prawdopodobieństwo takowej wizyty jest naprawdę niewielkie.
Swoją drogą, co to za chwilówka i czy VEX to kupił, czy na zlecenie, czy na zlecenie czyjegoś zakupu?

Viper7810 nie jesteś sam, wczoraj również otrzymałem wiadomość w postaci SMS o nastepującej treści:

Dzien dobry, mam nadzieję, nazywam się... jestem windykatorem terenowym firmy VEX. Otrzymalem zlecenie wizyty na tym adresie w zwiazku z ODMOWĄ SPŁATY pozyczki. Moja wizyta ma na celu wyjasnienie tych powodow oraz przekonanie do tego, aby oddac pieniadze, ktorych dobrowolnie dotad nie wyrazano woli by zwrocic. Wraz z moim zastepca przyjechac moge miedzy godzina 20:15 i przed 21:45. Jezeli jest wola aby ZATRZYMAC wizyte to do jutra trzeba w banku BZWBK albo PKO B.P. wplacic calosc, albo polowe dlugu na numer konta LENDON / CREAMFINCE: 83-1090-1043-0000-0001-2344-6989. W tytule wpisac nalezy swoje imie, nazwisko oraz adres. Dowod wplaty wyslac na email: fax@vex.com.pl. Jesli nie stac na calosc to radze wplacic kwote w okolicach 500,00zł, a jesli w tak krotkim czasie nie bedzie mozliwosc tyle wplacic to PRZELAC TRZEBA TYLE ILE BEDZIE MOZLIWE, a nastepnie zadzwonic na 713067810 i umowic sie na splate pozostalej kwoty. Brak wplaty, albo brak kontaktu telefonicznego w ciagu 24 godzin odbieram jako zaproszenie mnie i kolegi na TEN ADRES.

Czy mam to odebrać jako groźbe? Firma w której brałem pożyczkę naliczyla mi kosmiczne odsetki o których nie było mowy w umowie i nie mam zamiaru dać im ani złotówki więcej niż było umówione, czekam aż sprawa trafi do sądu. Nie wiem skąd się wzięła firma vex, nie otrzymałem żadnego pisma że wykupili dług, chcą żebym dał im pieniądze tak na słowo?

Amelia, dzięki za odpowiedź. Tak jak jest napisane w mailu. Oni nie kupili tego długu tylko działają na zlecenie firmy pożyczkowej... No tak rozumiem treść tego maila "Otrzymałem zlecenie wizyty na adresie zameldowania w celu wyjaśnienia
powodów zaniechania spłaty pożyczki z firmy ... / ... .
Firma ... zleciła firmie VEX windykację terenową na adresach podanych
na umowie pożyczki oraz na adresach ustalonych przeze mnie w toku
czynności operacyjnych"
Jestem twardy i nie boję się, nawet nie jestem z Wrocławia a z drugiej części Polski ale nie podaruję im tego. 29.01 o 12:00 mam spotkanie z rzecznikiem konsumentów. Ale ja ich olewam ale jak mi przyjadą to ja już ich przywitam. A dzieje się tak dlatego, że ludzie się boją i nie reagują. Ale ja zareagowałem i poświęcę się temu bez reszty. Jest we mnie dużo siły na walkę z tą patologią zwaną VEX czy tam jakaś Armada :) Nie odpuszczę, może ja poruszę tą lawinę. Byłem teraz na Policji, chcieli mnie zbyć bo w tym mailu nie widzą znamion przestępstwa. Mam kolegę policjanta i powiedział, stary zgłaszaj i nie odpuszczaj a jak Cie będą chcieli zbyć to się uprzyj. I tak było. Chcieli mnie zbyć, bo prokurator umorzy to za 2 dni. Niech umorzy ale fakt jest zgłoszony :)

Słuchaj się Amelii. Nie bój się. Nawet nie mają prawa za Twoją klamkę w drzwiach ruszyć. A ja tego nie odpuszczę. Nawet umówię się z lokalnym posłem i obgadam tą sytuację. Zaczął mnie ciekawić ten temat ale mogę tylko mówić o sobie jak ja postąpiłem i jak zamierzam postąpić. Nawet nie mam ciśnienia podniesionego :) Ale to moje odczucia i działania. Jak postąpisz, zależy od Ciebie :) Pozdro lookash06 i Amelia :)

lookash06 napisał:
Dzien dobry, mam nadzieję, nazywam się... jestem windykatorem terenowym firmy VEX.
A ja pilotem z Orbisu :) - tak możesz odpisać ;)
lookash06 napisał:
albo brak kontaktu telefonicznego w ciagu 24 godzin odbieram jako zaproszenie mnie i kolegi na TEN ADRES.
Napisz że twój amstaff nie lubi złych ludzi, ale czekasz z utęsknieniem na wizytę, powitalne chleb i sól przygotowane :)
Viper7810 napisał:
Chcieli mnie zbyć, bo prokurator umorzy to za 2 dni. Niech umorzy ale fakt jest zgłoszony :)
W sumie taki mail nie bardzo do czegoś się kwalifikuje. Co innego kilka, kilkanaście plus telefony i SMS. Wówczas już w grę wchodzi art. 107 k.w. Nie jest on jakiś groźny i budzący strach - wszak to tylko wykroczenie - nie mniej jednak bardzo upierdliwy dla obwinionego.

Ostatnia edycja:
Powrót